- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Duitse blowers blij en een beetje boos op 28e Hanfparade
Jarenlang ging onze columnist niet naar de Hanfparade, de oudste en grootste demonstratie voor legalisering van cannabis in Duitsland, in Berlijn. Die viel namelijk altijd samen met het geweldige Reggae Sundance festival in zijn woonplaats Eindhoven, waar Derrick ‘hoffotograaf’ was. Maar in het jaar dat de Duitsers wiet legaliseerden, is hij er wel bij. Geniet maar mee!
In het spoor van Bob Marley
Sundance lijkt na een korte wederopstanding nu helaas echt verleden tijd. Maar zoals Bob Marley al zong: When one door is closed, don’t you know another is open?
De deur om eindelijk naar de Hanfparade te gaan stond wijd open en nog mooier: voor het eerst zouden de deelnemers er dit jaar legaal kunnen blowen, zonder angst voor de politie.
Op zaterdagochtend 10 augustus 2024 ging mijn wekker om tien voor vijf. ’s Ochtends welteverstaan. Zo’n acht uur later zat ik met mijn reisgenoten op een terras aan de voet van de Fernsehturm, de iconische televisietoren in Oost-Berlijn.
Onder de Duitse televisietoren
We misten zodoende helaas wel de openingstoespraak van Steffen Geyer, activist, directeur van het Berlijnse Hanfmuseum en Versammlungsleiter (voorzitter van de bijeenkomst) van de Hanfparade.
Steffen had uitstekende zin, het weer was prachtig en we rookten samen een joint naast het podium. Toen ik zijn speech later op YouTube terug keek zag ik dat Steffen tijdens zijn praatje drie joints had opgestoken, die hij na een paar hijsen aan het publiek doorgaf. Naar maar waar: die handeling is nog steeds verboden in Duitsland.
Hanfparade-motto: ‘Legalisering, maar dan wel goed’
Het motto van de 28e Hanfparade was niet voor niets Legaliserung, aber richtig. Legalisering, maar dan wel goed. Want hoe je het ook wendt of keert: op dit moment is de situatie niet goed. Cannabis is weliswaar geschrapt uit de Duitse Opiumwet, das Betäubungsmittelgesetz, maar net als bij ons is de plant slechts gedecriminaliseerd, niet gelegaliseerd.
Dat lijkt misschien een klein verschil, maar het betekent dat je als blower en grower nog steeds boetes en zelfs celstraf riskeert. Zoals Steffen Geyer vanaf het podium zei:“Ja, cannabis staat niet meer in de domste wet van Duitsland, de Betäubungsmittelgesetz, en dat is jullie succes, jullie overwinning, yeah en zo!
Maar deze cannabis consumptie wetgeving is niet echt beter, niet echt slimmer. Dat zie je al aan hoe de wettekst begint, er staat: ‘Het is verboden om cannabis te bezitten, te kweken, te verwerven, in te voeren, uit te voeren, door te voeren’.
Het is zelfs verboden om cannabis weg te geven! Als ik deze joint met jullie wil delen, mijn vrienden, mijn strijdmakkers… Dit diep menselijke gebaar, dat wat goed voor mij is delen met mijn medemensen: de Paradigmawechselverhinderungsgesetz verbiedt het.”
Te strenge regels, wachten op de ‘2e zuil’
Paradigmawechselverhinderungsgesetz, de wet om de paradigmaverschuiving te verhinderen. Wat is Duits toch een bijzondere taal en wat moet Scrabblen of Wordfeud in het Duits fijn zijn.
Maar goed, de boodschap van Steffen en de andere sprekers was duidelijk: de cannabiswet heeft nog niet de grote verandering gebracht die de Duitse regering heeft beloofd. De regels zijn te streng en het is onduidelijk wanneer de “tweede zuil”, de proefprojecten met commerciële teelt en winkels, van start gaat.
Er is dus nog reden genoeg om door te strijden voor echte legalisering. Op één van de spandoeken werd er voor gepleit om de maximaal 50 gram die homegrowers thuis mogen bewaren te verhogen naar drie kilo! Maar wat overheerste was niet boosheid of protest, maar vreugde.
Duitser stasht wiet niet meer in onderbroek
De stoet die zich begeleid door rijdende soundsystems door het centrum van Berlijn bewoog, was een vrolijke, kleurrijke en diverse groep cannabisliefhebbers die met volle teugen van de nieuwe vrijheid genoot.
Zeker tweeduizend, misschien drieduizend mensen wandelden en dansten zo’n drie uur lang bij semi-tropische temperaturen door de Duitse hoofdstad.
Florian Rister, campagnemanager van het Deutsche Hanfverband (DHV), memoreerde bij de eindmanifestatie dat je bij de Hanfparade altijd je cannabis “in je onderbroek moest verstoppen”. Voor het eerst hoefde dat deze keer niet meer. Hij haalde een glazen potje eigen teelt tevoorschijn en hield dat triomfantelijk omhoog.
Unieke editie Hanfparade
Zo waren er veel mooie en betekenisvolle momenten. In zijn slotwoord, iets voor tien uur ’s avonds, jubelde Steffen Geyer dat dit de eerste Hanfparade was waarbij niemand is beboet of opgepakt!
Knetterstoned begaven we ons daarna naar onze AirBnB, waar het na een laatste jointje nog lang rustig bleef…
(advertentie)