(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Veel mensen weten nog waar ze waren toen Theo van Gogh werd vermoord of toen de aanslag op de Twin Towers in New York plaatsvond. Ik zal niet snel vergeten waar ik was toen het Duitse parlement afgelopen vrijdag cannabis legaliseerde. 

Plan voor volledige legalisering, inclusief wietwinkels

Het weekendje Brussel was al geboekt voordat bekend werd dat de Bondsdag, vergelijkbaar met onze Tweede Kamer, op 23 februari zou stemmen over het wetsontwerp van de regering om cannabis voor recreatief gebruik te legaliseren. Dus bezochten mijn lief en ik ’s ochtends het Atomium en keken we daarna in de lobby van ons hotel naar het debat en de stemming over de cannabiswet.

Die wet is minder ambitieus dan wat de regering van Olaf Scholz in december 2021 in haar regeerakkoord aankondigde. Citaat: “We introduceren de gecontroleerde levering van cannabis voor recreatief gebruik aan volwassenen in winkels met een vergunning”.

Het Duitse wietexperiment vindt plaats in twee fases

Die winkels stuitten op bezwaar van de Europese Commissie omdat ze in strijd zouden zijn met Europese wet- en regelgeving. Volksgezondheidsminister Karl Lauterbach paste het plan aan en presenteerde in april 2023 zijn  wetsvoorstel.

Dat bestaat uit twee fasen. In de eerste wordt bezit van maximaal 25 gram en thuisteelt van maximaal drie planten voor volwassenen (18+) legaal en niet-commerciële cannabisclubs die kweken voor hun leden. Thuistelers mogen maximaal 50 gram thuis hebben; wat je meer oogst moet je vernietigen. Nog een flink minpunt: in de clubs mag niet worden geconsumeerd.

De tweede fase bestaat uit regionale proefprojecten met commerciële teelt en winkels. Een soort wietexperiment dus.

Zij wel ja…

Schampere kritiek van christenen en extreem-rechts

In het debat voorafgaand aan de stemming over de wet maakten verschillende volksvertegenwoordigers van de christelijke CDU/CSU zich belachelijk: nul argumenten en veel dom geschamper. Heel vergelijkbaar met onze christelijke politici. Minister Lauterbach verweerde zich prima tegen de christenen en de extreemrechtse AfD, die ook tegen legalisering is.

Hoogtepunt van het debat vond ik de bijdrage van SPD Bondsdaglid Heike Baehrens (68). Zij richtte zich rechtstreeks tot de cannabisconsumenten: “Tegen alle volwassen consumenten zeg ik: wij zien uw problemen, en wij weten van het onrecht dat u vijftig jaar lang hebt ervaren door discriminatie en criminalisering. Ik zeg het u hier en vandaag duidelijk: u bent voor ons geen criminelen.”

Thuisteelt vanaf 1 april, cannabisclubs starten 1 juli

Rond half vier kwam de uitslag van de hoofdelijke stemming: 407 stemmen vóór, 226 tegen en vier onthoudingen. Een afgetekende overwinning. De wet wordt op 22 maart besproken in de Bundesrat, een soort Eerste Kamer met vertegenwoordigers uit alle zestien Duitse deelstaten. Zij kunnen de wet niet meer tegenhouden, hoogstens vertragen. De kans daarop is klein, omdat er een meerderheid voor nodig is die er niet lijkt te komen.

Als de Bundesrat op 22 maart akkoord gaat, worden bezit en thuisteelt op 1 april legaal. De cannabisclubs, waarvan er al honderden zijn opgericht, mogen vanaf 1 juli starten. Cannabis wordt geschrapt uit de Duitse Opiumwet, maar er gelden dus strenge regels.

Zo wordt blowen in de openbare ruimte legaal, maar blijft verboden in voetgangerszones tussen 7.00 en 20.00 uur en binnen 100 meter afstand van scholen en kinderdagverblijven.

Voor 18- tot 21-jarigen gelden aparte regels; zij mogen maximaal 30 gram cannabis thuis hebben en maximaal 30 gram per maand kopen in een club. Die cannabis mag bovendien niet meer dan tien procent THC bevatten, terwijl voor oudere clubleden geen maximum geldt. Lid worden van meer dan één club is niet toegestaan.

Belangrijkste nieuws sinds ik deze column schrijf

De vele regels bewijzen maar weer eens dat legaliseren iets heel anders is dan vrijgeven. Ik vind deze regels te streng en te beperkend, maar toch is dit waarschijnlijk het belangrijkste nieuws voor de cannabiswereld sinds ik deze column schrijf (sinds de eerste week van januari 2014).

De impact van deze stap door het grootste, rijkste en invloedrijkste EU-land is bijna niet te overschatten. Als ik me niet sterk vergis, wordt dit het Berlijnse Muur-moment voor de legalisering van cannabis in Europa.

Ik keek het NOS en RTL avondjournaal van 23 februari terug om te zien hoe zij dit historische nieuws hebben gebracht. Het achtuurjournaal van de NOS besteedde er 14 seconden aan en noemde geen thuisteelt en geen cannabisclubs. RTL deed het beter: 67 seconden, met thuisteelt en clubs en een fragment van het debat.

Eén ding is voor mij zonneklaar: ik loop op 10 augustus mee in de Hanfparade in Berlijn. Dat wordt sowieso de beste editie aller Zeiten!

[foto’s: Shutterstock]
(advertentie)