- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Duitse patiënt mag ‘legaal’ 130 wietplanten kweken
Eindelijk is de medicijnen-waakhond in Duitsland overstag gegaan. Na vele rechtszaken en jarenlange tegenwerking geeft de overheid voor het eerst een multiple sclerose patiënt uit Mannheim ‘officieel’ toestemming om thuis zijn eigen medicinale cannabis te kweken: 130 planten per jaar, maximaal 20 tegelijk.
130 legale wietplanten per jaar voor 1 patiënt
Dat het Bundesinstitut für Arzneimittel und Medizinprodukte (BfArM) nu na tien jaar tegenstribbelen door de knieën gaat is overigens geen grote verrassing meer nadat de rechtbank in Leipzig eerder dit jaar in het voordeel van de MS-patiënt (53) besliste. Zie ons bericht ‘Duitse rechter: MS-patiënt mag wiet telen‘ uit april 2016. Afgelopen zaterdag bevestigde BfArM dan eindelijk dat de man uit Mannheim toestemming krijgt om jaarlijks 130 wietplanten te kweken, met een maximum van 20 planten tegelijk. Strikt voor persoonlijk gebruik uiteraard. Het is dus voor de allereerste keer dat de farmaceutische toezichthouder van de federale overheid een individu officieel groen licht geeft voor medicinale thuisteelt in Duitsland!
1.500 euro apotheekwiet per maand
Reden voor de Mannheimer om steeds opnieuw naar de rechter te stappen is de Duitse mediwiet-regel dat je verplicht bent om via de apotheek cannabis in te kopen, voor eigen rekening. Het gaat hier trouwens om Nederlandse medicinale cannabis van de firma Bedrocan, maar nadat Duitsland die importeert hangt er een prijskaartje aan van 15 euro per gram.De MS-patiënt spande diverse rechtszaken aan met als argument dat hij de maandelijkse cannabiskosten van rond de 1.500 euro niet kon ophoesten. Iets waarin hij afgelopen voorjaar dus bij de hoogste rechter gelijk kreeg.
Wetsverandering op komst
Overigens kan de pret wel eens van korte duur zijn voor de eerste ‘legale’ thuiskweker van Duitsland. Zijn vergunning loopt namelijk maar tot aan de zomer van 2017. Momenteel is er namelijk wetgeving in voorbereiding die medicinale cannabis reguleert en de Duitse overheid is ook van plan om zelf wiet te gaan kweken voor de tot nu toe 900 mediwiet patiënten, cannabis die dan ook verplicht vergoed moet worden door de zorgkosten verzekeraars indien de patiënt een doktersrecept heeft. Mocht die wet inderdaad aangenomen worden dan wordt de Mannheimer dus ook weer verplicht een gang naar de apotheek te maken.
Tot die tijd mag hij echter gevrijwaard van rechtsvervolging 20 dames in zijn badkamer laten groeien en bloeien. In zijn vergunning staat wel dat ‘onnodige planten en geoogste planten’ vernietigd moeten worden en dat de mediwiet in een ‘beveiligde opslagbox’ moet worden opgeslagen…