- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Duitsland koopt mediwiet in voor €2,30 per gram
Tot nu toe konden cannabisproducenten – waaronder de grote Canadese spelers en ons eigen Bedrocan – flink verdienen aan mediwiet. Maar in Duitsland, de grootste Europese afzetmarkt, gaat die vlieger niet meer op. De federale overheid daar koopt minimaal 650 kilo toppen in per kwartaal, maar wel tegen een vaste prijs van 1,5 miljoen euro. En dat betekent dat de groothandelsprijs niet meer dan 2,30 euro per gram bedraagt!
Tenderwinnaars produceren 650 kilo wiet per kwartaal
‘De groothandelsprijs impliceert dat de hoge marges waarvan medicinale cannabisbedrijven ooit konden genieten binnenkort tot het verleden behoren op deze markt’, concludeert de website Marijuana Business Daily.
Het is ook bekend welke bedrijven hier last van krijgen, aangezien de Duitse overheid nog niet zo lang geleden een tender heeft uitgeschreven. Daaruit kwamen de Duitse dochterondernemingen van de Canadese producenten Aurora Cannabis (250 kilo per kwartaal) en Aphria (250 kilo) en het Duitse Demecan (150 kilo) als winnaars tevoorschijn.
Het is de vraag of zij nog steeds blij zijn, nu de inkoopprijs is bepaald door de overheid a.k.a. de afnemer van hun wiet. De drie wiettelers moeten per drie maanden gezamenlijk dus 650 kilo medicinale cannabis aanleveren bij het Bundesinstitut für Arzneimittel und Medizinprodukte (BfArM). De overheid en producenten kunnen overigens de hoeveelheid nog in overleg verhogen met 10% in de komende vier jaar. De eerste lading wordt eind 2020 verwacht.
Duitsland dwingt scherpe gramprijs af
Hoe dan ook, komt aan het vette winstfeestje van de licentiekwekers een einde, tenminste in Duitsland. De kwekers hebben niet bekendgemaakt tegen welke prijs ze meededen in de tender, en de overheid heeft niet bekendgemaakt hoeveel ze elke kweker gaan betalen, alleen het totaalbedrag van 1,5 miljoen euro per kwartaal.
Wat we wel weten is dat de gegadigden voor een Duitse mediwietvergunning gepusht werden om tegen een lage kostprijs in te schrijven voor de tender, omdat het aantal punten dat je daarmee (met de prijs per gram) scoorde voor liefst 40% meetelde in de beoordeling!
De (echt) vette jaren zijn voorbij…
Het vreemde is dat – ondanks een eventuele extra 10% homegrown productie – Duitsland ook wiet blijft importeren om aan de binnenlandse vraag van patiënten te kunnen voldoen. Nu nog komt die importwiet Duitsland binnen vanuit drie landen: Canada, Portugal en Nederland.
Maar wiettelers uit o.a. Australië, Colombia, Denemarken, Griekenland, Malta en Lesotho staan ook al te trappelen om Duitsland te bevoorraden, aldus Marijuana Business Daily. Vorig jaar importeerden onze buren ongeveer 3.000 kilo wiet en naar verwachting verdubbelt dat dit jaar naar 6.000 kilo.
Experts verwachten dat er in 2021 al 10.000 kilo medicinale cannabis nodig is, waarvan dan dus maximaal 40% wordt gedekt door de binnenlandse productie van de drie tenderwinnaars. De vraag is alleen of al die extra gegadigden die ook graag aan het Bundesinstitut für Arzneimittel und Medizinprodukte willen leveren, bereid zijn om dat tegen een vastgestelde inkoopprijs van 2,30 euro te doen.
Zeker als je weet dat een grammetje mediwiet nu nog voor 20 euro over de toonbank van een Duitse apotheek vliegt…