(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Ralph kampt wel met een redelijk vaak voorkomend probleem, bij DWC-hydrosystemen. Steeds nadat hij zijn voedingswater heeft aangemaakt en op de juiste pH-waarde heeft gebracht, dan schiet de pH-waarde omhoog. Ralph wordt er ondertussen gek van! Hopelijk heeft Muna een verklaring voor zijn pH-stijgingen…

Hydrologisch wiet kweken kan heel leuk zijn. Het zorgt voor een zeer snelle groei en levert vaak een wat grotere opbrengst op. Als klap op de vuurpijl neemt het systeem je ook nog eens een hoop werk uit handen. Je hoeft namelijk niet langer met de hand water te geven, want je wietplanten krijgen hun voedingswater automatisch. Maar goed, dan moeten de EC-waarde en de pH-waarde wel in orde zijn, en dat is in het DWC-systeem van Ralph op dit moment niet het geval. Lees maar even mee.

 

Naam
Ralph
Onderwerp
DWC hydro, pH-waarde schiet omhoog!
Bericht
Beste Muna, Ik ben nu al een poos bezig om DWC onder de knie te krijgen. Ik loop tegen het probleem aan dat mijn pH-waarde omhoog schiet bij het aanmaken van het vat, waardoor ik teveel pH-min moet gebruiken. Bijvoorbeeld: 45 litervat met kraanwater, pH 8,0 -> 20 ml A/B CANNA Aqua, pH 7,4 -> Gooi ik er wortelstimulator bij dan schiet de pH-waarde weer 0,3 omhoog. -> Vervolgens 10 ml pH-min erbij, dan zit ik met moeite op pH 6,5 maar dan schiet hij weer omhoog naar 7,5. Ik word er krankzinnig van! Aub help mij.

 

pH-schommelingen

Hoi Ralph, ik kan me voorstellen dat je gek wordt van de pH-stijging in je DWC-systeem. Maar pH-fluctuaties komen redelijk vaak voor, vooral in DWC-systemen. Lichte pH-schommelingen zijn dan ook een normaal gevolg van de opname van voedingsstoffen door de plant. Als de pH-waarde in je reservoir bijvoorbeeld schommelt tussen de 5,5 en de 6,3 dan is dat een indicatie dat je plant alle voedingsstoffen goed opneemt. Een snelle stijging van 6,5 naar 7,5 zoals jij beschrijft is echter niet zoals het hoort.

Grote pH-schommelingen worden in hydrosystemen meestal veroorzaakt door een te hoge of te lage EC-waarde, en zijn dan het gevolg van de opname van voeding en water door de wortels. Is de EC-waarde te hoog dan neemt de plant meer water dan voeding op. Als gevolg stijgt de EC-waarde nog verder, en dat zorgt er weer voor dat de zuurtegraad stijgt en de pH-waarde daalt.
Is de EC-waarde te laag, dan gebeurt precies het omgekeerde. Dan neemt de plant meer voeding op dan water en zal de EC-waarde verder dalen. Het voedingswater wordt nu basisch en de pH-waarde stijgt. Het zou dus zomaar een simpele kwestie kunnen zijn van een te lage EC-waarde in jouw geval, maar lees nog even verder.

Hoewel een te lage of te hoge EC-waarde meestal de veroorzaker is van pH-schommelingen, hebben ook ander factoren invloed. De temperatuur van het water of bijvoorbeeld heel hard water kan de pH-waarde namelijk ook beïnvloeden. Ook is het lastiger om een stabiele pH-waarde te behouden naarmate je een kleiner voedingsreservoir hebt per plant. In hydrosystemen hoeven wietplanten niet veel voeding of water op te nemen om de pH-waarde te doen schommelen.

Lichte pH-schommelingen zijn normaal, en zijn het gevolg van de opname van water en voeding door de planten. Foto: artstore, Shutterstock

Een stabiele pH-waarde

pH-schommelingen tussen de 5,5 en 6,3 zijn zoals gezegd helemaal normaal, en een goed teken. Extreme pH-fluctuaties zijn zeker geen goed teken, en zul je moeten oplossen. Echter niet door steeds pH-min toe te voegen. Hoe minder pH-min of pH-plus je gebruikt, hoe beter. Daarom zal ik je uitleggen hoe je het beste je voedingswater kunt aanmaken, en de pH-waarde onder controle houdt. Het is hierbij belangrijk dat de temperatuur van het water ook stabiel is, en tussen de 20 en 23 graden blijft.

Vul je reservoir met water en breng dat met de voeding op de juiste EC-waarde. Laat het nu 12 uur staan en bubbelen voordat je het met pH-min op de juiste pH-waarde (5,8 tot 6,0) brengt. Pas de pH-waarde in kleine stappen aan, de truc is om de pH-waarde even zijn gang te laten gaan voor je het aanpast. De zuurtegraad schommelt eerst voor het zich stabiliseert.

Meet vervolgens dagelijks de EC-waarde en pas die aan op basis van je metingen. Een voorbeeld: je meet op dag één een EC-waarde van 1,2 en de volgende dag is de EC-waarde gestegen naar 1,4. Dit betekent dat je plant meer water dan voeding heeft opgenomen (en de pH-waarde waarschijnlijk ook is gedaald). In plaats van de pH-waarde ga je nu de EC-waarde naar 1,3 brengen en zorg je dat het opgenomen water ook weer wordt aangevuld. Dus eerst water toevoegen, en dan de EC-waarde afstellen op 1,1 (EC-waarde 1,2 was immers te hoog).
Meet je op dag twee niet een EC-waarde van 1,4 maar bijvoorbeeld 0,8, dan is de pH-waarde waarschijnlijk gestegen en heeft de plant meer voeding dan water opgenomen. Vul het voedingsvat aan met water en breng dat op een EC-waarde van 1,5 (1,4 was te laag).

Nadat je het reservoir hebt aangevuld met water en eventueel voeding, ga dan niet meteen de pH-waarde aanpassen maar wacht minimaal 12 uur daarmee. Vaak zul je merken dat de pH-waarde zichzelf stabiliseert. Nogmaals: probeer in kleine stappen de pH-min (of pH-plus) toe te voegen en geef je water 12 uur de tijd om te stabiliseren. Gebruik zo min mogelijk pH-min of pH-plus als mogelijk.

Succes met hydrokweken Ralph, ik hoop dat ik je heb kunnen helpen!

-xxx- Muna

(advertentie)