(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Ralphs wietplant groeit en bloeit voorspoedig in zijn DWC hydrosysteem, en heeft een gezonde donkergroene kleur. Toch is Ralph zelf niet helemaal blij, en wordt hij zelfs een beetje moedeloos van de pH-dalingen die hij in de bloeifase ervaart. Vooral omdat zijn wietplant ook geen voeding lijkt op te nemen. Lieve Muna, wat kan er aan de hand zijn?

DWC of SWC-hydrokweken is populair onder moderne thuiskwekers. En terecht, want je kunt er veel heerlijke wiet mee kweken. Vraag dat maar aan Dokter Groen. Maar bij hydrokweken is het belang van een goede pH-waarde en voedingsconcentratie wel groot, en juist daar gaat het bij Ralph niet helemaal lekker. Zijn wietplant lijkt zich er gelukkig niet veel van aan te trekken, eens kijken of ik hem een beetje kan helpen.

 

Naam
Ralph
Onderwerp
pH drops
Bericht
Beste Muna, ik ben nu ruim een jaar aan het experimenteren met DWC. Eerst een periode met Canna Aqua voeding en nu met GHE Tripart. Ik word er alleen moedeloos van, en wel om de volgende reden.

Bij zaadplanten handteer ik een EC-waarde van 0,6 tot 1,0 in de groeiperiode op 18/6. Mijn probleem ontstaat meestal na week 2 of 3 op 12/12, waarbij ik merk dat de plant niet meer eet en verbrande bladpuntjes krijgt.

Ik lees en hoor van mensen dat je op een EC-waarde van 1,5 tot 2,0 MOET zitten, en in week 5 minimaal 1,5. Ik weet echt niet wat ik verkeerd doe maar ik kom daar echt niet aan, maximaal 1,3 zonder de plant te verbranden.
Met de GHE Tripart ben ik begonnen met 50% van de aanbevolen hoeveelheid. En toch ondervind ik elke dag een giga pH-daling van 0,8 in één dag. Als ik dan de EC meet, merk ik dat die gelijk is of 30 ppm hoger ligt. De planten zijn echter donkergroen en als ik kijk naar de topformatie zit ik naar mijn mening goed voor 3,5 week sinds de eerste bloeihaar (4,5 week op 12/12). Ik hoop dat jij mij wat wijzer kan maken.

Groet, Ralph

Bijlagen

 

pH-dalingen en EC-waarde bij DWC-kweken

Hoi Ralph, mooie wietplant heb je daar! Ik kan me voorstellen dat het vervelend is wanneer de pH-waarde telkens daalt of wanneer je planten geen voeding lijken op te nemen, maar ontevreden kun je toch niet zijn met dit resultaat.

Allereerst dit: er is geen vaste regel voor wat betreft de EC-waarde. Je MOET dus niks qua EC-waarde. Sommige wietsoorten hebben nu eenmaal een lagere voedingsbehoefte dan anderen. Wanneer je merkt dat de EC-waarde gelijk blijft of zelfs stijgt na een dag, dan betekent dat dat je plant inderdaad meer water dan voeding opneemt. De voedingsbehoefte is dan lager dan je ingesteld had met de EC-waarde, dus verlaag de EC-waarde dan ook gewoon.

Voor wat betreft de aanbevolen hoeveelheid voeding van GHE. Daarbij is geen rekening gehouden met de EC-waarde van het kraanwater. Maak je je voeding dus aan volgens de op de flessen aangegeven verhoudingen, dan zul je merken dat de EC-waarde daarna veel hoger is dan die volgens de flessen ongeveer zou moeten zijn. Dit is niet erg maar mijn tip is dus wel om vooral af te gaan op de planten voor wat betreft de juiste dosis.
Dus: daalt de EC-waarde na een dag, dan stel je hem dus wat lager in voor de volgende dag. Stijgt de EC-waarde, dan kun je de dosis voeding de volgende dag wat verhogen. Je zult merken dat je planten wel degelijk voeding opnemen (anders waren ze ook niet zo mooi groen).

Maar goed, dat geeft nog geen antwoord op je vraag over de pH-waarde. Het is bekend dat de pH-waarde in kleine hobbymatige recirculerende hydrosystemen (zoals jouw DWC-systeem of het Flow Hydroponics Systeem van CNNBS.shop) vaak daalt wanneer de bloeifase eenmaal goed op gang komt. Dit heeft te maken met een ingewikkeld proces waarbij de planten bepaalde stoffen zoals calcium en magnesium en nitraatstikstof verbruikt hebben, en overschakelen op ammoniakstikstof. Hierbij geeft de plant hydroxonium-ionen af aan het water, wat voor de pH-dalingen (verzuring) zorgt.

Wat je kunt doen om de pH-dalingen minder erg te maken, is sowieso je voedingswater met regelmaat verversen. Je zal merken dat de pH-waarde minder snel daalt na een verschoning van het reservoir. Gebruik daarnaast ook een calcium-magnesium aanvulling als je dat nog niet deed. Even een fles CalMag kopen dus.

Begin met schoon water en meet de EC-waarde. Voeg nu CalMag toe tot de EC-waarde ongeveer 0,2 punten (0,3 punten als je omgekeerd-osmose water gebruikt) hoger is. Pas daarna voeg je de voeding toe naar de behoefte van de plant. Wanneer alles een dag later op temperatuur is gekomen pas je de pH-waarde aan. Je kunt de voeding daarvoor een dag van tevoren aanmaken, maar je kunt het ook meteen in het reservoir doen. Je planten hebben dan één dag een verkeerde pH-waarde (waarschijnlijk iets te hoog) omdat je die pas een dag later op peil (5,8) brengt. Hierdoor krijgen ze als het ware een tussentijdse spoelbeurt, en dat is helemaal niet zo slecht. Zeker niet bij een verschoning van het voedingswater om de twee weken.

Veel succes Ralph, xxx Muna

(advertentie)