(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Voor het tweede jaar op rij is er door Nederlanders ‘uitzonderlijk veel’ gebeld met de kliklijn Meld Misdaad Anoniem. Dat ligt volgens de instantie zelf aan de coronapandemie, waardoor we meer thuis zijn en blijkbaar ook meer zin hebben om een ander erbij te lappen. In totaal is er vorig jaar voor ruim 50 miljoen euro aan wiet door de shredder gegaan dankzij klikkende burgers.

Meer verraad door corona

Het eerste ‘coronajaar’ 2020 – toen er een recordaantal van 25.818 tips binnenkwamen bij Meld Misdaad Anoniem – werd vorig jaar niet overtroffen, maar met 24.986 anonieme belletjes klagen ze bij de kliklijn geenszins.

‘Jarenlang schommelde het aantal meldingen rond de 16.000, maar de afgelopen twee jaar lag het aantal fors hoger. De meeste tips gingen over drugsgerelateerde delicten, zoals de productie en handel van harddrugs, hennepkwekerijen en internationale drugssmokkel’, lezen we deze dinsdag op de website van Meld Misdaad Anoniem.

Minder ‘hennepmeldingen’ dan vorig jaar maar dat zegt weinig

Omdat 2020 het recordjaar was, daalde het aantal telefoontjes over wiet wel met 6 procent in 2021. Geen reden om te juichen echter, aangezien er ook vorig jaar veel meer geklikt werd over ‘hennep’ dan gebruikelijk was in niet-coronajaren.

De schade voor cannabismensen die de sjaak zijn door een anonieme tip is aanzienlijk, nog los van de aanhouding/vervolging van personen en het afpakken van kweekspullen en andere waardevolle zaken zoals auto’s in het kader van het door de autoriteiten zo geliefde kaalplukken.

Op Nu.nl lezen we ook nog waar de meeste klikspanen wonen. ‘In Limburg werden in 2021, net als in de jaren daarvoor, naar verhouding de meeste anonieme tips doorgegeven: zo’n 22 per 10.000 inwoners. Deze meldingen gingen vooral over softdrugs (zoals wietplantages), harddrugs en geweldsdelicten. De regio’s Zeeland-West-Brabant en Rotterdam volgen.’

Hoeveel wordt er geklikt ná corona?

Dit zijn de keiharde wietresultaten van al dat burgerverraad via Meld Misdaad Anoniem in 2021:

# 538.539 wietplanten in beslag genomen en vernietigd

# Geschatte straatwaarde van deze planten is ruim 50 miljoen euro

De vraag die rest na deze treurig stemmende cijfers: corona is nu wel zo’n beetje geschiedenis dus hoeveel anonieme telefoontjes over wiet komen er in 2022?

Hopelijk een stuk minder, maar je weet het in dit land van fanatieke klikkers natuurlijk nooit.

[openingsbeeld: Artskrin/Shutterstock]
(advertentie)