- Gefjon kweekt Kush van de Barney’s boerderij (#12)
- Millennials kopen meer voorgedraaide joints dan wie dan ook
- Biologisch je eigen wiet kweken? Start hier!
- Dima kweekt Mohammed in de Minigrow One kweekkast (#2)
- Duimen voor stekken & Bubba Diesel met kleine hoofdtoppen
- Debunk • Opgebouwde THC-tolerantie geen bewijs dat wiet verslavend is
Een calciumtekort bij wietplanten herkennen en behandelen
Een van de meest voorkomende tekorten bij wietplanten is aan calcium. Enerzijds is dit omdat calcium een belangrijk mineraal is dat nodig is voor de groei, en om water en voeding op te kunnen nemen. En anderzijds omdat calcium een immobiel mineraal is dat via de wortels moet worden opgenomen. Het is dan ook belangrijk om te weten hoe je een tekort herkent en weer aanvult.
Elke wietplant heeft calcium (Ca) nodig. Het is namelijk een onmisbaar element voor de opbouw van celwanden, een goede opname van water en het metabolisme. Vooral tijdens de groeifase en strekkende fase heeft een wietplant veel calcium nodig om de celwanden stevigheid te geven. Helaas komt een tekort aan calcium dan ook best vaak voor. De symptomen zijn onder meer vergeling, een geremde groei en in een later stadium ook bruine vlekken. Houdt een tekort aan calcium lang aan dan kan het voor ernstige schade zorgen.
Het belang van calcium voor wietplanten
Calcium is één van de micro-elementen maar is tegelijkertijd een essentieel element voor planten. Het geeft een plant stevigheid, en helpt bij het reguleren van de stofwisseling. Calcium is nodig om de celwanden en celmembranen te versterken. Hierdoor ontstaat een verdediging tegen plagen en ziekten en wordt een sterke plantstructuur opgebouwd. Als er een tekort is aan calcium kan de groei worden belemmerd, en produceert een wietplant zwakke bladeren en stammen die gevoeliger zijn voor schade door schimmels en plagen.
Calcium is ook een belangrijk element voor de opname van water en voedingsstoffen door de wortels, en helpt bij de fotosynthese. Wietplanten hebben het gedurende hun hele cyclus nodig, en zeker tijdens de groei- en strekkende fase.
Hoe herken je een tekort aan calcium?
Calciumtekorten ontstaan wanneer er onvoldoende opneembaar calcium in de bodem aanwezig is. Enkele symptomen van een tekort zijn vergeling tussen de bladnerven in, verdorrende bladpunten en bladranden, bleke bladeren, een geremde groeisnelheid en zwakke stammen en takken.
De eerste tekenen van een tekort aan calcium zijn meestal te zien in de groeipunten, bij de jongste bladeren. Dit komt omdat calcium een van de zogenaamde immobiele elementen is. De plant kan het tekort dus niet aanvullen vanuit lagere plantendelen, zoals bijvoorbeeld met stikstof (N) wel het geval is.
Een calciumtekort dat niet wordt behandeld verergert zich in etappes. Eerst zie je dat de groei bovenin de plant vertraagt. De jongste bladeren worden lichter van kleur, beginnend in het midden van de groeipunt. Na verloop van tijd zie je dat de lichtere groene kleur hierdoor in een gele kleur verandert.
Als je de eerste symptomen negeert dan breid het probleem zich uit, en kun je de bladeren tussen de nerven in zien vergelen. Vervolgens zul je merken dat de groei ernstig vertraagt, en kun je ook de eerste verdorde bladpunten en bladranden verwachten. Hierdoor neemt de algehele groei en ontwikkeling van de plant verder af, en de necrose (verdorring) nog verder toe.
Calcium tekorten aanvullen
Wanneer je de eerste symptomen van een tekort aan calcium kunt zien, dan krijgt een plant op aarde al een week of vijf te weinig calcium binnen. Het is dus belangrijk om meteen in te grijpen als je een tekort opmerkt, maar eerst moet je erachter komen of je werkelijk met een tekort aan calcium te maken hebt. Veel tekorten en problemen met planten hebben namelijk vergelijkbare symptomen.
Controleer daarom eerst de pH-waarde van het medium. Als die te laag is kan calcium niet goed opgenomen worden. Bij hydrologische systemen is het daarom aan te raden om de pH-waarde af en toe boven de 6,4 te brengen, zodat calcium (en magnesium) kan worden opgenomen.
Check ook de temperatuur in de kweekruimte. Als het te koud is kunnen planten niet goed vocht verdampen, en dit kan er dan weer voor zorgen dat calcium (en andere mineralen) niet in voldoende hoeveelheid worden opgenomen.
De temperatuur staat in directe relatie tot de luchtvochtigheid, dus check die ook. Een hoge luchtvochtigheid en een slechte luchtstroom hebben ook een negatief effect op de transpiratiesnelheid, en kunnen daarom ook een tekort aan calcium veroorzaken. Kijk op een VPD-grafiek en probeer de temperatuur en luchtvochtigheid af te stemmen op het gewenste klimaat.
Om calcium snel aan te vullen kun je gebruik maken van een bladspray met Cal/Mag en water. Zorg ervoor dat de pH-waarde van de spray 5,8 is, want dat zorgt voor een betere opname. Gebruik 3 milliliter Cal/Mag voor een liter bladvoeding.
Voeg tenslotte ook de juiste hoeveelheid calcium toe aan het voedingswater, als je dat nog niet deed.
Een calcium tekort voorkomen
Hoewel bovenstaande behandelingen helpen om planten met een calciumtekort te redden, kun je een tekort natuurlijk altijd beter in zijn geheel voorkomen. Zeker in het geval van calcium kun je het beste proactief te werk gaan, aangezien het een tijdje duurt voordat de symptomen hiervan zichtbaar worden.
Hiervoor is het belangrijk om vanaf het begin goed te letten op de voeding en calcium toe te voegen, en dat af te stemmen op het medium dat je gebruikt. Van kokos is bijvoorbeeld bekend dat dat (door kationen-uitwisseling) een flinke hoeveelheid calcium en magnesium verbruikt, en daarom eerst gebufferd moet worden.
Daarnaast is het klimaat erg belangrijk voor de opname van voldoende calcium, en met name een goede luchtstroom. Hoe beter de planten kunnen verdampen, hoe beter ze ook voeding en calcium kunnen opnemen. Dit is voor calcium met name belangrijk omdat dit een immobiel element is, dat vanuit de wortels moet worden opgenomen. Ervan uitgaande dat de pH-waarde ook juist is, want een te lage zuurtegraad zorgt ervoor dat calcium helemaal niet kan worden opgenomen.
(advertentie)