(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Veel mensen die vaak of langdurig cannabis consumeren stuiten op een gegeven moment op dit probleem: het werkt niet meer zo goed als vroeger. Terwijl je vroeger met een paar trekjes kwam waar je wilde zijn, merk je na verloop van tijd dat je tolerantie steeds groter wordt – en daarmee dus ook de hoeveelheid wiet die erdoorheen gejast wordt. Ook wel eens last van? Ontdek hoe je dit typische blowersgeval snel een kopje kleiner maakt.

Het omgekeerde is trouwens ook waar. Regelmatige wietrokers die een pauze hebben moeten inlassen – om wat voor reden dan ook – merken dat wanneer ze opnieuw beginnen te blowen de ‘oude gevoelens’ terugkomen. Evenals de lach- en vreetkicks en de euforische effecten die je doen denken: “Waarom kan het niet altijd zo zijn?”

Waarom bouw je eigenlijk een tolerantie voor THC op?

THC is de belangrijkste cannabinoïde die verantwoordelijk is voor de psychotrope, euforische effecten van wiet. Zeg maar wat mensen doorgaans de “high” noemen. Het werkt door het activeren van een receptor in het centrale zenuwstelsel genaamd CB1, onderdeel van het endocannabinoïde systeem (ECS) van het lichaam.

Het ECS speelt een rol bij het reguleren van cruciale lichaamsfuncties zoals slaap, pijn, stemming en eetlust. Het kan worden gemoduleerd door de lichaamseigen endocannabinoïden of die welke door cannabis worden geproduceerd, de zogeheten fytocannabinoïden.

In een studie uit 2016 werd gekeken naar mannen die stevig wiet roken en werd vastgesteld dat de beschikbaarheid van CB1-receptoren ‘in de meeste hersengebieden van chronische matige dagelijkse wietrokers is afgenomen’.

Vervolgens verdeelden ze de proefpersonen in twee groepen, waarvan de ene werd gevraagd zich twee dagen van wietgebruik te onthouden en de andere 28 dagen. De onderzoekers ontdekten dat de beschikbaarheid van receptoren al binnen twee dagen van onthouding begon aan te vullen, en dat dit meer dan vier weken aanhield.

Met andere woorden, de onderzoekers stelden vast dat dagelijks cannabisgebruik de beschikbaarheid van CB1-receptoren – en dus de effecten van THC – vermindert, maar dat bij slechts twee dagen onthouding de receptorbeschikbaarheid alweer toeneemt.

Alles went, en dus ook het THC-effect

Dit onderzoek keek echter alleen naar het aantal joints dat elke deelnemer consumeerde. Maar zoals iedereen weet heeft de ene strain hogere THC-niveaus dan de andere. Dat betekent dat één joint wiet met hogere THC-niveaus het equivalent kan zijn van twee of zelfs drie joints met lagere THC-hoeveelheden.

Volgens een systematische review uit 2018 ‘is de cognitieve functie het domein dat de hoogste mate van tolerantie vertoont’ bij regelmatige cannabisconsumenten. Terwijl de acute bedwelmende, psychotomimetische (het creëren van een effect dat lijkt op een psychotische toestand) en cardiale effecten slechts gedeeltelijke tolerantie vertonen.

De frequentie van wietgebruik kan een effect hebben op de sterkte van de effecten, volgens een studie uit 2016, die vond dat het ‘significant correleerde met verandering in subjectieve roes na toediening van cannabis’. De onderzoekers vonden dat ‘dit suggereert dat subjectieve bedwelming en psychomotorische stoornissen na cannabistoediening afnemen met toenemende frequentie van wietgebruik’. Ofwel; je kan er op een gegeven moment gewoon steeds beter tegen, haha.

Zo, nu eerst een Cup-a-Soup jongens!

Hoe komt het dat ik niet high kan worden?

Kun je immuun zijn voor THC? Je hebt misschien wel eens gehoord van mensen die geen enkel effect van THC voelen of zeggen dat ze er helemaal ‘immuun’ voor zijn. Er is enig onderzoek dat aanwijzingen geeft over hoe dat komt.

Volgens een artikel uit 2014 in Science bleek uit proeven met knaagdieren dat THC en andere drugs de lichaamsspiegels van een hormoon genaamd pregnenolon verhogen, dat ‘de meeste bekende gedrags- en somatische effecten van THC tegengaat’.

Het artikel stelt dat THC ‘de synthese van pregnenolon in de hersenen aanzienlijk verhoogt via activering van de type-1 cannabinoïde (CB1) receptor. Pregnenolon vermindert vervolgens, als een signaalspecifieke remmer van de CB1 receptor, verschillende effecten van THC’.

Uit de studie bleek dat wanneer knaagdieren werden geïnjecteerd met hoge concentraties THC, hun lichaam het hormoon produceerde om de effecten tegen te gaan. De studie zou kunnen betekenen dat het lichaam van sommige mensen dit hormoon op verschillende niveaus activeert of produceert, waardoor zij de effecten van THC kunnen tegengaan.

Hoe kan ik mijn THC-tolerantie verlagen?

Dan de hamvraag. Als je die ‘oude effecten van THC’ weer wil opwekken, dan kun je overwegen een zogenaamde tolerantiepauze te nemen. Simpel gezegd is dit een korte pauze van wiet om je tolerantie weer omlaag te krijgen of gewoon wat te verminderen.

Zelfs een zware blower kan binnen een paar dagen een daling van zijn tolerantie merken. En als je het langer rekt – een week of langer – kun je merken dat wanneer je klaar bent om weer ‘in het zadel te kruipen’ het effect aanzienlijk sterker is dan voorheen!

Tolerantiepauzes en medicinale cannabis

Voor medische cannabispatiënten die aandoeningen behandelen die een zwaardere dosering vereisen, is een tolerantiepauze misschien niet zo gemakkelijk. Als je echter niet de geestverruimende effecten van cannabis voelt maar wel verlichting ervaart, is een tolerantiepauze misschien niet nodig. Sterker nog; tolerantie in die zin kan zelfs wenselijk zijn.

Sommige aandoeningen reageren niet noodzakelijkerwijs beter op hogere doses THC. Chronische pijn kan bijvoorbeeld net zo goed reageren op kleinere doses of ‘microdosering’.

LEES OOKBaanbrekende studie • Zeer kleine doses THC verlichten chronische pijn

Als je dagelijkse routine meerdere sessies van wietconsumptie omvat, dan kan het nodig zijn om ‘de gaten in je dag’ wat op te vullen. Overweeg wat lichaamsbeweging of buitenactiviteiten in te bouwen als je gezondheid dat toelaat. Of zoek andere hobby’s en nieuwe routines om de tijd te doden.

Wanneer je een tolerantiepauze neemt, vooral een aanzienlijk langere, zorg er dan voor dat je niet terugvalt in je oude inname-niveaus. Die eerste keer na een week pauze zou een krachtig effect moeten hebben… Dus doe het rustig aan en zoals bij alles wat met wiet en doseren te maken heeft: luister naar je lichaam en doe het op de manier die het beste bij je past. Onthoud het aloude, wijze medicijnen-motto: Start Low, Go Slow!

[beeld: papi8888/Shutterstock]
(advertentie)