- MaryMILL: grinder én container maalt als een molentje
- Lage kweekruimte? Zo houd je wietplanten lekker kort
- Wiet na werktijd beïnvloedt prestaties niet negatief (integendeel)
- Wat is brix eigenlijk? Hoe zorgt het voor meer en betere wiet?
- Wietplanten in kleine potjes: 8 tips om een Solo cup challenge te winnen
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#3)
Een goed begin is een mooie oogst
Een goed begin is niet alleen het halve werk, maar in het geval dat we het over de hobbyteelt van cannabis hebben, ook een mooie oogst. Wie zijn tere zaailingen de juiste verzorging geeft kweekt gezonde planten die uiteindelijk ook betere wiet zullen produceren.
Zaailingen zijn nog teer, zeker wanneer je in de zomer buiten kweekt doe je er goed aan om ze nog even te beschermen tegen de weersinvloeden van buiten. Maar ook binnen is het belangrijk om de eerste 30 dagen van het leven van je plant zo goed mogelijk door te komen.
Tijdens het ontkiemen splijt een zaadje in het midden open. Binnen een aantal uren verschijnt er een wit puntje de uitgroeit tot een soort staartje. Dit is het allereerste worteltje van je plant. Als je direct in de aarde of een plugje ontkiemt zal het worteltje door de zwaartekracht vanzelf de grond in groeien. Als je het zaadje tussen watjes of keukenpapier hebt laten ontkiemen moet je ze dus met het worteltje naar beneden voorzichtig in de grond planten.
Een gezonde zaailing
Naarmate het worteltje zich verder in de grond boort, splijt het zaadje verder open en groeit het omhoog. Eruit komen de lob blaadjes. Dit zijn de allereerste blaadjes van je wietplant, ze zijn rond en hebben geen gekartelde rand. Deze lob blaadjes zijn de eerste voedingsfabriekjes van het plantje en zetten het licht om in chlorofyl waarmee het plantje verder kan ontwikkelen.
Zaailingen buiten
Er zijn tal van bedreigingen waartegen je zaailingen moet beschermen voordat ze sterk genoeg zijn om op eigen kracht verder te kunnen groeien, zeker buiten. Denk goed na over een geschikte plaats om de zaailingen te zetten die voldoende bescherming biedt.
Een halve plastic fles met wat luchtgaten is een prima bescherming voor zaailingen buiten.
Een halve plastic fles kan de zaailing buiten beschermen tegen kou, insecten, slakken en knaagdieren. Maak een paar gaatjes in de zijkant van de fles voor de nodige frisse lucht. Hoewel zaailingen bijzonder goed tegen de kou kunnen, moet je weten dat nachtvorst een zaailing kan doen bevriezen en daarmee een vroegtijdig einde kan maken aan het leven van je wietplant. De plastic fles beschermt tegen de kou, maar als je weet dat er nachtvorst op komst is kun je je zaailingen beter even naar binnen halen.
Licht
Naast voldoende vocht, heeft een zaailing ook voldoende licht nodig. Wie binnen onder kunstlicht ontkiemt doet er goed aan om de lamp zo laag mogelijk te hangen. Als de jonge babyplant namelijk te weinig licht krijgt zal ze gaan strekken in de hoop op meer licht. Dit kost de tere plant veel energie en als ze te veel gestrekt is loopt ze de kans om om te vallen. Een stammetje dat omvalt kan gaan rotten op de natte aarde.
Een zaailing die te weinig licht krijgt zal gaan strekken. Als dat gebeurd ondersteun hem dan zodat ie niet omvalt.
Als je buiten ontkiemt heb je het licht niet in de hand en zul je een strekkende zaailing dus moeten ondersteunen zodat ze niet omvalt. Dit gaat gemakkelijk met een stuk koperen elektriciteitsdraad, buig een oogje aan de ene kant en steek het jonge plantje er doorheen. De andere kant steek je in de aarde. Bio Berje legt het met foto’s uit in Van zaailing naar plantje. Met een beetje ondersteuning kunnen strekkende zaailingen uitgroeien tot metershoge monsterplanten dus koester die lange slungels.
Potje op maat
Plant je ontkiemde zaadje in een klein potje zodat je hem na een weekje in een groter potje kunt overplaatsen. Wanneer je je zaailing in een te grote pot zet, loop je al snel de kans op wortelrot. Omdat je zaailing nog lang niet genoeg vocht verbruikt, blijft de aarde in zo’n grote pot snel en lang te nat. Vergeet ook niet op tijd over te potten, want een zaailing die niet op tijd wordt overgepot en uit zijn pot is gegroeid krijgt daardoor allerlei gebreken en kan ook snel uitdrogen. Kies dus voor een potje op maat en laat die meegroeien met de plant, negen van de tien problemen met zaailingen hebben te maken met een verkeerd potje.
(advertentie)