- Droog je wiet tot perfectie met de 16/60 methode
- Gefjon kweekt Kush van de Barney’s boerderij (#12)
- Millennials kopen meer voorgedraaide joints dan wie dan ook
- Biologisch je eigen wiet kweken? Start hier!
- Dima kweekt Mohammed in de Minigrow One kweekkast (#2)
- Duimen voor stekken & Bubba Diesel met kleine hoofdtoppen
Een goed begin is het halve werk
Of je je planten nou buiten onder de zon, of binnen onder kunstlicht gaat kweken, met een goede start leg je de basis voor een succesvolle kweekcyclus. Want hoewel goede genetica voor geweldige resultaten kunnen zorgen, zijn het de omstandigheden die bepalen of dat ook gaat lukken.
Het is bekend dat naast de genetica, de omstandigheden waaronder je het opgroeit, bepalen hoe de plant zich gaat ontwikkelen. Dit houdt dus in dat je uit duur zaad met topgenen toch nog vreselijke slechte planten kunt kweken, simpelweg door ze onder slechte omstandigheden te laten opgroeien. En dat willen we natuurlijk niet!
Uit duur zaad met topgenen kun je toch nog vreselijk slechte planten kweken, simpelweg door ze onder slechte omstandigheden te laten opgroeien. En dat willen we natuurlijk niet!
Bij een slechte start zie je vaak lange dunne sprieterige planten opgroeien, die niet in staat zijn grote buds te produceren. Met stekken is dit probleem iets minder groot omdat een deel van de kweek al door de stekkenboer is gedaan. Wanneer je met zaden gaat kweken, dan heb je het gehele kweekproces in eigen beheer, en dat is weer zeer leerzaam. Erg belangrijk zijn immers de eerste levensweken van je plantjes. Op een zwak fundament kun je geen zware constructie bouwen, en dat geldt in feite ook voor onze cannabisplanten.
We moeten de zaailingen zodra ze boven de grond komen direct van veel licht voorzien, daarmee leggen we een goed fundament. TL buizen of spaarlampen met kleur code 33, 840 (Philips kleurcodes) of 640 (Osram) zijn hiervoor geschikt mits je er genoeg van dicht op elkaar plaatst zoals je hier ziet.
Zaailingen onder fluorescente lampen (T-Neon)
De jonge plantjes kunnen gedurende de groeiperiode en de eerste 3 weken van de bloei periode onder dit (witblauwe) licht staan. Daarna is het verstandig om op ander licht zoals bijvoorbeeld een HPS (High Pressure Sodium) kweeklamp, over te stappen. Als gevolg van het intense licht van de tien dicht op elkaar geplaatste Tl buizen zagen de jonge zaailingen er na 2 weken ongeveer zo uit:
Een twee weken oud 24K Gold plantje
Zorg ervoor dat je plantjes steeds niet verder dan 2 centimeter van je buis verwijderd staan en ventileer voldoende. De klassieke voorschakelapparaten (magnetische VSA’s) die bij TL buizen horen ontwikkelen veel warmte, hier moet je rekening mee houden omdat de kweekruimte hierdoor te warm kan worden. Een aanrader is het om in ieder geval elektronische starters te gebruiken. Heb je bv S10 starters, vervang deze dan door S10 E starters, deze voorkomen knipperend TL licht en ze zullen de levensduur van je buizen verlengen. Wil je écht zoveel mogelijk licht en zo weinig mogelijk Watts, kies dan voor niet-dimbare elektronische hoogfrequent VSA’s . De dimbare versies hebben we niet nodig, gelukkig ook maar want die zijn zeer duur. Bij de elektronische VSA’s ( EVSA’s) passen de dunnere buizen uit de T5 serie het best. Gebruik je deze spullen en zorg je ook nog voor TL buis reflectoren, dan haal je helemaal het maximale uit de energie en heb je een rendement dat vergelijkbaar is met dat van HPS verlichting. Tevens ben je af van de kokend hete stalen blokjes, die op de gewone VSA’s zitten.
(advertentie)