(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Er zijn nog veel kwekers die hun tentjes snel vullen met aangekochte stekken, ze zijn het niet gewend om een kweek vanuit wietzaden te starten. Toch hebben zaden grote voordelen ten opzichte van stekken. Zaden hebben bijvoorbeeld nooit last van plantziektes of plagen en brengen sterkere planten voort, maar er is meer. Zo start je met zaad:

Stekken kunnen erg makkelijk zijn, maar kunnen ook voor nachtmerries zorgen. Om te beginnen moet je stekken, tenzij je ze zelf maakt, illegaal aankopen waarbij je het risico loopt op besmette stekken. Daarbij heb je meestal nauwelijks keuze in de soort en moet je het doen met de soort waar de stekkenboer van houdt. Al deze stekkenproblemen verdwijnen als sneeuw voor de zon wanneer je leert om een kweek vanuit zaad te starten.

Starten met zaad

Het kweeksucces met zaden begint bij de aanschaf ervan. Alle eigenschappen van de planten die je gaat kweken liggen genetisch in het zaadje vast. Het is dus belangrijk om voor kwalitatief goed zaad te kiezen. Daarbij heb je in Nederland een voordeel, want we kennen ontzettend veel goede zadenmakers. Een extra voordeel is dat je nu precies die soort kunt kweken die jij wil, je keuze is dus voor een keer niet beperkt tot Power Plant of White Widow.

Doe, voordat je zeden bestelt eens wat onderzoek op internet en forums naar soorten die goed presteren. Kweek wat de beste kwekers kweken en de kans op succes wordt meteen al een stuk groter. Om te kunnen ontkiemen heeft een wietzaadje slechts wat water en de juiste temperatuur nodig. 23 Tot 25 graden celcius is ideaal maar de meeste zaden zullen ook zonder problemen bij kamertemperatuur (20, 21 graden) ontkiemen.

jif6

Omdat er slechts water en wat warmte bij komt kijken, kan ontkiemen op veel verschillende manieren. De natte keukenrol methode is het meest bekend, maar er zijn betere methodes. Een uitstekende manier die nagenoeg altijd lukt is in een nat papiertje, verticaal in een plastic gripzak, lees hier hoe dat moet. Een andere en zeer gemakkelijke manier is door gebruik te maken van kiempluggen. Een groot voordeel is hierbij dat je de zaden niet meer hoeft te verplaatsen, je laat ze in de pluggen en na een week heb je al kleine plantjes die je met plug en al in een pot met aarde kunt plaatsen.

24K-born-014-1024x761

Voordat je de zaden uit de verpakking haalt om ze te gebruiken was je eerst even je handen met een desinfecterende zeep omdat vet en andere vervuiling van je handen, het ontkiemen kan verstoren. Maak een klein gaatje met een prikker en stop er een zaadje in. Ongeveer een halve centimeter diep en met het puntje naar beneden en de navel omhoog. Uit het puntje groeit straks namelijk het worteltje dat nu meteen goed naar beneden kan groeien en zich niet in een bocht om het zaadje heen hoeft.

jif14-1024x767

Plaats de pluggen in een plastic zak of een tupperware bak om de luchtvochtigheid lekker hoog te houden. Een propagator is natuurlijk helemaal goed. Na twee dagen (48 uur) kun je ze onder een fluorescente lamp zoals een spaarlamp of een t-neon lamp zetten en dagelijks met 18 uur licht bestoken. Zorg ervoor dat je pluggen niet uitdrogen, maar verdrink ze ook niet met teveel water. Zolang ze niet helemaal uitdrogen zit het wel goed.

jif21

Na ongeveer een weekje heb je kleine kiemplantjes en kun je ze, net zoals je met stekken gewend bent overzetten in grotere potten met aarde. Houdt er rekening mee dat zaadplanten wat harder groeien als stekken, misschien wil je ze dus wat eerder in de bloei zetten.

(advertentie)