(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

In de binnenteelt bootsen kwekers de omstandigheden van de natuur zo goed mogelijk na. Net als het voorjaar krijgen wietplanten tijdens de groeifase lange dagen, en als de bloei moet beginnen wordt de nazomer nagebootst met een lichtschema van 12/12. Maar is het niet beter om de overgang van groei naar bloei wat geleidelijker te laten verlopen, zoals in de natuur? 

Ik moest de mail van Lars even twee keer lezen voordat ik begreep wat hij precies bedoelde, maar de vraag is zeker interessant. Namelijk of het beter werkt als je niet van de ene op de andere dag van 18/6 naar 12/12 omschakelt, maar dat geleidelijk doet? Zoals het ook in de natuur gaat, dus eigenlijk.

 

Naam
Lars
Onderwerp
Lichtcyclus
Bericht
Beste Muna, sinds drie weken ben ik begonnen met een nieuwe kweek. Deze maal volledig organisch met compost, aarde, mineralen, myco, etc. Ik wil mijn wietplanten namelijk zo natuurlijk mogelijk laten groeien.
Nu, mijn vraag is de volgende: levert het minder stress (liefst geen) als ik bijvoorbeeld de laatste twee weken van de groeifase, de dagen al wat inkort en eigenlijk vanaf 14 uur licht en 10 uur donker begin met bloeien? De bloeifase wil ik dan ook gelijkmatig afbouwen.
Of is de stress stoot van een abrupte omschakeling juist een positief iets? Ik wil natuurlijk wel een mooie opbrengst. Tot nu altijd van 18/6 naar 12/12 gegaan, en weinig of geen problemen natuurlijk.
Maar misschien dat er bewijzen zijn dat geleidelijk aanpassen van het lichtschema positief werkt in vergelijking met een directe switch.

Mvg, Lars

 

Natuurlijk op 12/12

Hoi Lars, ik begrijp dat je deze ronde helemaal puur natuur wil gaan en volledig biologisch wil kweken. Goed plan want als je aarde leeft heb je er zelf bijna geen omkijken meer naar. Bovendien krijgen wietplanten in een organische kweek eigenlijk nooit te veel voeding. Het kan eigenlijk niet makkelijker, en het resultaat is altijd ontzettend lekker!

Alleen dat lichtschema, dat is nog steeds heel abrupt als je vanaf dag één start met 18 uur licht en 6 uur donker en dan van de ene op de andere dag omschakelt naar 12/12. Ik kan me voorstellen dat je dat ook wat natuurlijker zou willen, maar dat zou ik je toch niet aanraden. Binnenkweken is namelijk wel de natuur nabootsen maar ook weer niet kopiëren. Ik neem aan dat je niet een half jaar over een kweekronde wil doen, zoals in de natuur? Dat is namelijk precies wat er gebeurt wanneer je langzaam van 18/6 naar 14/10 en dan 12/12 gaat.

Als je wil weten wat er gebeurt als je geleidelijk naar 12/12 schakelt, hoef je alleen naar buitenwiet te kijken. Foto: PRO Stock Professional, Shutterstock

Zoals je weet is cannabis een zogeheten korte dag plant. Dat betekent even kort door de bocht dat de cannabisplant gaat bloeien wanneer de dagen korter worden. In de natuur is dat natuurlijk aan het einde van de zomer.

Als je dus wil weten wat er zou gebeuren wanneer je langzaam de dagen korter maakt, hoef je alleen maar naar de buitenteelt te kijken: wietplanten gaan dan veel langzamer in bloei, en bloeien ook langer. Een kweekronde buiten duurt van voorjaar tot najaar dan ook wel een maand of zes. Maar… daar staat wel een veel grotere plant, en een hogere opbrengst tegenover.

12/12 is een verbetering

Een abrupte overgang van 18/6 naar 12/12 is dan misschien niet natuurlijk, maar het is wel een verbetering. Althans voor een kweek binnen. Zou je langzaam van 14/10 naar 10/14 gaan bijvoorbeeld, dan zou de bloei langzaam op gang komen, en wordt het erg lastig om in te schatten hoe hoog je wietplant uiteindelijk wordt. Door je het lichtschema abrupt naar 12/12 te schakelen, kun je erop rekenen dat je wietplanten binnen ongeveer twee weken met bloeien beginnen, en dat de groei er binnen een week of vier wel uit is.

Met het abrupte 12/12 lichtschema kunnen binnenkwekers de groei en bloei van hun wietplanten controleren. Foto: mamaro, Shutterstock

Toch kun je wel het een en ander bereiken door te spelen met je lichtschema. Namelijk de bloeifase rekken (en meer oogsten) of de bloeifase verkorten (en sneller kunnen oogsten). Een wietplant gaat namelijk bloeien wanneer de nachten minimaal 10 uur duren. Je kunt in principe dus bloeien vanaf 14/10 en als je dit doet dan duurt de bloeifase langer, en wordt je opbrengst hoger. Je verbruikt dan natuurlijk ook meer energie.

Omgekeerd kun je ook bloeien met bijvoorbeeld een lichtschema van 10/14, dus 10 uur licht en 14 uur donker. In dat geval verloopt de bloeifase juist sneller, en zul je minder oogsten. Je verbruikt dan ook minder energie. Dit kan handig zijn wanneer je bijvoorbeeld op vakantie gaat maar voor vertrek klaar wil zijn met een kweek. Ook kun je de bloeifase bijvoorbeeld sneller laten beginnen door wietplanten voor de omschakeling naar 12/12, eerst 48 uur in het donker te zetten.

Dus: gewoon lekker abrupt omschakelen Lars. Hoeveel stress dat precies oplevert kan ik je niet vertellen maar zoals je zelf al hebt ondervonden gaat dat zonder problemen.

-xxx- Muna

[Openingsfoto: Roxana Gonzalez, Shutterstock]
(advertentie)