- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Eerste buitenwiet van 2016 geoogst!
Woensdag buitenwiet: Dr. Dreten kampt met het onstuimige weer, maar heeft mooi wel zijn eerste vier wietplanten kunnen oogsten! Buitenkweker Steve heeft zijn handjes flink laten wapperen en bij al zijn wietplanten scrogrekken aangebracht.
Dr. Dreten’s eerste oogst
Een verse update vanuit het gure buitenwietfront deze week. Ik heb natuurlijk recente foto’s gemaakt maar ik had net zo goed de foto’s van vorige week kunnen posten. De zon was de laatste twee weken namelijk de grote afwezige, dus er is weinig nieuwe groei en bloei bij de troepen. De enigsten die blij waren met het weer waren volgens mij het gras en de slakken.
Rotte tomaat
Door het slechte weer en veel wind, moest de tunnelkas enkele dagen gesloten blijven. Dit, in combinatie met de hoge luchtvochtigheid buiten, heeft wat problemen gegeven. Gelukkig nog niet bij de wietplanten maar wel bij enkele tomatenplanten (die ook stilstaan qua ontwikkeling) vond ik beschimmeld blad. Deze werden voorzichtig verwijderd en die planten worden nu continu in de gaten gehouden. Indien ik de schimmel niet onder controle krijg zal ik deze tomatenplanten moeten vernietigen, omdat de kans op besmetting alleen maar groter wordt.
V.l.n.r. Silver Bubble, Girl Scout Cookies en Moby Dick
Helaas hebben ook slakken de weg naar de serre gevonden. Op een ochtend was er merkbaar slakkenvraat en slijm te zien op enkele wietplanten. Ze hadden bovenin aan de nieuwe groeischeuten zitten knabbelen. Voorlopig valt de schade mee, maar leuk is het niet. Ik top liever zelf m’n planten in plaats van dit aan hen over te laten…
Lavameel
Om de planten extra bescherming te geven werd alles dat geen zichtbare bloei vertoonde nog eens goed bestoven met lavameel. Lavameel versterkt de bladeren, wijzigt hun pH en droogt kruipende insecten uit. Hierdoor zijn ze weerbaarder tegen schimmels en insecten! Slakken kruipen niet graag over scherpe randjes, je kan rond de plant een barrière maken van cacaodoppen, lavakorrels of stukjes eierschaal.
Links Cole Train en rechts Strawberry Banana, het poeder op blad is lavameel
Eerste oogst van het jaar
Vrijdag 3 juni was het exact 10 weken geleden dat ik een Himalaya Mountain en 3 Phatt Fruity’s begon te verduisteren. Ik wilde deze planten absoluut niet meer in de kas hebben, vanwege vrees op rot. Hierop volgde het besluit om ze vanaf donderdag al in de donkere droogtent te zetten. Deze bevat een afzuiger met koolstoffilter voor de geur. Ze bleven er 5 dagen staan, donkere dagen voor de oogst bevorderen mogelijk nog de aanmaak van extra harskliertjes. Meestal sla ik deze stap over, maar nu leek het me een goeie keuze omdat de planten zo nog wat extra dagen kunnen staan. Om te vergelijken voor en na, heb ik de planten er vrijdag vlug nog eens uitgehaald om te fotograferen. Vlak voor de oogst gisteren (dinsdag) mochten ze een laatste keer genieten van de zomerzon en poseren voor de foto’s. Persoonlijk merk ik weinig verschil, als er extra trichomen zijn dan is dat vooral op het blad…
Phatt Fruity vlak voor de vier donkere dagen
Het was dit jaar de eerste maal dat ik al eind maart begon met verduisteren, op het moment waarop de meeste andere kwekers hun zaden nog moeten zaaien. Al bij al ben ik tevreden over het resultaat. De kwaliteit is beter dan wiet geoogst in oktober en ik heb sowieso voorlopig een nieuwe voorraad. Aangezien het weer in de lente alle kanten op kan, denk ik niet om in de toekomst nog zo vroeg af te bloeien. Vroeg beginnen zorgt bij matig weer niet voor tijdswinst. Vorig jaar begon ik 15 april met verduisteren en had 14 juni al de eerste oogst. Nu begon ik nog 3 weken vroeger (23/03) en de oogst is slechts 1 week vroeger…
Uitslagen
Als we punten moet geven bij de soorten op groei en bloei dan krijgt de Himalaya Mountain een 7/10 voor groei en 6/10 voor bloei. De Phatt Fruity’s krijgen een 5/10 voor groei en 7/10 voor bloei. De HM groeide goed door, maar de toppen dikken niet echt aan. De PF’s hadden een slecht kiempercentage en leken na 11 weken groei nog maar 6 weken oud. In de bloei deden ze het gelukkig beter, de toppen zijn mooi aangedikt en sinds vorige week zijn er veel nieuwe bloeihaartjes bijgekomen. Eerlijkheidshalve dient vermeldt te worden dat de Phatt Fruity’s gratis bij een bestelling zaten, dit kan betekenen dat de houdbaarheidsdatum van de zaden aan het verstrijken was.
De PF’s hebben een zoete geur, terwijl de HM ietsje chemisch (brandstofachtig) ruikt. Beide strains zijn bedekt met een mooie laag kristallen. Deze zijn op het moment van oogsten grotendeels melkachtig van kleur. Een klein deel is nog doorzichtig of al amberkleurig. Ik kan niet wachten om al te proeven! Ik neem echter voldoende tijd om te drogen, 2 tot 3 weken, en nog enkele weken om te curen. De planten zijn onderaan de stam geknipt en hangen zo omgekeerd in het donker. Schoonmaken doen we als ze droog zijn. Haast en spoed is zelden goed als het om kweken gaat…
Overzicht van de Phatt Fruity’s en Himalaya Mountain op de dag van de oogst
Onder het motto less is more is de aarde waarop de nieuwere planten staan aangepast. Eerst en vooral is de zelf bemeste aarde verdund met gewone bio potgrond. Ten tweede zijn de zelfgemaakte meststof-staafjes waarover ik het in een van de eerste verslagen had van het menu geschrapt. Vorige jaren kweekte ik in 30 tot 50 liter potten en daar bewezen de staafjes hun nut. Dit jaar zijn het slechts 15 en 20 liter potten. Het probleem met de staafjes is dat de wortels ze nu bereiken alvorens de mest gecomposteerd is. Dat in combinatie met straffe aarde leidde tot verbranding van de planten in de eerste 3 rondes. Het is vooral de tweede ronde die er veel last, en dus stress, van heeft.
De Strawberry Banana en de Cole Train staan in hun eindpot op het nieuwe recept. Op de foto kan je zien dat ze mooi groen staan, zonder verkleurd blad. De strawberry heeft helaas een ongelukje gehad, ik ben wat lomp geweest en heb een hoofdtop afgebroken. Zo zijn er dus nog maar 7 in plaats van 8.
Links een Phatt Fruity top en rechts een lekkere Himalaya Mountain bud
Hete wortels
Ten slotte nog advies, gebruik geen zwarte potten! Op de foto van een net aangekochte vijgenboom kan je zien dat het gisteren bijna 40 graden was bij de wortels. Dit is zeer ongezond voor je aarde en planten. Je kunt je zwarte potten aan de buitenkant wit schilderen of bekleden met wat witte folie. De zon heeft zich een paar dagen laten zien maar vanaf het weekend liggen de weerpapieren er opnieuw nat bij. In de volgende update zullen we zien wat daarvan de gevolgen zullen zijn… Keep ‘m green!
Dr. Dreten
Zwarte potten worden heet!
Steve scrogt buiten wiet
Hoi stoners, Steve hier vanuit het niet zo zonnige zuiden. Het weer hier in Zuid Limburg is de afgelopen twee weken dramatisch geweest; regen, bewolking en mist hadden we in overvloed maar de zon die heb ik twee weken niet gezien. As we speak staat er voor vandaag wel wat zon gepland maar ik zie er nog maar bar weinig van jammer genoeg.
Maar goed, genoeg gezeurd, mijn dames hebben door het gebrek aan zonlicht niet echt veel internodes meer aangemaakt en zijn zich wat gaan strekken door het gebrek aan zonlicht. Aangezien ze toch gescrogt zullen gaan worden is dit naar mijn mening niet een al te groot probleem. In de eerste weken van de bloei zal ik toch ook nog ijverig gaan dieven. Het valt me op dat mijn White Russian nog maar vrij kleine bladeren heeft, ik denk dat dit alles te maken heeft met de lage temperatuur en het gebrek aan zonlicht.
Scroggen
Ik heb deze week bij alle drie de planten scrogrekken aangebracht. Ik was in eerste instantie een beetje bang dat ik door het slechte weer achter zou lopen op schema maar nadat ik mijn verslagen van vorig jaar even heb geraadpleegd ben ik erachter gekomen dat dit gelukkig wel meevalt. Toen heb ik namelijk pas na de 16de van juni mijn scrogrek bevestigd.
Om de scrogrekken, wat gewoon stukken tuingaas zijn, te bevestigen heb ik bij iedere plant vier stokken in de grond gestoken. Hieraan zitten de stukken gaas met speciale clips vast. Deze stokken komen uit het tuincentrum, maar een paar bamboestokken kun je ook prima gebruiken om een dergelijke constructie te maken. Tie-wraps zijn ideaal om de stokken mee aan het rek te bevestigen en kun je tijdens het opbinden van de takken ook goed gebruiken. Zet ze dan alleen niet te strak want je wil de sapstroom natuurlijk niet afknijpen.
Laten we hopen dat de komende twee weken beter worden, voor mij in ieder geval wel want ik ga volgende week lekker even een paar dagen naar het zonnige Tenerife. Uiteraard staat een bezoekje aan een Cannabis Social Club ook op de planning. Groene groet!
Steve
(advertentie)