(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Zelf wiet kweken is een fijne hobby die ook nog eens een hoop geld bespaart. Het is niet moeilijk, maar als de bladeren van je wietplant ineens gaan hangen, uitdrogen of rare vlekken vertonen kan het soms lastig zijn om adequaat in te grijpen. Hier is daarom de nodige eerste hulp bij kweekproblemen. 

Als bladproblemen zich voordoen is het belangrijk om de juiste diagnose te stellen. Als je niet weet wat de wietplant mankeert kun je hem ook niet beter maken. Een goede algemene tip is dan ook om dagelijks naar je planten te kijken. Zo zie je het snel als er iets aan de hand is. Ga na wat je hebt veranderd. Heb je de dag ervoor de hoeveelheid voeding verhoogd? Grote kans dat dat dan de problemen veroorzaakt heeft. Klinkt logisch maar op deze manier kun je veel problemen in de kiem smoren. Kijk veel en vaak en leer om je plant te ‘lezen’.

We gaan ervan uit dat je op enig moment een bladprobleem ontdekt, en dat je dus niet te veel of te weinig water geeft en dat je een goed lichtregime aanhoudt. Heb je dit nog niet onder de knie, lees dan CNNBS Basics: wietplanten water geven, Kies LED kweeklampen met de Watts per vierkante meter regel en Wietplanten belichten met LED, HPS of CFL kweeklampen. Check ook even of je niet ongemerkt een probleem hebt met ongedierte.

pH-waarde

Als je geen idee hebt wat het bladprobleem heeft veroorzaakt ga je zaken uitsluiten. Begin met het checken van de pH-waarde, want de meeste problemen hebben te maken met een verkeerde pH. Om het goed te meten neem je een glas pH-neutraal water, zuur het dus aan tot het de neutrale pH-waarde van 7 heeft. Doe er een eetlepel aarde bij uit het midden van je pot, en roer even. Een half uurtje later meet je (met een goed geijkte pH-meter) het water om de pH-waarde van de grond vast te stellen. Is de pH-waarde onder de 5,5 of boven de 7,5? Corrigeer dit dan geleidelijk via het voedingswater tot je een pH-waarde van 6 tot 6,5 hebt.

Voeding

Als de pH goed is en je probleem nog steeds blijft bestaan, dan heb je wellicht een probleem met de voeding. Er kan een tekort zijn, maar negen van de tien keer is het probleem eerder te veel voeding. Voedingsoverschotten uiten zich vaak door verbrande of vergeelde bladpunten of kartels, helemaal vergeelde bladeren of gestippelde bladeren. Ook kunnen bladeren afvallen. Het zal gepaard gaan met een achterblijvende groei. Kijk op deze of deze overzichtskaarten of je het tekort kan vinden.

Let ook op aan welke bladeren het probleem zich het eerst laat zien. Er zijn namelijk verplaatsbare mineralen die binnen de plant kunnen verplaatsen, en niet verplaatsbare mineralen. Tekorten van verplaatsbare mineralen zoals bijvoorbeeld stikstof, ontstaan eerst aan de onderste bladeren. Tekorten aan niet-verplaatsbare mineralen zie je het eerst aan de nieuwe bladeren bovenin. Hier lees je welke mineralen verplaatsbaar zijn en welke niet verplaatsbaar zijn, en wat de symptomen zijn bij een tekort.

Heb je het tekort of overschot gevonden, zoek dan wat de oorzaak zou kunnen zijn. Cannabis plantenvoeding bevat namelijk alle benodigde voedingsstoffen in de juiste verhoudingen, dus losse elementen bijgeven is meestal niet de oplossing. Op Calcium en Magnesium na dan, want daarvan kun je soms wel tekorten hebben, vooral als je wiet op kokos kweekt. Calcium en Magnesium zijn dan ook gecombineerd los te verkrijgen als CalMag.

Tekorten aan mobiele (verplaatsbare) voedingsstoffen zie je meestal aan de onderste bladeren. Foto: The natures, Schutterstock]

Temperatuur en luchtvochtigheid

Mogelijke oorzaken hebben zogezegd meestal te maken met de pH-waarde, maar kunnen ook klimaat gerelateerd zijn. Probeer de temperatuur en de luchtvochtigheid met behulp van deze VPD kaart op de juiste waarden te krijgen. Hier lees je meer over de Vapour Pressure Deficit. En verzeker je ervan dat je wietplanten precies genoeg water krijgen en niet te droog of te nat staan.

Temperatuur kan ook een probleem zijn. Het kan te heet zijn waardoor bladeren opkrullen en verbranden maar het kan ook zo zijn dat je een te groot verschil hebt tussen de dag- en de nachttemperatuur. Als je de temperatuur zelf niet aangenaam vind in de kweekruimte dan is de kans groot dat je wietplant het ook niet aangenaam vind. Een Min-Max thermometer kan je vertellen hoe koud het ’s nachts wordt en hoe heet het overdag kan worden.

Probeer ervoor te zorgen dat het verschil tussen de dag en nachttemperatuur niet groter is dan zo’n 10 graden. Hier een kort lijstje met algemeen aan te raden temperaturen.

  • Zonder CO2 toevoeging: 21 – 26.5ºC
  • Met CO2 toevoeging: 26.5 – 32ºC
  • In de laatste twee weken van de bloeiperiode met geringe CO2 toevoeging: 21 – 26.5ºC
  • ‘s Nachts: in ieder geval boven de 15ºC. En voor het voedingswater: 23ºC.

Succes bij het oplossen van je bladprobleem, met deze tips kun je de meeste problemen oplossen.

(advertentie)