- Dima kweekt Mohammed in de Minigrow One kweekkast (#2)
- Duimen voor stekken & Bubba Diesel met kleine hoofdtoppen
- Debunk • Opgebouwde THC-tolerantie geen bewijs dat wiet verslavend is
- Buitenwiet test ’24 eindigt met een geweldig Oogstfeest!
- Willie Wietman snoeit zijn bijna bloeiende Sneeze planten
- Studie • IQ en cognitie niet beïnvloed door levenslang wiet roken
Eerste hulp bij spint bestrijden
Spint is een van de ergste nachtmerries voor iedere binnenkweker. De kleine spinnetjes zijn namelijk lastig te zien en spint is zeer moeilijk te bestrijden. Spintmijten planten zich razendsnel voort, zuigen de sappen rechtstreeks uit de bladeren van je wietplant en verpesten je toppen met hun vieze webben. En tot overmaat van ramp komen ze vaak ook nog terug in je volgende kweek.
Van alle ongedierte waar wietplanten last van kunnen hebben is spint wellicht het ergste. Het probleem met spint is namelijk dat ze veel schade aanrichten en tegelijk ontzettend moeilijk te bestrijden zijn. Spint is zelfs zo hardnekkig dat ze dikwijls na de oogst terugkomen in je volgende kweekronde. Zelfs als je je kweektent of kast eerst grondig met bleekmiddel hebt geschrobd. Is er dan helemaal niets tegen spint te beginnen? Gelukkig wel.
Wat is spint?
Hierboven zie een macrofoto van een kasspint, of Tetranychus urticae spintmijt. Er zijn meer soorten spint die ook verschillende kleuren kunnen hebben maar dit is de soort waar wietkwekers doorgaans mee te maken krijgen. Het is eigenlijk een piepklein spinnetje dat in werkelijkheid maar ongeveer een halve millimeter groot is, en dat is dan nog een volwassen exemplaar.
Het kleine formaat maakt het lastig om spint te zien en om te bestrijden, want de beestjes kunnen zich overal schuil houden en doen dat dan ook. Dit is de reden dat spint vaak terugkomt, ze verstoppen zich gewoon als een beer in winterslaap en komen terug als het weer lekker warm is en er wat te eten is. Met andere woorden, als jij je nieuwe kweek weer bent begonnen en de lamp weer aan hebt gezet.
Wat het bestrijden van spint nog lastiger maakt, is het feit dat ze zich zeer snel voortplanten en daarbij vijf verschillende stadia doorlopen waarbij ze er steeds een beetje anders uitzien. Er zijn mannetjes en vrouwtjes en het vrouwtje legt per keer wel zo’n 80 eitjes, hieronder zie je er een paar die net zijn uitgekomen. Uit het eitje kruipt een larve dat meteen aan het eten gaat, zich verveld en dan veranderd in een protonimf. Na een tweede vervelling wordt het een deutonimf, en dan een volwassen spintmijt die zich weer gaat voortplanten.
Bij een graadje of 25 zoals in een kweektent, duurt deze hele cyclus slechts een week of twee, dus met 80 nakomelingen per vrouwtje kun je je wel voorstellen dat spint al snel een serieuze plaag wordt!
Het probleem met spint
Met zo’n snelle voortplanting kun je wel begrijpen dat je spint het beste helemaal kunt voorkomen. Maar dat is echter niet de enige reden. Spintmijten brengen namelijk ook veel schade toe aan je wietplanten. Ze zuigen de sappen uit de bladeren, die daardoor gele spikkels krijgen en niet meer goed kunnen functioneren. En met een heel leger aan spinten zorgt dat al snel voor een verlies aan opbrengst, kwaliteit en een heleboel beestjes en webdraden op je wiet.
Spint bestrijden is tenslotte zeer lastig vanwege de snelle cyclus van de insecten, en omdat ze daarnaast zeer snel resistent worden tegen bestrijdingsmiddelen. Een behandeling leidt vrijwel nooit tot een volledige genezing zodat er altijd een paar resistente exemplaren overblijven. Chemische bestrijding van spint is dan ook geen optie die we aanraden. Enerzijds werkt het niet voldoende en anderzijds spuit je daarmee gif op je wiet, die je uiteindelijk zelf ook weer inhaleert.
Spint voorkomen
Dus hoe zorg je ervoor dat je in de eerste plaats geen spint krijgt, en dus ook niet hoeft te bestrijden? Gebruik om te beginnen geen stekken van derden want zo halen de meeste kwekers spint binnen. Werk daarom met wietzaden in plaats van stekken, of maak zelf je eigen stekken zodat je zeker weet dat ze spintvrij zijn. Een HEPA-filter op de inlaat van je kweektent helpt ook om allerlei beestjes, waaronder spint, tegen te houden.
Verder is het zaak om schoon en hygiënisch te werken, en afgevallen blaadjes meteen op te ruimen. Let ook op je kleding want daarop lift spint gemakkelijk mee naar binnen. Ga dus nooit meteen vanuit je tuin of het bos je kweekruimte in!
Spint heeft verder het liefst een warme en droge omgeving, daarbij planten ze zich het snelste voort. Als je wietplanten nog in de groeifase zijn, helpt het dan ook om de luchtvochtigheid lekker hoog te houden.
Combinatieteelt is een biologische manier om spint te voorkomen. Knoflook is de bekendste plant die spint afschrikt omdat ze niet van de sterke geur houden. Een teentje knoflook in de aarde naast je wietplanten kweken is gemakkelijk zat, en je proeft er ook niets van na de oogst.
Spint bestrijden
Maar waarschijnlijk lees je dit artikel omdat je planten al met spint te maken hebben, en dan wil je natuurlijk weten hoe je ze weer zo snel mogelijk weg krijgt. Dat is zogezegd lastig met spint maar de beste manier is door natuurlijke vijanden in te zetten. Roofmijt wordt dan ook het vaakst gebruikt tegen spint. Je kunt ze online bestellen, ze komen in speciale zakjes die je aan je plant kunt hangen, en waar de roofmijten vanzelf uit kruipen.
De roofmijt kan zich bij een luchtvochtigheid van 60% nog sneller voortplanten dan de spintmijt. Ze leggen hun eitjes in of vlakbij de spintmijtkolonie. Zit je net in de bloeifase en kun je geen hoge luchtvochtigheid gebruiken, bestel dan wat meer roofmijten dan je volgens de beschrijving nodig zou hebben. Dagelijks eten de volwassen exemplaren ongeveer 20 spinteitjes, 13 protonimfen of 5 volwassen spintmijten. Als de spint volledig is uitgeroeid, dan sterven de roofmijten vanzelf uit.
Je kunt ook lieveheersbeestjes inzetten tegen spint. Ook deze kun je online bestellen en de lieveheersbeestjes houden je planten daarnaast ook vrij van ander ongedierte. Om echt succesvol te zijn met lieveheersbeestjes geef je ze een tijdelijk onderkomen, en wat te eten. Zo heb je altijd een paar rood zwart gestipte waakhonden in je kweektent. Lieveheersbeestjes verzorgen is makkelijk, en hoe het moet lees je hier.