(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

CNNBS TOP 50 #40 • Wie zijn eerste binnentuin overweegt, moet een hoop leren. Van lichtschema’s tot kweeklampen en trainingstechnieken en noem maar op. Toch hoef je niet alles te weten om je eerste kweek tot een succes te maken. Vergeet alle ingewikkelde zaken en zorg ervoor dat je alleen maar de basis onder de knie hebt, dan wordt die eerste oogst misschien wel je beste ooit!

HET MEEST GELEZEN OVER CANNABIS IN 2017 #40

Wanneer je voor het eerst binnen wiet gaat kweken, komt er een hoop op je af. Door de vele kweektechnieken, systemen, meetapparatuur en voeding zie je al snel het bos niet meer. Wij zeggen: doe in ieder geval het volgende goed, dan wordt je eerste kweek ook je eerste kweeksucces!

Sowieso moet je als je binnen wiet wil gaan kweken al een kweekruimte met voldoende licht, verse lucht en een goede luchtcirculatie voor je wietplanten regelen. Dat is op zich al een hele opgave maar daarna begint het kweken zelf met al haar valkuilen waar je als beginner al snel in loopt. We zullen ze benoemen zodat jij de belangrijkste zaken voor je eerste wietplanten in ieder geval wél goed doet.

Een goed begin, het halve werk

Jawel, deze levenswijsheid gaat ook op voor hobbykwekers. En dan hebben we het nog niet eens over het ontkiemen maar over de voorbereiding op je eerste kweek. Veel beginners hebben geen idee wat er bij het kweken van wat wietplanten binnen komt kijken, en rekenen zich al rijk voor ze überhaupt begonnen zijn. Ze gaan ervan uit dat ze wel een gram per Watt kunnen oogsten, kopen een dikke lamp en …falen.

Doe dit niet en begin je eerste kweek liever klein. Kweek niet meer dan vijf planten of kweek er gewoon eerst eens één. Op die manier kun je je planten genoeg aandacht geven en het kweken onder de knie krijgen en voorkom je teleurstellingen.

Start ook niet met een ingewikkeld hydrosysteem maar leer eerst hoe wietplanten op aarde groeien. Maar het voornaamste is misschien nog wel dat je start met een gemakkelijke wietsoort. Natuurlijk smaakt die Silver Haze uit de shop lekker, maar het is geen wietsoort die zich het gemakkelijkste laat kweken. Kies liever een gemakkelijke indica of een autoflower. Waarom? Die blijven wat kleiner en hebben een korte bloeifase en dat betekent minder tijd om fouten te maken en om last van ongedierte of ongewenste schimmels te krijgen.

Ontkiemen doe je op de 100% succesvolle methode, dan gaat het nooit mis.

Ontkiemen

Het is bijna niet te geloven, maar veel eerste kweekjes stranden al bij het ontkiemen van de wietzaden. Dit is totaal niet nodig want ontkiemen gaat altijd goed als je het op de 100% succesvolle methode doet. Het enige wat je daarvoor nodig hebt zijn wietzaden (duh…), een plastic gripzak (diepvrieszak) en een paar ongebleekte koffiefilters. Hoe het precies in zijn werk gaat lees je hier.

Timing

Timing is van groot belang voor iedere kweek, en geduld trouwens ook. Een wietplant is als een huisdier die je ongeveer drie maanden lang zo goed mogelijk verzorgt. In die drie maanden zijn er een paar momenten die je goed moet timen. Te beginnen met het moment van zaaien; denk voor je begint na over je eigen agenda. Ga je bijvoorbeeld op vakantie? Heb je een drukke tijd omdat er een examenperiode aan zit te komen? Staat je vrouw op punt van bevallen? Kortom; heb je de komende drie maanden wel genoeg tijd voor je wietplanten?

Wacht niet te lang met de bloeifase, en oogst niet te vroeg. Timing is everything!

Zoals je hopelijk weet maken wietplanten een groeifase en een bloeifase door. Het moment waarop je wietplanten van de groeifase overgaan in de bloeifase kies je als kweker zelf door de dagen korter te maken, lees hier hoe dat werkt. Wanneer je overschakelt is dus aan jou, maar kies het moment wel zorgvuldig want anders kunnen je planten veel te klein blijven of juist te groot worden voor je kweekruimte.

Veel kwekers laten hun wietplanten een week of vijf groeien. De planten zijn dan nog lang niet zo groot als ze uiteindelijk zullen worden want in de overgang naar de bloeifase maken ze nog een behoorlijke groeispurt door. Hou daar dus rekening mee; indica’s worden in de eerste weken na omschakelen gemiddeld dubbel zo groot en sativa’s kunnen wel anderhalf keer hun huidige formaat bereiken.

Ook bij het oogsten is timing cruciaal. De meeste beginners oogsten namelijk te vroeg. Oogsten doe je pas wanneer minimaal 80% van de bloeiharen bruin en ingedroogd zijn, en de toppen er opgezwollen en dik uitzien.

Bewateren en voeden

Bij het bewateren en het voeden van wietplanten gaat het het vaakst mis. We beginnen met het water geven, het lijkt makkelijk en dat is het ook, maar toch ben je als beginner vaak geneigd veel te veel water te geven. Zowel te veel als te weinig water leidt ertoe dat wortels niet goed kunnen drinken. Ook sluiten huidmondjes op de bladeren zich, wat de fotosynthese (en dus groei) remt.

Zorg ervoor dat je medium tussen de watergift beurten de kans krijgt om wat te drogen zodat er lucht bij de wortels kan komen. Til de potten dagelijks op om een goed gevoel van het gewicht van een natte en droge pot te krijgen. Nóg beter is het om naar de bladeren te kijken: hangen die naar beneden en voelen ze slap aan, dan staat je wietplant uit te drogen. Krullen ze naar beneden, maar voelen ze wel stevig aan, dan staat je wietplant te nat. Probeer het zo in evenwicht te houden zodat de bladeren stevig blijven en schuin omhoog naar het licht gericht staan.

Zoek de gulden middenweg bij het bewateren en voeden van je eerste wietplanten.

Voor voeden geldt ook dat je op zoek moet naar de gulden middenweg. Vergeet de pH-waarde even voor je eerste kweek op aarde en gebruik alleen een biologische groeivoeding en bloeivoeding van een en hetzelfde merk. Kijk naar de mengverhouding op de fles en gebruik daarvan de helft. Zolang de bladeren fris groen van kleur blijven gaat het goed. Worden ze lichter van kleur, dan kun je wat meer voeding geven. Worden ze erg donkergroen of krijgen ze verdroogde bladpunten dan is dat een teken dat je teveel voeding geeft.

Niet vetmesten dus, maar gewoon zo gezond mogelijk proberen te houden met degelijke plantenvoeding, dat is het geheim. Geef je wietplanten groeivoeding en schakel pas over op bloeivoeding wanneer je ook echt bloeiverschijnselen (bloeiharen) ziet. In de laatste twee weken voor de oogst geef je alleen nog water en geen voeding. Dit noemen we spoelen, het hoe en waarom daarvan lees je hier.

Kweektechnieken voor beginners

Er zijn vele kweektechnieken die je opbrengst kunnen verbeteren, maar ook kunnen verpesten als je ze verkeerd uitvoert. Hou het voor je eerste kweek daarom liever alleen bij het toppen of fimmen als je toch iets wil doen. Toppen en fimmen zorgt ervoor dat je wietplanten niet één hoofdtop, maar meerdere toppen krijgt. De planten groeien hierdoor ook wat meer in de breedte. Hoe het werkt zie je hier. Toppen en fimmen doe je in de groeifase en bij voorkeur pas nadat je planten vier of vijf nodes hebben.

Een pas getopte wietplant.

Heel veel succes met je eerste binnentuin, hopelijk wordt het een succes. Keep it simple!

[Openingsfoto: Desiree Walstra, Shutterstock]
(advertentie)