- Gefjon kweekt Kush van de Barney’s boerderij (#12)
- Millennials kopen meer voorgedraaide joints dan wie dan ook
- Biologisch je eigen wiet kweken? Start hier!
- Dima kweekt Mohammed in de Minigrow One kweekkast (#2)
- Duimen voor stekken & Bubba Diesel met kleine hoofdtoppen
- Debunk • Opgebouwde THC-tolerantie geen bewijs dat wiet verslavend is
Eet gezond en composteer voor puur organische plantenvoeding
Kweek je wiet op aarde? Overweeg dan eens om helemaal biologisch te gaan. Een echte levende bodem met een divers bodemleven geeft namelijk geweldige resultaten, en kun je helemaal zelf maken door etensresten te composteren. En daar worden niet alleen je planten maar jij zelf ook gezonder van.
Compost is een onderschatte bron van voeding voor wietplanten. En dat is jammer want je kunt prachtige wietplanten kweken met aarde, compost en water alleen. Je hebt geen toevoeging, booster, flesvoeding of bodemleven uit een zakje meer nodig als je over goede compost beschikt. En goede compost kun je eenvoudig zelf maken door je eigen etensresten te laten composteren.
Composteren kan in een kleine tuin in een compostbak. Wanneer je nog minder ruimte hebt zoals bijvoorbeeld een balkon, dan kun je ook een wormenbak gebruiken. Je maakt dan niet alleen fantastische voeding voor je planten maar gaat als je het goed doet zelf ook gezonder eten. Voor het beste resultaat vul je je compost- of wormenbak namelijk met een diverse selectie aan etensresten, voornamelijk van groenten en fruit. Over een win-win situatie gesproken.
Als je je eigen etensresten gaat composteren dan valt het aan te raden om naast een compostbak of wormenbak buiten, ook een kleinere composteer emmer in de keuken te gebruiken. Je hoeft dan niet voor elk appelschilletje of gebruikte koffiepad naar buiten. Maak je geen zorgen over stank want een compost emmer stinkt alleen als je er stinkende etensresten in stopt. In plaats van een speciale composteer emmer zou je dan ook gewoon een grote open schaal kunnen gebruiken om je etensresten in de keuken in te verzamelen.
Een gezond dieet voor jou en je planten
Er zitten grote voordelen aan het composteren van je eigen etensresten. Om te beginnen heb je met goede compost geen plantenvoeding meer nodig. Een mix van één deel compost en twee delen goede biologische aarde lever voldoende voeding voor je wietplanten. Je kunt de compost ook steeds bij je planten bovenop de aarde verspreiden om je planten van voldoende voeding te voorzien.
De meeste groenten en fruitresten zijn prima geschikt om te composteren, en je hebt meteen een mooie bestemming voor de resten van je wietplanten na de oogst. Zout, citrusvruchten, pepers, uien, vlees, vet en zuivelproducten kun je echter beter niet gebruiken. Citrusvruchten en pepers verlagen de pH-waarde te veel en vleesresten, vet en zuivelproducten gaan stinken en trekken zomers veel vliegen en maden aan. Koffieprut is een geweldige bron van stikstof en micromeststoffen, maar dan wel zonder aluminium cupjes uiteraard.
Maar welke etensresten maken nou de beste compost? Zogezegd is het vooral belangrijk om een veelzijdig dieet te volgen. Dat is niet alleen heel gezond voor jou en je immuunsysteem, maar levert over het algemeen ook goede compost op. daarnaast zijn er een aantal zeer goede ingrediënten voor je compostbak.
Koffieprut en theezakjes
Koffieprut is reeds genoemd maar geeft je compost een flinke dosis stikstof, wat wietplanten nodig hebben om goed te kunnen groeien. Gebruikte thee en theezakjes zijn ook goed voor je compost, alleen verwijder wel eventuele nietjes en verzeker je ervan dat de theezakjes niet van kunststof zijn. Papieren theezakjes en gebruikte koffiefilters/pads mogen zo de compostbak in. Koffie levert naast stikstof ook een diverse hoeveelheid micronutriënten.
Bananenschillen
Bananenschillen zijn goed voor de bloeifase van wietplanten, want ze zijn een bron van kalium in je compost. Dat niet alleen maar ze leveren ook calcium, zwavel, ijzer en nog meer goeds. Eet dus maar lekker veel bananen. Om je consumptie wat op te krikken kun je ook hele lekkere smoothies maken van je bananen.
Meloen schillen
Meloen resten zitten ook vol met lekkers voor je compostbak. Ze leveren calcium, veel kalium en magnesium en zijn heerlijk om te eten.
Groene groenten
Groene groenten zoals sperziebonen, spinazie, sla maar ook wietbladeren, wietwortels en stammen zijn goede voeding voor compost. Het zal je niet verbazen dat groene groenten rijk zijn aan ijzer en stikstof. Broccoli en spruitjes kunnen wat gaan stinken dus die kun je beter meteen in je compostbak buiten gooien.
Knollen
Knolgroenten zoals bieten, radijsjes, wortels en aardappels zorgen voor een enorme toename in micromeststoffen in je compost. Terug naar de ouderwetse Hollandse kost dus want dat levert lekker veel aardappelschillen op. Wacht je te lang met het eten ervan dan kun je oude aardappels ook gerust in stukken snijden en erbij doen.
Rijst en pasta
Rijst en pasta kan ook bij het compost, ze leveren calcium en ijzer. Mocht je rijst flink gekruid zijn spoel het dan eerst even af met warm water.
Eierschalen
Eierschalen niet weggooien want ze leveren lekker veel calcium aan je compost. Hoe meer hoe beter.
Bonenvocht en bonen
Het vocht van kikkererwten, witte bonen, linzen, zwarte bonen, tuinbonen en vele andere ingeblikte peulvruchten zijn een bron van kalium, net als de bonen zelf.
Composteren
Composteren in een compostbak of wormenbak is niet moeilijk en gaat bijna vanzelf. Een wormenbak komt met eigen instructies en dien je vooraf te vullen met wormen die je online kunt aanschaffen. De compostbak doet vanzelf zijn werk. Zorg ervoor dat de compost in de bak blootgesteld is aan verse lucht en schep het lekker vaak om. Als je je compostbak constant met nieuwe etensresten vult is het handig om een zeef te gebruiken wanneer je de compost gaat oogsten. Zo kun je de grote nog niet gecomposteerde etensresten eruit filteren en terug gooien in de compostbak.