- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Eind augustus: tips voor de buitenwiet
Augustus is een prettige maand voor buitenwietkwekers. In deze maand gaan de meeste wietplanten in de lage landen namelijk over van groei naar bloei. Nieuwe buitenwietplanten zaaien zal je in augustus niet veel meer opleveren maar er valt nog genoeg te doen voor planten die al een tijdje staan.
Zo halverwege de maand augustus duren de nachten lang genoeg om ervoor te zorgen dat de meeste wietplanten beginnen aan de belangrijkste fase van hun leven: de bloeifase.
Voor jou als buitenwiet liefhebber belangrijk omdat er dan toppen gevormd worden maar voor de plant minstens zo belangrijk omdat de bloei een kans op voortplanting betekent. En daar is het een wietplant uiteindelijk allemaal om te doen.
Verduisteren
Om je planten snel in de bloei te krijgen kun je ze het beste vanaf eind juli een paar weken dagelijks verduisteren tot halverwege augustus. Nu de maand augustus al redelijk op haar einde loopt ben je daarvoor dus een beetje te laat.
Maar mochten jouw wietplanten nu nou nog steeds geen bloeihaartjes laten zien, dan is het wellicht een goed idee om deze nu een dag of twee, maximaal drie in het pikkedonker te zetten. Je zult zien dat ze daarna snel in bloei gaan wat ervoor zorgt dat je wat eerder kunt oogsten.
Autoflowers hoef je uiteraard niet te verduisteren, die gaan vanzelf bloeien.
Allerlaatste kans
Heb je nou helemaal nog geen wietplant gezaaid dit jaar dan is het nu toch wel echt je laatste kans om dat nog te doen. Dan moet je alleen wel voor een hele snelle autoflower gaan, want voor je het weet daalt het kwik weer tot onder de 15 graden en dan groeien ook die wietplanten niet of nauwelijks meer.
Kies een plant met een extreem korte cyclus zoals DNA’s 60 Day Wonder, Dinafems Roadrunner of bijvoorbeeld Sensi’s Skunk Automatic. Met een beetje geluk en eventueel wat hulp van een lamp of een kweekkas, kun je dan toch nog wat buitenwiet oogsten dit jaar.
Reken echter niet meer op een grote oogst, de dagen zijn al aan de korte kant voor een echt geweldige oogst.
Dieven
Wanneer je het ingaan van de bloei aan moeder natuur hebt overgelaten, dan zal je buitenwiet nu waarschijnlijk wat voorzichtige eerste topjes hebben gevormd. Dit is het ideale moment om het een en ander te gaan dieven.
Dieven is het weghalen van de zijscheuten onderaan je plant om ervoor te zorgen dat daar geen energie in wordt gestoken en je plant daar geen toppen probeert te maken. Door deze minderwaardige topjes weg te halen zullen de hoger groeiende buds een stuk beter uitpakken. Ook scheelt het je later veel knipwerk aan luchtige en slecht ontwikkelde topjes.
Waarom eind augustus een goed moment is om te dieven? Wel, de topjes beginnen zich nu te vormen en dus kun je goed zien wat je weg moet halen. Aan de andere kant zijn de toppen nog niet zo ver dat de plant er al teveel energie in heeft gestoken.
Om te leren dieven lees je dit artikel nog eens terug, maar heel kort door de bocht komt het erop neer dat je alle topjes aan het onderste één-derde deel van je plant weghaalt. Het gemakkelijkste is om ze gewoon tussen je duimnagel en wijsvinger weg te knijpen.
Voeden
Omdat wietplanten nu aan een nieuwe levenstaak beginnen (bloeien) hebben ze ook een andere voedingsbehoefte. Planten die in de volle grond staan komen meestal niet veel tekort, maar potplanten zullen wel wat bloeivoeding kunnen gebruiken. Zeker wanneer je tot nog toe alleen water hebt gegeven zal de grond behoorlijk uitgeput zijn.
Je kunt een kant en klare bloeivoeding gebruiken zoals BioFlores van Canna of Organic Bloom van BAC, maar je kunt ook in het tuincentrum gaan shoppen en wat beendermeel halen. Guano (vleermuizenpoep) mestkorrels zijn ook een goede bron van fosfor en kalium voor bloeiende wietplanten.
Mochten je planten inmiddels al wat aan het vergelen zijn dan is het een goed idee om ook wat groeivoeding te geven voor je met de bloeivoeding aan de slag gaat. Wat je ook voor voeding geeft, let op dat je het niet overdrijft. Teveel voeden is een van de meest gemaakte fouten.
In de bloei schakel je over naar bloeivoeding. Beendermeel of vleermuizenmest zijn goede bronnen van fosfor en kalium, een volledige bloeivoeding als Bio Flores is natuurlijk nóg beter.
Regen en wind
Het intreden van de bloei is een fijn gevolg van de laatste fase van de zomer, maar brengt ook gevaren voor je buitenwiet met zich mee. Zo kan het zomaar gebeuren dat we over een week te maken hebben met zware regenval, een hoge luchtvochtigheid, veel wind en koude temperaturen.
Je doet er dus goed aan om nu vast te bedenken wat je in dat geval gaat doen. Je zou bijvoorbeeld vast een afdak kunnen maken om je buitenwietplanten onder te zetten tijdens regenbuien. Ook is het een goed idee om je planten te verstevigen met stokken of een stevig tuingaas.
Dat laatste werkt perfect voor planten in potten. Neem een stuk tuingaas en vouw dat rond je plant. Met tie-wraps zet je het gemakkelijk vast aan de rand van de pot wanneer je daar een paar gaatjes in prikt. Wanneer het slechte weer eenmaal in de lage landen begint, is er vaak geen houden meer aan.
Blijf dan dagelijks goed kijken naar je planten want meeldauw en toprot liggen dan op de loer.
Maak vast een afdak of regel een kleine kas voor als het straks slechter weer wordt en verstevig je wietplanten tegen wind met stokken of tuingaas.
Tot zover deze midden/eind-augustus tips voor de buitenwiet, volgende maand zullen we nog eens een aantal tips geven, tegen die tijd hebben je planten waarschijnlijk al wat dikkere toppen en gaan we dieper in op de gevaren die dat met zich meebrengt. Hopelijk is het dan nog net zulk lekker weer als nu!
(advertentie)