(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

De laatste fase van de buitenteelt in de Lage Landen breekt alweer (bijna) aan. De dames staan in bloei, de dagen lengen weer en dus duikt ook wellicht ook de meest gevreesde vijand van de wietkweker stilaan weer op als je pech hebt: rot. Gelukkig valt toprot zowel te voorkomen als te bestrijden!

Rot is een vervelende vijand voor binnen- en buitenkwekers. Het verspreidt zich razendsnel en kan in een mum van tijd je hele oogst om zeep helpen. Als je kunt, moet je budrot zien te voorkomen en anders snel handelen om de schade te beperken.

Toprot opsporen

Toprot ontwikkelt zich meestal binnenin de toppen en is dus lastig te zien. Maak er een gewoonte van om je toppen in de laatste weken van de bloeifase dagelijks goed te inspecteren, kijk daarbij goed naar de kleine blaadjes die uit de toppen groeien. Deze zouden mooi groen moeten zijn. Zijn ze echter bruin of geel, zien ze er niet gezond uit en laten ze gemakkelijk los, dan is de kans groot dat je last hebt van toprot. Buig de top op deze plaats voorzichtig open om te kijken of alles er nog normaal uitziet. Verwijder de ongezonde blaadjes.

Preventie

Voorkomen is altijd beter dan genezen en dat geld ook zeker voor toprot. Een goede bestrijder van toprot is de zogenaamde Cleanlight Hobby Unit, een speciale lamp die je dagelijks even langs de planten haalt. Maar ook zonder het gebruik van hulpmiddelen kun je budrot te slim af zijn.

Hoge luchtvochtigheid in combinatie met een lage temperatuur is een beproefd recept voor toprot, vandaar dat het probleem zich ook vaak buiten voordoet, aan het begin van de herfst wanneer het kouder en natter wordt. Om het buiten voor te zijn, zet je planten op een zonnige plek met voldoende wind. Wanneer de toppen nat zijn door regen of dauw, schud ze dan even voorzichtig droog.

toprot

Gevalletje toprot, hoewel de bovenkant en onderkant er op het eerste oog nog redelijk uitzien…

Binnen is het probleem vaak dat de luchtvochtigheid te hoog is, zorg er dus voor dat je het niet te vochtig maakt in je kweekruimte. Geef je planten niet te veel water en ventileer goed rond de toppen.

Toprot verwijderen

Eenmaal toprot te pakken, dan is het zaak om snel en rigoureus te werk te gaan! Het zal pijn doen maar je moet echt alle geïnfecteerde toppen verwijderen. Toprot verspreidt zich namelijk pijlsnel en verpest je hele oogst in no time. Gebruik een steriel mes of schaar om de rot mee te verwijderen, en let erop dat de geïnfecteerde toppen niet in aanraking komen met de gezonde. Check nu zeker dagelijks voor nieuwe toprot en verwijder het zonodig direct.

Om te voorkomen dat de schimmel terugkomt, moeten de laatste sporen ook worden vernietigd. Dat kan heel makkelijk met een kwast en gewone azijn. Op alle plekken waar je toppen afgesneden hebt, smeer je een beetje azijn. De azijn is zo zuur dat de schimmelsporen het niet overleven, maar de rest van de plant loopt er geen schade door op…

[openingsfoto: Jan Faukner/Shutterstock]
(advertentie)