- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Elk huishouden in Thailand mag voortaan 6 wietplanten kweken
Goed nieuws voor de ruim 70 miljoen inwoners van Thailand. Het Aziatische land wil zich graag profileren als de hotspot voor (medicinale) cannabis, inclusief een vorm van cannabis toerisme. De laatste stunt van de regering is er eentje waar wij onnozele Nederlanders alleen maar van kunnen dromen: ieder huishouden mag voortaan ongestraft zes wietplanten kweken!
De wietwind is radicaal gedraaid in Thailand
Tot voor enkele jaren was het helemaal niet goed toeven voor iedereen die iets met cannabis van doen had, medicinaal of recreatief. Maar zie: in 2018 draaide de wind 180 graden en besloot Thailand als eerste land in Azië om alvast medicinale wiet te legaliseren.
Daarna volgden nog allerlei mooie zaken zoals cannabisklinieken waar de Thai gratis (!) behandeld worden, internationale beurzen voor de legale wietindustrie, plannen om het mediwiet toerisme te stimuleren en de politie die afgepakte partijen (recreatieve) wiet doneert aan wietolie producenten.
Zes wietplanten per huishouden toegestaan
Toch ontbrak er nog een fundamenteel iets: thuisteelt. Iets waar je in Nederland nooit iemand over hoort praten in de politiek. Die staart zich blind op ‘criminaliteit & coffeeshops’ en op grote mediwiet telers voor de export, maar over de vredelievende kleinschalige hobbykwekers in eigen land – die uit hun huurhuis worden gegooid en jarenlang op een zwarte lijst komen – geen woord.
Doen ze in Thailand dan toch een stuk beter, zoals het internationale persbureau Bloomberg afgelopen vrijdag meldt in het bericht ‘Thai Families Can Grow Six Pots of Cannabis Each as Rules Eased‘. Ieder huishouden in het land mag voortaan in de moestuin zes wietplanten kweken, om daarmee hun inkomen aan te vullen. Een fijn plan dat de minister van Volksgezondheid bekendmaakte om het commerciële gebruik van het geestverruimende medicinale gewas, inderdaad!
Cannabis en hennep kunnen arme boeren helpen
De Thaise families mogen ook samenwerken in coöperaties om wiet te kweken, en vervolgens hun oogst verkopen aan openbare ziekenhuizen en overheidsfabrieken. Of ze gebruiken de wiet om er voedsel van te maken (laten we dat edibles noemen) of cosmetische producten, allemaal nieuwe inkomensvormen aldus Thailands vice-premier en minister van Volksgezondheid Anutin Charnvirakul in een verklaring vorige vrijdag.
‘Cannabis en hennep zijn allebei economische gewassen en ze bieden een nieuwe mogelijkheid voor inwoners om inkomen te genereren’, sprak de bewindsman op een educatieve cannabis-expositie in Buriram. ‘We versoepelen de beperkingen om het publiek gemakkelijker toegang tot de plant te geven, maar werk alsjeblieft samen en gebruik het correct.’
Die laatste woorden klinken nog ietwat old school dreigend vanuit de overheid. Het zal wel te maken hebben met het feit dat Thailand wel graag een internationale hotspot voor mediwiet wil zijn en de eigen arme boeren dolgraag financieel wil helpen, maar van recreatieve cannabis niks wil horen of weten.
Toppen en zaadjes blijven ‘crimineel’, rest van de plant is vrij
Het gaat zelfs zover dat elke wiettop en elk wietzaadje dat de nieuwbakken thuistelers oogsten verplicht naar een overheidsinstantie gaan, en ook deel blijven uitmaken van de ‘criminal code’ in het land vanwege hun hoge psychoactieve inhoud, aldus de minister.
De rest van onze geliefde plant – en dan moet je denken aan de bladeren, takken en vezels – is net als de hennepplant sinds december vorig jaar gedecriminaliseerd, en daardoor toegestaan voor verwerking in voedsel en cosmetica.
De hoe dan ook positief te noemen ontwikkeling in Thailand begint inmiddels ook voorzichtig navolging te krijgen in andere delen van Azië, schrijft Bloomberg. Zo kunnen kwekers met een overheidsvergunning in Sri Lanka wiet verbouwen voor uitsluitend medicinale doeleinden. En op de Filipijnen overweegt men om wiet voor de behandeling van epilepsie toe te staan.
Het zijn nog voorzichtige stapjes, maar hè: Rome is ook niet in één dag gebouwd moet je maar denken…