- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
En zó begint de bloeifase bij buitenwiet
De levenscyclus van een fotoperiode-gevoelige wietplant duurt buiten een stuk langer dan binnen. Vooral de groeifase lijkt soms eeuwig te duren. Maar geloof ons, je geduld wordt uiteindelijk met heerlijke buitenwiet beloond. Cannabis growshop Plantarium weet er ook alles van, en verteltje precies hoe en wanneer wietplanten buiten gaan bloeien.
De buitenkweker met autoflowers heeft ze vast al gezien, de welbekende bloeiharen! Het is elke keer weer geweldig fijn om deze periode in te luiden. Sowieso heeft iedere fase van de plant haar schoonheid, maar laten we eerlijk zijn, de aanmaak van dikke, geurende toppen maakt menig kweker het meest enthousiast! Het moment van smullen komt dan steeds dichterbij.
In sommige gevallen is er echter wat verwarring onder onze klanten bij Plantarium over hoe het nou precies zit met de bloeifase. Wanneer begint die? Hoe herken je het? Wat ga je dan anders doen? Laten we deze vragen ook voor jou beantwoorden.
Voorafgaand aan de bloeifase
Een plant uit zaad of een wietplant uit stek begint altijd in de vegetatieve fase. Dit is de periode waarin de fotoperiode-gevoelige wietplant zich vooral richt op de aanmaak van zoveel mogelijk blad en tak, ook wel de groeifase genoemd. Deze fase wordt in stand gehouden door minimaal 14 uur licht en maximaal 6 tot 8 uur duisternis, per etmaal. Dat kan soms verschillen per cultivar, per soort. Voor de groeifase in een kweektent binnen houden we echter altijd 18 uur licht en 6 uur donker aan.
De nacht is wat telt
En wist je dat het eigenlijk niet gaat om het aantal lichturen? Het zijn namelijk de donkere uren die tellen en leidend zijn voor wat betreft groeien of bloeien. Het is juist het gebrek aan licht waardoor de plant wel of niet omschakelt van de groei naar de bloei. Daarom is het ook zo belangrijk om het écht donker te houden in je kweektent wanneer de lamp uitstaat. De nacht is heilig, niet even gaan kijken dus! Of je moet een zaklamp hebben met strikt groen licht. Dan is het wel mogelijk; het groene licht wordt namelijk niet opgenomen door het blad maar teruggekaatst. Dat is ook waarom het blad voor jouw ogen groen lijkt.
Buiten schakelt je fotoperiode-gevoelige plant over naar haar geslachtskenmerken rond eind juli / augustus. Je ziet dan de kenmerkende witte haartjes. Deze witte haartjes zijn de eerste tekens van de vrouwelijk bloei. De plant krijgt langere nachtelijke uren, waardoor het stopt met het aanmaken van het groeihormoon. Hierdoor schiet de plant in de bloei. Een mannelijke plant gaat balletjes vormen in de oksels en later ook in de top. Een vrouwelijke plant maakt witte haartjes aan, die uit kleine ronde hulsjes komen. Dat laatste willen we zien natuurlijk.
Het doel van de witte haartjes
De haartjes worden in het Engels pistils genoemd, groeien uit een zogeheten calyx en zijn bedoeld om mannelijke stuifmeel op te vangen. Als een haartje wat stuifmeel heeft gevangen, wordt er in de calyx een zaadje gevormd. Nu begrijp je vast ook waarom een wietplant zo hoog mogelijk wil groeien. Hoe hoger de top, hoe meer wind de plant vangt. Dat zorgt voor een betere verspreiding van stuifmeel van de mannelijke pollen over soms een kilometer in omtrek. Een hoge vrouwelijke plant zal ook door haar hoogte meer stuifmeel op kunnen vangen.
Wanneer wordt de bloei zichtbaar?
Het heeft vooral met genetica te maken wanneer de eerste tekenen zichtbaar worden. Je kunt namelijk een wietsoort hebben die 8 weken bloeit, maar het is maar de vraag hoe vroeg in het seizoen de dame haar witte haartjes laat zien. Veel serieuze sativa-dominante soorten alsook veel Cali-kruisingen, bloeien vrij laat. Dat betekent een grote kans dat ze pas in de herfst enigszins beginnen met afrijpen. Niet gunstig natuurlijk, want de intensiteit en duur van de zon is dan een stuk minder. Vergeet daarbij vooral ook niet de kans op natte regens en hardere wind, hét recept voor schimmels. Wil je meer lezen over hoe je schimmel voorkomt? Lees dan hier eens verder.
Een goede Nederlandse buitenwietsoort voldoet wat ons betreft aan drie kenmerken. Ten eerste moet ze schimmelresistent zijn. Ten tweede een korte bloeitijd hebben, en ten derde zo vroeg mogelijk in het seizoen beginnen met bloeien. Hoe eerder in het seizoen de plant klaar is, hoe minder regen en wind ze te verduren krijgt. En dus hoe beter de kwaliteit van de je cannabis is.
Oftewel, blijf nog heel even geduldig als je fotoperiode-gevoelige buitenplanten hebt staan. Houdt goed in de gaten wanneer de bloei begint. Verwijder dan direct de eventuele mannetjes en schakel na een week zichtbare bloei over naar goede bloeivoeding. Noteer het moment ook even in je logboek, hierdoor kun je een beetje uitrekenen wanneer je je droogtent op kan bouwen voor je oogst!
(advertentie)