(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

De klap van het plotseling overlijden van Joep Oomen vorig jaar kwam keihard aan bij Encod, de Europese coalitie voor rechtvaardig en effectief drugsbeleid. Joep wás Encod. Na een turbulente en onzekere periode gaat het nu weer de goede kant op: komend weekend vindt in Spanje de Algemene Ledenvergadering plaats.

Roepende in de woestijn

Toen Encod in 1994 werd opgericht stond de afkorting nog voor “European Ngo Council On Drugs and Development”. Joep Oomen (zie openingsfoto) was vanaf dag één betrokken en had de vrijwel onmogelijke taak om de vrede te bewaren tussen de tientallen organisaties, stichtingen en clubs die Encod verenigt. Als ik me niet vergis kwam ik Joep voor het eerst tegen bij de Legalize! streetrave in Amsterdam in 2005, waar hij een uitstekende speech gaf.

Pas later, toen ik lid was geworden van Encod, leerde ik de organisatie beter kennen. Encod zet zich niet alleen in voor cannabis, maar streeft naar legalisering van alle drugs en een volledig einde aan de desastreuze war on drugs. Zeker in de eerste tien jaar van haar bestaan was de organisatie daarmee een roepende in de woestijn. Maar het pionierswerk van Encod heeft zeker bijgedragen aan het ontstaan van de tientallen NGO’s die zich tegenwoordig inzetten voor beter drugsbeleid.

ENCOD-woordvoerder Joep Oomen tijdens Legalize 2005 in Amsterdam. Jaarlijks organiseerde de stichting Legalize een streetrave om aandacht te vragen voor een beter drugsbeleid

Geen VOC zonder Encod

Ook het VOC had niet bestaan zonder Encod; we zijn in 2009 begonnen als een soort dochterorganisatie en we profiteerden volop van Joeps ervaring en het Encod netwerk. In de zomer van 2013 werd ik lid van het ‘steering committee’ van Encod, een soort dagelijks bestuur van vijf mensen dat voor twee jaar wordt gekozen. Ik heb er enorm veel geleerd, mensen uit de hele wereld leren kennen en veel plezier gehad. Hoogtepunt was de week die we in 2014 bij de VN in Wenen doorbrachten bij de jaarlijkse drugstop van de UNODC (United Nations Office On Drugs on Crime).

Bij de ingang demonstreerden we en deelden ’s ochtends flyers uit aan de afgevaardigden, binnen volgden we de debatten, deden mee aan side events en versterkten we contacten met delegaties uit landen als Uruguay, Bolivia, Canada, de VS en Portugal. En elke avond zonden we een live talkshow uit vanuit het Eventhotel Pyramide in Wenen, met gasten uit de hele wereld.

Op die manier is het Cannabis Social Club model bekend geworden in heel Europa; het was en is een van de belangrijkste speerpunten van Encod

De ‘coffee sniffers’ van Encod op de VN drugstop in Wenen drie jaar geleden…

Ook aan de algemene ledenvergaderingen bewaar ik goede herinneringen. Intensieve bijeenkomsten waarbij we drie dagen achter elkaar vergaderden, plannen maakten en ervaringen uitwisselden met de meest actieve Encod leden. Op die manier is bijvoorbeeld het Cannabis Social Club model bekend geworden in heel Europa; het was en is een van de belangrijkste speerpunten van Encod. Nog steeds staat de Gedragscode voor CSC’s die Encod heeft opgesteld als een huis, check ze HIER maar eens.

Einde aan onzekere periode

En toen ging Joep opeens dood, op 18 maart vorig jaar. Voor Encod begon een onzekere periode, waarin de achterblijvers uit moesten zoeken hoe de organisatie precies in elkaar zat en hoe de vele taken van Joep verdeeld konden worden. Met name dankzij het werk van Richard Rainsford in Keulen, Has Cornelissen in Amsterdam, Erec Ortmann en Gaby Kozar in Wenen en Enrico Fletzer in Toscane is Encod uit het dal weten te klimmen.

Van 2 tot en met 4 juni vindt in Argentona, vlakbij Barcelona, de Algemene Ledenvergadering plaats. Hier zal een nieuw Steering Committee worden gekozen en worden de speerpunten voor de komende twee jaar bepaald.

Steun Encod

Zo vlak voor Cannabis Bevrijdingsdag kan ik er zelf helaas niet bij zijn, maar ik heb er alle vertrouwen in dat het weer de goede kant op gaat met Encod. Juist nu is steun hard nodig, dus ik raad iedereen aan om lid te worden van deze unieke organisatie, die vecht voor het recht op zelfbeschikking en de Freedom to Farm. Individuele leden betalen slechts €50 per jaar. Meer info vind je HIER.

(advertentie)