- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Enorme toppen vol met ‘ballen’ maar geen korrel stuifmeel?
Met stoffen als zilverthiosulfaatoplossing of colloïdaal zilver worden vrouwelijke wietplanten gedwongen om hermafrodiet te worden. Dit wordt gedaan zodat ze mannelijke bloemen met daarin stuifmeel gaan produceren voor de productie van gefeminiseerd zaad. Lezer Dr. Frits deed het zelf ook, maar hoewel zijn toppen vol zitten met mannelijke bloemen, is het stuifmeel ver te zoeken. Ra ra hoe kan dat?
Ik kreeg van de week een interessante vraag doorgestuurd over de productie van stuifmeel voor gefeminiseerd zaad. De vrouwelijke planten van deze lezer zijn al volledig omgekeerd (reversed, hermafrodiet geworden) en hebben dikke mannelijke toppen vol met ballen. Het gekke is alleen dat er ondanks de enorme hoeveelheid aan mannelijke bloemen geen stuifmeelkorrel te vinden is, lees maar mee.
|
Hoi Dr. Frits, bedankt voor je interessante kweekvraag. Jammer van de spint maar het zijn prachtige mannelijke toppen om eens te zien. Op de meeste wietfoto’s zien we immers alleen vrouwelijke toppen maar de mannen zijn natuurlijk ook heel mooi en fotogeniek.
Ik weet wel wat er aan de hand is. Het gebeurt namelijk best vaak dat met zilverthiosulfaatoplossing of colloïdaal zilver behandelde planten geen stuifmeel loslaten. Het overkomt vooral veel kwekers die de techniek het voor eerst proberen toe te passen. Het probleem is namelijk dat je te veel van de colloïdaal zilver oplossing gesprayed hebt. Dit is een heel begrijpelijke vergissing hoor. Zeker als je niet precies weet hoeveel je zou moeten gebruiken ben je snel geneigd om ‘voor de zekerheid’ wat meer en vaker te sprayen.
In jouw geval is het zilverwater van 60 ppm denk ik te sterk geweest. Het meeste zilverwater dat online verkocht en gebruikt wordt ligt namelijk tussen de 10 en 30 ppm. Ik raad je voor de volgende keer dus sowieso aan om dat te verdunnen.
De kans is gelukkig best wel groot dat je toch wat bruikbaar stuifmeel hebt hoor, dus gooi je mooie toppen nog even niet in de groenbak. Als je namelijk maar een heel klein beetje stuifmeel hebt, dan zie je dat heel snel over het hoofd. Gelukkig heb je ook maar een heel klein beetje stuifmeel nodig, want met één mannelijk bloempje kun je normaal gesproken al een kweektent vol vrouwelijke planten bevruchten.
Een behandeling met colloïdaal zilver
De manier om met colloidaal zilver (zilverwater) te werken is om de takken waaraan je mannelijke bloemen wilt hebben, op de dag dat je naar 12/12 omschakelt te besproeien. Als de plant vervolgens twee tot drie weken in bloei staat herhaal je de behandeling nog een keer.
Ik vond bij mijn research ook een tip van iemand die hetzelfde probleem heeft gehad. In plaats van te besproeien met een plantenspray, gebruikt hij een pipetflesje om de plant mee te bedruppelen. Hij doet dit een paar dagen achter elkaar, ongeveer twee tot drie weken in de bloeifase. Daarna niet meer, dus ook niet een paar weken later. Met het pipetje druppelt hij dan een druppel op de eerste bloeihaartjes, zodat het druppeltje daar mooi aan vast blijft plakken/ertussen blijft liggen.
Misschien is dit een methode die je ook kunt proberen, al moet ik er wel bij zeggen dat deze persoon geen zilverwater maar een zilverthiosulfaatoplossing gebruikt. Alternatief kun je het zowel met een druppelflesje als een spray toepassen, om beide methodes te testen. Ook zou ik de druppelmethode proberen op de hierboven beschreven momenten voor colloïdaal zilver, dus een behandeling op de dag van omschakeling naar 12/12 en nog eens als de plant twee/drie weken in bloei staat.
Toch nog stuifmeel?
Zoals ik al eerder zei is de kans groot dat in deze flinke mannelijke toppen wel wat stuifmeel te vinden is. Om ze te vinden haal je de bloemen los van de takken en rol je ze in keukenpapier. Dit stop je in een lege afgesloten pot, samen met rijst dat je eerst minstens 12 uur op 80 graden Celsius in de oven hebt gebakken. Het bakken haalt alle vocht uit de rijst, en zorgt ervoor dat de mannelijke bloemen snel en compleet kunnen drogen. Gewoon drogen duurt helaas te lang, want onder natuurlijke condities is mannelijk stuifmeel maar een dag of drie vruchtbaar.
Omdat je grote mannelijke clusters hebt, moet je de potten misschien af en toe omscheppen. Zo voorkom je dat de bloemen gaan schimmelen voordat ze droog genoeg zijn. Zodra je merkt dat de bloemen of ballen helemaal droog zijn, kun je het stuifmeel eruit halen. Dit doe je door de bloemen met beleid door een theezeef of vergelijkbare fijne zeef te drukken/verkruimelen. Leg een vel papier onder je zeef om het stuifmeel mee op te vangen.
Als je het zo doet, dan verwacht ik dat je wel wat stuifmeel moet overhouden. Veel succes, en ik hoop dat je er een mooie Amnesia kruising aan overhoudt.
-xxx- Muna
(advertentie)