(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Na tientallen jaren cannabisverbod is het niet te verwachten dat de zwarte markt onmiddellijk plaatsmaakt wanneer cannabis gelegaliseerd wordt. Dat vergt simpelweg tijd. Toch is het opmerkelijk dat in Canada en de staten in de VS waar wiet inmiddels legaal is, de illegale verkoop nog altijd stabiel is. Om erachter te komen waarom consumenten niet switchen naar legale verkooppunten, zijn 12.000 blowers ondervraagd. Belangrijkste reden om zwarte wiet te kopen? De prijs.

Prijs en gemak houden consument op de zwarte markt

De enquete onder cannabisconsumenten werd gehouden in 2019 en 2020. De resultaten zijn onder de titel ‘Reasons for Purchasing Cannabis From Illegal Sources in Legal Markets: Findings Among Cannabis Consumers in Canada and U.S. States, 2019–2020‘ vorige week gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of Studies on Alcohol and Drugs.

De prijs van wiet blijkt dus belangrijker dan het gemak, wat wel de tweede reden is waarom mensen op de zwarte markt hun cannabis blijven kopen. De redenen waarom consumenten trouw blijven aan hun illegale dealer zijn overigens afhankelijk van land en jaartal, zo blijkt ook uit de studie.

Bronnen, betalen en bezorgen

De auteurs van het onderzoek schrijven dat er twee veelvuldig gemelde barrières zijn ten aanzien van legaal kopen. Zo geeft ongeveer een derde van de Canadese blowers aan dat de prijs hen tegenhoudt en geldt hetzelfde voor 27 procent van de Amerikaanse wietliefhebbers. Ongemak wordt in Canada door een vijfde van de consumenten aangewezen als reden, bij de zuiderburen is dat maar nauwelijks minder.

‘In 2020 versus 2019 werden diverse factoren minder algemeen gerapporteerd als barrière in Canada’, stellen de onderzoekers, ‘inclusief ongemak en de locatie van legale bronnen. Bepaalde barrières zijn in de VS hoger, inclusief trage bezorging en het nodig hebben van een creditcard.’

Hieronder zie je de redenen in 2019 en 2020 waarom blowers – ondanks dat wiet in hun woonplaats legaal is – toch blijven shoppen op de zwarte markt

Prijsverschil witte en zwarte wiet is veel te groot

In de VS zijn de verkopen op de zwarte markt een van de bepalende ‘wild cards’ bij het vestigen van een functionerende legale cannabismarkt. Een staat als Californië bijvoorbeeld – met 40 miljoen inwoners – behoorde weliswaar tot de eerste staten die een legale markt creëerden, maar het stond ook toe dat er twee markten naast elkaar bleven bestaan, iets wat vanuit de legale cannabisbranche wordt betiteld als ‘extreem oneerlijk’.

Cannabis investeerder Alex Brough van Keneh Ventures, praatte daarover in een interview met Times Union. Hij stipt de verschillen aan tussen een legale dispensary eigenaar die ‘alles volgens het boekje doet’ en een ‘bootlegger’ die goedkope, niet-geteste wiet verkoopt. ‘Je weet niet beter – je bent geen industrie-expert ten slotte – en je gaat naar Californië. Je gaat erop uit om an eight (dat is ongeveer 4 gram, red.) chronic te kopen. Dat kost je op de ene plek 60 dollar en aan de overkant van de straat verkopen ze het voor 30 dollar. Wanneer je ook maar een beetje prijsbewust bent ga je natuurlijk voor die 30 dollar.’

Lessen voor landen die nog moeten legaliseren

Landen die nog aan het hele legale verhaal moeten beginnen, zoals Nederland helaas ook, kunnen daarom lessen trekken uit deze enquete in Noord-Amerika. Staar je niet blind op de belastinginkomsten die ermee gemoeid zijn, maak regulering niet vreselijk ingewikkeld met talloze eisen (twee zaken waaraan een zwarte markt dealer zich niet hoeft te houden) en werk accurate voorspellingen uit voor hoe  je legale cannabismarkt zou moeten werken.

Echter; de illegale cannabismarkt heeft tientallen jaren bestaan, met zaken(lui) die relaties hebben opgebouwd met klanten. Het creëren van een nieuwe, legale wietmarkt heeft daarom altijd tijd nodig – ook om het vertrouwen van nieuwe klanten te verdienen.

[openingsbeeld: Pixelvario/Shutterstock]
(advertentie)