(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Enzymen. Je hebt er vast weleens van gehoord tijdens een biologieles, of ze gezien in de growshop. Ook wietplanten en het bodemleven profiteren namelijk van deze eiwitten. Cannabis growshop Plantarium legt je uit wat enzymen precies zijn, wat ze voor je wietplanten doen en hoe je ze het beste kunt inzetten.

Of je nou op aarde, kokos, mapito, steenwol, kurk of water kweekt; iedere kweker streeft naar een optimale omgeving voor het wortelsysteem. Dat is ook logisch, want als de wortels het niet naar hun zin hebben worden er geen voedingsstoffen noch water opgenomen. Je kunt je voorstellen welke impact dat heeft op de gezondheid van je plant én de uiteindelijke oogst.

Zo zien we bij Plantarium dat iedere voedingslijn vergelijkbare producten bevat. Er is altijd wel een groeivoeding, een bloeivoeding, een booster, een wortelstimulator én een flesje met enzymen. Over dat laatste gaan we het hebben, want wat zijn enzymen nu eigenlijk? Wat doen enzymen en waarom zou je ze willen geven aan je cannabisplanten? Heeft het überhaupt zin om het te kopen?

Wat zijn enzymen?

Weleens een kluit aarde uit je achtertuin onder een krachtige microscoop gelegd? Nee? Wij ook niet maar gelukkig is er het internet en de toegang tot wetenschap. Zo hoorden we tijdens de biologielessen op de middelbare van ‘micro-organismen’. Deze ieniemienie kleine beestjes bevinden zich in bijna alles wat je ziet. Ze zitten op je huid, in de lucht, en ook in de aarde die jij zojuist denkbeeldig uit je achtertuin schepte. En dus ook in de aarde die je misschien wel gisteravond in je 18-literpot stopte. Hopelijk met wat extra silicium maar laten we niet te ver afdwalen.

Enzymen zitten ook in je maag en darmen, waar ze onder meer suikers, proteïnen, vitaminen en mineralen afbreken. Helaas zijn deze enzymen niet geschikt om aan je planten te geven. Beeld: solar22, Shutterstock

Gezonde aarde barst van de nuttige bacteriën en schimmels!

Micro-organismen houden de bodem levend, zetten organisch materiaal om naar voedingstoffen en zijn essentieel voor gezonde planten. En daar komt het onderwerp van dit artikel om de hoek kijken. Samen met enzymen breken de organismen organisch materiaal in de aarde af. Een enzym, wat eigenlijk een eiwit is, helpt om grote moleculen af te breken tot kleinere moleculen. Micro-organismen hebben enzymen nodig om effectief te functioneren. Zonder enzymen wordt er simpelweg minder werk verricht! Wat de tractor voor de boer is, is het enzym voor het micro-organisme.

Moeder Natuur is bijzonder intelligent

En ze heeft een waslijst aan verschillende enzymen laten evolueren, met diverse functies en verschillende formaten. In je speeksel zitten bijvoorbeeld enzymen die complexe koolhydraten omzetten in glucose. Maar om deze nou in je voedingswater te spugen… Niemand gaat daar een gram meer door kweken.

Als cannabiskweker zoek je specifieke enzymen die precies het stofje produceren welke de plant nodig heeft. Dat wordt het ‘lock and key’ principe genoemd. Het enzym is de sleutel en past maar op één slot. Zo zijn er enzymen die alleen (maar dan ook écht alleen) fosforverbindingen afbreken, of alleen cellulose, of alleen pectine of welk organisch materiaal dan ook. Net zoals een puzzelstukje maar op één plek in de puzzel past.

enzymen lock and key

Het lock and key model van de werking van enzymen. Beeld: Designua, Shutterstock

Micro-organismen die zelf enzymen produceren

Je gelooft het niet. Een ander gegeven dat het masterplan van de natuur aantoont! En dat is ook te begrijpen, want door de samenwerking met enzymen krijgen de kleine levende wezentjes het werk sneller klaar. Slim! Het betekent in de praktijk van de wietkweker, dat een gezonde bodem met micro-organismen én enzymen gaat leven. Er komen meer voedingstoffen vrij, de plant neemt meer op, schadelijke zouten worden afgebroken, er ontstaan minder problemen… Wat natuurlijk allerlei positieve gevolgen heeft, dat begrijp je. Gaan we dadelijk over verder.

Rijke en kwalitatieve aarde = meer bodemleven = meer enzymen

Het aantal enzymen in de aarde zegt veel over het bodemleven in de pot. Meer enzymen betekent meer nuttige schimmels en bacteriën. Andersom is het ook zo. In geweldige aarde, rijk met organisch materiaal, bevinden zich veel micro-organismen en dus ook veel enzymen. Kies aarde dus met zorg.

Wat ook belangrijk is om je te realiseren: bodemleven heeft tijd nodig om te groeien. De bacteriën moeten zich vermeerderen, de enzymen moeten aangemaakt worden, schimmels moeten zich vertakken…
Aarde in een pot krijgt niet altijd die tijd, en daarom voegen veel kwekers extra bacteriën, schimmels, maar ook enzymen toe. Zie het als een kickstart, het boost letterlijk de hoeveelheid aan micro-bacterieel materiaal! Dit zijn de zogeheten bodemverbeteraars.

Voordelen van enzymen voor kwekers

Maar terug naar enzymen. Waarom zou je ze gebruiken? Het toevoegen van enzymen heeft een paar voordelen. Die sommen we hieronder voor je op.

1. Door enzymen komen voedingstoffen sneller vrij

Organisch materiaal moet immers afgebroken worden. Denk dan aan de organische gebonden voedingstoffen in je aarde, zoals compost, wormenmest, dode wortels, maar ook biologisch gecertificeerde voeding. Het maakt dan niet uit of het een vloeibare BioCanna is of de BioTabs voedingstabletten. Enzymen versnellen het proces waarbij organisch materiaal wordt afgebroken tot opneembare voedingsstoffen.

2. Enzymen voorkomen overschotten

Zo is het ook met de minerale voeding die je geeft. Je kunt je voorstellen dat niet alles wat je in je gieter stopt altijd perfect wordt opgenomen door de plant. Soms heeft je plant die dag iets minder nodig dan jij toedient. Dat betekent dat er voeding in de pot achterblijft, terwijl jij de dag erop misschien wéér dezelfde hoeveelheid voeding toedient. Je ziet het misschien al aankomen. Het gevaar bestaat dat er een buffer, een overschot ontstaat, wat allerlei problemen kan veroorzaken. Enzymen voorkomen dat. Ze breken deze overgebleven voedingstoffen af, waardoor er geen buffer aan ongebruikte voedingstoffen in je substraat ontstaat.

Een stapje dieper. Minerale voedingstoffen in je flesje voeding zijn eigenlijk zouten. Met een flinke plens water erbij overigens. Deze zouten kunnen we meten, want zouten geleiden elektriciteit. De hoeveelheid mineralen in iets noemen we de EC-waarde, wat staat voor Electric Conductivity, elektrische geleidbaarheid. De EC waarde is een meeteenheid, meet je met een EC-meter en kan ook voor voedingswater en aarde gebruikt worden.

Enzymen verlagen de EC-waarde in je substraat, ze breken immers de mineralen af zoals we net vertelden. En hier komt een zeer praktisch voordeel om de hoek kijken. Als de EC-waarde van je substraat zakt, kun jij meer voeding geven, met een hogere EC. Dat betekent meer vruchtvorming en opbrengst!

3. Voedingstoffen worden effectiever opgenomen

Naast dat er dus sneller nutriënten vrijkomen, neemt je wietplant deze benodigde stoffen ook effectiever op. De enzymen maken de stoffen kleiner en kleinere moleculen penetreren makkelijker door de minuscule membranen van de wortels.

4. Enzymen houden wortels gezond

Ten vierde werken enzymen preventief. Samen met micro-organismen houden ze het wortelgestel gezond. Ze breken dode wortels en afgestorven plantenresten af, waardoor schadelijke indringers geen voedingsbodem hebben. Hierbij komen er ook suikers vrij, die op hun beurt de nuttige schimmels en bacteriën voeden. De mycorrhizae schimmels zorgen weer voor een gezond wortelgestel en de Trichoderma beschermt tegen schadelijke bacteriën. Tja, het zijn dus eigenlijk net een soort mini-vuilnismannetjes!

Hoe en wanneer gebruik je enzymen?

En… klaar met de uitleg en diepgang, tijd voor de praktijk! Enzymen kun je bij bijna alle kweekmethoden inzetten, van de kweek op aarde, tot hydro, tot deep water culture. Je koopt een flesje Enzymen en kunt aan de slag. Hieronder wijden we wat dieper uit over de verschillende kweekmethoden.

Aarde met minerale voeding

Als je op aarde kweekt én daarbij minerale voeding gebruikt, heeft het niet zo heel veel zin om direct in de eerste week enzymen te geven. Er is immers nog geen opbouw van voedingstoffen, er zijn nog geen dode wortels en je plant heeft nog niet zo veel voedingstoffen nodig. Natuurlijk lees je overal dat het belangrijk is om enzymen mee te geven maar wij zijn er nog niet van overtuigd. Begin met het toedienen na een week of twee. Dat mag gerust ook één à twee keer per week.

In de bloeifase raden we wel aan om meer enzymen te geven. Je plant is gevoeliger voor specifieke overschotten en te veel voeding. Bovendien wil je in deze fase haar voedingsbehoefte vergroten. Immers, hoe meer ze opneemt, hoe meer gewicht ze aanmaakt. Dat is bij veel gevallen ook het nut van een booster: het verhogen van de stofwisseling zodat de dame een vreetkick krijgt. Daarom geef je ook enzymen naast je Green Sensation, om te zorgen dat er een maximale hoeveelheid voedingstoffen vrijkomt!

Aarde met gecertificeerde biologische voeding

In onze optiek is het toevoegen van enzymen bij biologische aarde én voeding overbodig. Helemaal als je met biologisch gecertificeerde producten werkt. We doelen hier trouwens niet op aarde van het tuincentrum, met een te lage pH-waarde. Enzymen uit een flesje zijn niet nodig bij deze kweekmethode, want in zowel de voeding als de aarde zitten micro-organismen die jouw hulp niet nodig hebben. Ze maken zelf vele malen effectiever hun eigen enzympjes aan!

Hydrosubstraat met minerale voeding

Bij een hydrokweek op kokos, hydrokorrels of steenwol is het wel ten zeerste aan te raden. Micro-organismen overleven niet echt in water, waardoor de aanmaak van hun enzymatige samenwerkingspartners uitblijft. Dat betekent dat jij het zelf dient toe te voegen. Dat doe je om alle redenen die we hierboven beschreven.

Welk merk is het beste?

De hamvraag die regelmatig gesteld wordt in onze winkel. Dat kan gaan over LED-lampen, tot potten, tot kweektenten, tot rosin persen, tot voeding. Er zijn wel degelijk verschillen tussen de verschillende merken (helemaal in LED lampen en rosin persen overigens) maar in het geval van enzymen is dat minimaal. Elke fabrikant claimt ongeveer hetzelfde.

Helaas wordt er niet altijd vernoemd welke enzymen er in het product zitten, maar het zijn meestal dezelfde. Waar we wel bijzonder kritisch op kunnen zijn is de houdbaarheid. Technisch gezien zijn enzymen geen levende organismen, ze kunnen dus niet komen te overlijden. Wel worden ze inactief als ze te lang in het schap staan, wat betekent dat ze hun werk niet meer goed verrichten. Het heeft ook alles te maken met de formule die de fabrikant gebruikt om de enzymen met het water te mixen. Daar zit wel verschil in namelijk! Het is lastig om de gewilde enzymen voor de cannabiskweek een lange houdbaarheid en stabiliteit te geven. Maar laten we het artikel niet afsluiten met te veel wetenschap!

Webshop actie!

Kom er zelf achter of enzymen voor jou werken of niet. Speciaal daarvoor hebben we de webshop actie, waarbij je naast de aanschaf van Terra Grow en Power Roots een flesje PureZym en Green Sensation cadeau krijgt. Uiteraard leggen we je meer uit over enzymen en hun toepassing in onze winkel. Kun je naast de verschillende soorten voeding ook je informatie inwinnen over de aankomende buitenkweek, inclusief geschikte Nederlandse buitensoorten met hoge schimmelresistentie en korte bloeitijd. En anders tot over twee weken!

[Openingsbeeld: Mihai Dud, Shutterstock]
(advertentie)