- Gefjon kweekt Kush van de Barney’s boerderij (#12)
- Millennials kopen meer voorgedraaide joints dan wie dan ook
- Biologisch je eigen wiet kweken? Start hier!
- Dima kweekt Mohammed in de Minigrow One kweekkast (#2)
- Duimen voor stekken & Bubba Diesel met kleine hoofdtoppen
- Debunk • Opgebouwde THC-tolerantie geen bewijs dat wiet verslavend is
EU-drugsrapport: wietaanbod diverser én potenter
Bij de Europese Unie stellen ze elk jaar een drugsrapport op, met daarin een overzicht van de actuele ontwikkelingen en bijbehorende consumptiecijfers van alle soorten drugs. CNNBS focust uiteraard uitsluitend op cannabis data van het EMCDDA en die wijzen op een steeds gevarieerdere wietmarkt, met steeds krachtigere strains. Al is onze nederwiet nog altijd superieur aan het Europese gemiddelde, zo blijkt!
Onheilspellend
Het was ons totaal ontschoten, maar woensdag schijnt het ‘International day against drug abuse and illicit trafficking’ te zijn geweest. Haha, wat een bullshit. Maar wel mooi de reden voor het in Lissabon gevestigde European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction (EMCDDA) om hun jaarlijkse rapport over drugs te droppen.
Uiteraard weer voorzien van de nodige onheilspellende voorspellingen en waarschuwingen dat we de boel toch vooral goed in de smiezen moeten houden. Veel gaat over harde drugs en nieuwe, zogeheten designer drugs, maar als je daar meer over wil lezen moet je niet bij ons zijn (wel bijvoorbeeld HIER bij de link naar het rapport).
Cannabis dus, wat weten de EU-deskundigen ons daarover te vertellen?
‘Dynamische cannabismarkt’
Om te beginnen hebben ze alles wat ze over wiet weten bij elkaar geveegd in een aparte download met de titel: ‘Developments in the European cannabis market‘. Op die 19 pagina’s lezen we bijvoorbeeld over de oorzaken voor het al genoemde gevarieerde aanbod. Genoemd worden o.a. beleidsontwikkelingen, vooruitgang in productie- en extractietechnieken en veranderende voorkeuren van de consumenten.
‘De vestiging van legale recreatieve cannabismarkten buiten de EU wordt ook gezien als een drijvende innovatie bij de ontwikkeling van nieuwe cannabisproducten, waarvan sommige nu verschijnen op de Europese markt’, zo stelt het rapport. Later meer over die ‘nieuwe producten’.
EMCDDA-directeur Alexis Goosdeel: “De dynamische natuur van de huidige cannabismarkt en de diversificatie van beschikbare cannabisproducten brengt aanzienlijke uitdagingen met zich mee. Nieuwe en meer potente cannabisproducten zouden serieuze gezondheidsproblemen kunnen opleveren voor gebruikers. Daarom is het monitoren en begrijpen van nieuwe trends in cannabisproducten belangrijk als inbreng in het debat over beleid en regulering.”
Cannabis blijft de meest gebruikte illegale drug in Europa. Naar schatting hebben ongeveer 17,5 miljoen jonge Europeanen (15-34 jaar) in het laatste jaar wiet of hasj geconsumeerd. Men schat dat 1 procent van de volwassen Europeanen (15-64 jaar) behoort tot de dagelijkse blowers.
Nieuwe cannabisproducten
Dan zoals beloofd terug naar het wat ons betreft meer interessante deel, dat van die ‘nieuwe producten’. Het EU-rapport zet ze netjes op een rijtje:
- Concentraten: Deze worden gemaakt door THC te extraheren uit de wietplant, vaak wordt er hitte of druk gebruikt of vluchtige oplosmiddelen of gas. Vooruitgang in extractie-technieken levert hoge potenties op (70 tot 80% THC). Consumptie van concentraten kan resulteren in blootstelling aan hoge THC-gehaltes en vormt potentieel een groter gevaar voor psychoses en afhankelijkheid.
- Edibles: Dit is een paraplubegrip dat refereert aan voedsel (vaak snoepgoed of dranken) die THC en/of CBD bevatten. Toevoegen van cannabis aan voedselproducten resulteert in een langzamer begin en langere duur van de effecten dan wanneer cannabis gerookt wordt (daarom wordt dosering belangrijk).
- Synthetische cannabinoïden: Deze door de mens gemaakte chemische substanties bootsen de effecten van wiet na, maar kunnen veel potenter zijn. Sommigen worden verkocht als ‘legale’ vervangers van cannabis. De eerste synthetische cannabinoïde werd in 2008 in Europa gedetecteerd in producten die gemerkt waren als ‘Spice’. Sindsdien zijn er meer dan 180 synthetische cannabinoïden gerapporteerd bij het EMCDDA.
- Op cannabis gebaseerde medicijnen en gezondheidsproducten: Hierbij horen producten die zijn gemaakt volgens farmaceutische standaarden voor medicinaal gebruik en anderen met uiteenlopende samenstelling en omschrijvingen. In het rapport staat ook een kort overzicht van goedgekeurde medicinale producten op basis van cannabis.
Laatste ontwikkelingen met gevestigde cannabisproducten
Naast deze opkomende producten, zijn er volgens de EU-drugsdeskundigen ‘ook uitdagingen binnen de meer gevestigde vormen van de drug’. In algemene termen zijn er twee hoofdtypes ‘herbal cannabis’ (dat is in gewoon Nederlands ‘wiet’) op de Europese markten: ‘sinsemilla’ ofwel binnen gekweekte wiet geproduceerd binnen de EU, en geïmporteerde wiet.
Daarnaast wordt er volgens het rapport ‘plantmateriaal’ gebruikt om hasj te produceren. ‘Marokko is de grootste producent van hasj die op de Europese drugsmarkt verkrijgbaar is’, weten ze in Lissabon.
Dan het nieuws, gebaseerd op data van de EU-lidstaten. ‘Het THC-percentage van cannabisproducten in Europa is in het afgelopen decennium toegenomen, waardoor er zorgen rijzen over potentiële schade’, stelt het rapport. De EU schat dat de gemiddelde kracht van wiet tussen 2006 en 2016 is verdubbeld van 5 naar 10 procent. Hasj knalde in dezelfde periode van 8 naar 17% THC gemiddeld.
In Nederland is de wiet gemiddeld al net zo sterk als laatstgenoemd THC-percentage in hasj, dus sluiten wij hier en nu af met een trots nederwiedewietgevoel… sinsemilla, haha!