(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Het aantal westerse landen waar medicinale cannabis gelegaliseerd is blijft groeien. Nu is het Malta, toch een redelijk conservatief eiland in de Middellandse Zee, waar wetgeving is aangenomen die mediwiet uit de illegaliteit haalt!

‘Behandelen in plaats van gevangen zetten’

Op Malta – een voormalige Britse kolonie – zijn het eigenlijk altijd de conservatieven die het voor het zeggen hebben in de politiek. Desondanks kunnen de half miljoen inwoners vanaf nu op doktersrecept cannabis als medicijn voorgeschreven krijgen, omdat de zogeheten ‘Drug Dependence (Treatment not Imprisonment) Act‘ is goedgekeurd.

Afgelopen vrijdag kwam het definitieve ja-woord van de politiek nadat er voor de derde keer werd gedebatteerd over legalisering. Ook president Marie-Louise Coleiro Preca ging eerder deze maand al akkoord met de voor Maltezer begrippen spectaculaire koerswijziging.

Mediwiet voor drie ziektes

In de nieuwe wet staat o.a. dat familiedokters medicinale cannabis mogen voorschrijven aan patiënten. Zij krijgen de beschikking over ‘niet-rookbare vormen van cannabis medicatie’, nadat een controlekaart is goedgekeurd door de hoofdinspecteur van het ministerie van Volksgezondheid.

Tot dusver zijn er 3 ziektes die in aanmerking komen voor legale mediwiet verstrekking op Malta: chronische pijn, spasticiteit bij multiple sclerose en de bijwerkingen van chemotherapie.

De zon schijnt eindelijk door de wolken op Malta, tenminste voor een deel van de medicinale cannabis patiënten… [foto: Cristian Balate/Shutterstock]

Geen thuisteelt

Uiteraard zijn de lokale pro-cannabis organisaties en social clubs opgetogen over de wetswijziging, net als de pijnkliniek. Toch klinkt er ook kritiek van sommige kanten en wel om de reden dat het niet wordt toegestaan om als patiënt zelf thuis wietplanten te kweken.

Iets dat in Nederland ook steevast wordt genegeerd door alle plannenmakers in de politiek (die hebben het altijd alleen maar over de coffeeshops), maar wat in landen die al zijn overgegaan tot legalisering – denk aan Uruguay, veel staten in de VS, Jamaica en Canada bijvoorbeeld – wél wordt toegestaan. En terecht natuurlijk, want als je de (medicinale) thuisteelt niet regelt zal er altijd een illegale zwarte markt blijven bestaan…

Buitenland teelt wiet op Malta

Terug naar EU-lidstaat Malta. Daar is inmiddels ook al een wetsvoorstel ‘in behandeling’ dat de productie in eigen land van mediwiet moet reguleren. Volgens de lokale krant Times of Malta heeft de overheid via Malta Enterprise groen licht gegeven aan 5 buitenlandse bedrijven om te beginnen met de teelt van wiet op het eiland.

Het zal je geenszins verbazen dat ook hier de Canadezen weer de vetste vinger in de pap hebben met 3 ondernemingen, de andere komen uit Israël en Australië. Met deze productieplannen zijn 185 banen gemoeid en de totale investering bedraagt rond de 30 miljoen euro.

[openingsbeeld:  squarelogo/Shutterstock]
(advertentie)