- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
EU op weg naar legalisering mediwiet in heel Europa
Ambtenaren van de Europese Gemeenschap beginnen vandaag – maandag 14 januari – officieel met een onderzoek naar de potentiële klinische voordelen van medicinale cannabis en op cannabis gebaseerde medicijnen. Men kijkt ook naar de beschikbaarheid ervan in Europa en dat alles met een helder doel: legale mediwiet in heel de EU!
Onderzoek en wetgeving
Het heeft even geduurd maar het onderwerp medicinale cannabis staat nu toch prominent op de agenda van de Europese politici. Dat is een rechtstreeks gevolg van de stemming door de leden van het gezondheidscommissie in het Europees Parlement (EP), eind vorig jaar. Die keurde een wetsvoorstel goed dat de blauwdruk moet vormen voor het gebruik van wiet om medische redenen.
Nu liggen de voorstellen bij de uitvoerende macht in het Parlement, zodat die in een concreet voorstel worden gegoten. Als het aan de Europese wettenmakers ligt komt er geld beschikbaar voor wetenschappelijk onderzoek van cannabis en komen er wetten die voor heel het continent gaan gelden. Het onderwerp staat op de zogeheten ‘work in progress’ kalender en maandag 14 januari is officieel de eerste werkdag van genoemd ‘werk in uitvoering’.
Europese mediwietmarkt grootste ter wereld
Volgens de deskundigen is de Europese wietmarkt in 2028 – dus dat is over 9 jaar – goed voor 115,7 miljard euro, waarmee het veruit de grootste legale cannabismarkt op aarde zou zijn. Maar het drugsbeleid is toch geen Europese aangelegenheid, dat bepaalt iedere lidstaat toch voor zichzelf? Dat klopt, zo is de huidige situatie inderdaad, maar als het aan het EP ligt komt er wel een set met voorschriften die ieder land in wetten kan omzetten.
Dat zou dan tevens betekenen dat er aan de huidige willekeur een einde komt. De wetgeving in Nederland bijvoorbeeld is wezenlijk anders dan in Scandinavië. Maar de trend in Europa is – net als in grote delen van de rest van de wereld – helder: richting legalisering.
Europees standpunt over cannabis verandert
Het lijkt er dus op dat de Europese politici eindelijk wakker worden als het om medicinale cannabis gaat en zowel de medische als belastingvoordelen van legalisering inzien. Als er binnenkort wellicht een uniforme aanpak voor mediwiet komt in de 28 lidstaten, betekent dit ook dat de handel pan-Europees wordt.
Afgelopen december dropte het European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction (EMCDDA) haar eerste rapport over medicinale cannabis: ‘Medical use of cannabis and cannabinoids: questions and answers for policymaking‘. Daarin poogt men bewijzen te verzamelen dat het gebruik van cannabis en cannabinoiden (de werkzame bestanddelen in wiet, zoals bijvoorbeeld THC en CBD) in de moderne geneeskunde effectief is. Ook gaf men definities van cannabis preparaten en medicinale producten, en de verschillen daartussen.
Het rapport is primair bedoeld voor beleidsmakers, en kan gezien worden als een antwoord op de groeiende interesse in het onderwerp mediwiet nu steeds meer Europese landen beleid en praktijken op dit gebied ontwikkelen.
Een goed begin is het halve werk
“Veel EU-landen staan het medicinale gebruik van cannabis of cannabinoïden in enige vorm nu toe of overwegen het toe te staan”, stelt het rapport. Maar de aanpak verschilt enorm van land tot land, zowel in de toegestane producten als de regelgeving.
Het rapport stelt ook dat de termen ‘medicinaal gebruik van cannabis en cannabinoïden’ kan refereren aan een breed scala van producten en werkzaamheden, waarbij er verschillende actieve ingrediënten en verschillende administratieve routes bestaan.
Omdat het in de Europese politiek meestal niet vanzelf of snel gaat, zullen we het ‘work in progress’ nauwlettend in de gaten houden. Maar dat ze het eens zijn over het vertrekpunt voor wat betreft legale mediwiet is alvast pure winst…