- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
EU-rapport: 1 op de 12 Europeanen consumeert cannabis
Cannabis is en blijft met grote voorsprong de populairste drug voor Europeanen, zo blijkt uit het jaarlijkse rapport van het European Monitoring Center for Drugs and Drugs Addiction (EMCDDA). Uit nationale onderzoeken naar cannabisgebruik blijkt dat naar schatting ongeveer 8% van de Europese volwassenen (22,6 miljoen mensen in de leeftijd van 15 tot 64 jaar) het afgelopen jaar cannabis heeft gebruikt.
Wiet krijgt in het uitgebreide European Drug Report 2023 over alle vormen van drugsgebruik in Europa een apart hoofdstuk: ‘Cannabis – the current situation in Europe‘. Volgens de ambtelijke cijferneukers in Brussel is cannabis bijzonder gemakkelijk te verkrijgen. Dat zien wij weliswaar als een niet te versmaden voordeel, bij de EU denken ze vooral aan de volksgezondheid.
Aangezien wij zomaar denken dat jullie weinig trek hebben om vele honderden pagina’s te lezen, vatten we gewoon het deel dat interessant is en over wiet gaat samen.
Vier miljoen Europeanen consumeren dagelijks cannabis
Cannabis blijft dus veruit de meest gebruikte illegale drug in Europa. Uit nationale onderzoeken naar cannabisgebruik blijkt dat naar schatting ongeveer 8% van de Europese volwassenen (22,6 miljoen mensen in de leeftijd van 15 tot 64 jaar) het afgelopen jaar cannabis heeft gebruikt.
EMCDDA: ‘Ongeveer 1,3% van de volwassenen in de Europese Unie (3,7 miljoen mensen) gebruikt naar schatting dagelijks of bijna dagelijks cannabis, en dit is de groep die het meest waarschijnlijk problemen ondervindt die samenhangen met deze drug.’
Cannabis is naar verluidt verantwoordelijk voor bijna een derde van alle opnames voor drugsbehandeling in Europa. ‘Deze bevinding is moeilijk te interpreteren’, stelt EMCDDA echter. ‘Deels vanwege de grote verscheidenheid aan interventies voor cannabisgebruikers, waarvan sommige doorverwijzingen vanuit het strafrechtelijk systeem kunnen zijn.’ Wel ziet men dat cognitieve gedragstherapie in zwang raakt als behandelingsvorm.
Spanje is dus echt het nieuwe Nederland nu
In 2021 (het jaar waarover het rapport gaat) bereikten de in beslag genomen hoeveelheden hasj en wiet het hoogste niveau in tien jaar. ‘Dat wijst op de grote beschikbaarheid van deze drug’, aldus het rapport.
Spanje is goed voor 66% van het aantal inbeslagnames van cannabis in de Europese Unie en 74% van alle inbeslagnames van cannabisplanten in de EU, uitgedrukt in gewicht. Dit weerspiegelt het belang van Spanje als doorvoerland voor cannabishandel én als productiegebied, hoewel er in de hele Europese Unie een aanzienlijke cannabisproductie plaatsvindt.
De grotere hoeveelheden hasj die in Europa in beslag zijn genomen – in vergelijking met wiet – worden verondersteld een weerspiegeling te zijn van de grotere kwetsbaarheid van hasj voor interdictiemaatregelen in de grensoverschrijdende handel (zeg maar de pakkans). En dus niet zozeer van de beschikbaarheid of het gebruik, aangezien wiettoppen in de meeste landen de meest algemeen verkrijgbare vorm van de drug lijken te zijn.
Meer keuze voor consument, zorgen over synthetische cannabinoïden
EMCDDA concludeert ook dat er steeds meer variatie op het Europese cannabismenu staat. ‘Dit geldt zowel voor de illegale drugsmarkt als voor consumentenmarkten waar producten verschijnen met een laag THC-gehalte (denk aan Italië bijvoorbeeld, red.), maar ook met andere stoffen die zijn afgeleid van de cannabisplant, zoals CBD.’
De steeds sterkere potentie – dus het THC -gehalte – in met name edibles en concentraten baart de Brusselse instanties zorgen. Zo zouden er daardoor meer mensen op de spoedeisende hulpafdelingen van ziekenhuizen belanden.
‘Daarnaast bestaat de zorg dat sommige producten die op de illegale markt als natuurlijke cannabis worden verkocht, kunnen zijn versneden met krachtige synthetische cannabinoïden. Onlangs is de halfsynthetische cannabinoïde hexahydrocannabinol (HHC) in sommige EU-lidstaten op de markt gebracht en verkocht als een ‘legaal’ alternatief voor cannabis, waardoor de uitdagingen op het gebied van regelgeving nog groter zijn geworden’, stelt het rapport.
Cijfermania
Tot slot strooien wij nog met wat kerncijfers over cannabis in Europa. Doe ermee wat je wilt, maar doe het stoned/high…
- Het cannabisgebruik in het afgelopen jaar onder de EU-bevolking van 15 tot 34 jaar wordt geschat op 15,1% (15,3 miljoen), waarbij mannen twee keer zo vaak melding maken van cannabisgebruik als vrouwen.
- Van de 15- tot 24-jarigen gebruikte naar schatting 18,2% (8,6 miljoen) cannabis in het afgelopen jaar en 9,6% (4,5 miljoen) gebruikte de drug in de afgelopen maand.
- Geschat wordt dat ongeveer 1,3% (3,7 miljoen) van de volwassenen (in de leeftijd van 15 tot 64 jaar) dagelijks of bijna dagelijks cannabis gebruikt (d.w.z. 20 dagen of meer in de afgelopen maand).
- Van de 15- tot 34-jarigen gebruikt naar schatting 2,1% (2,1 miljoen) dagelijks of bijna dagelijks cannabis. Ongeveer driekwart hiervan is man en de meerderheid (57 %) is jonger dan 35 jaar.
- Uit de Europese drugsenquête van 2021 bleek dat cannabistoppen werden gebruikt door 95% van de respondenten die de afgelopen 12 maanden cannabis gebruikten, vergeleken met 32% voor hasj, 25% voor edibles en 17 % voor extracten/concentraten.
- In 2021 meldden de EU-lidstaten 202.000 inbeslagnames van cannabishars (hasj) voor een totaal van 816 ton (588 ton in 2020) en 240 000 inbeslagnames van cannabistoppen voor een totaal van 256 ton (157 ton in 2020). Daarnaast meldde Turkije 9 800 inbeslagnames van hasj voor een totaal van 33 ton en 52.500 inbeslagnames van wiettoppen voor een totaal van 31 ton.
- In 2021 werden in de Europese Unie ongeveer 566.000 overtredingen van cannabisgebruik of -bezit gemeld (555.000 in 2020), naast 100.000 gevallen van dealen (99.000 in 2020).
- In 2021 was het gemiddelde THC-gehalte van hasj in de Europese Unie 20 %, meer dan twee keer zo hoog als dat van wiet met 9,5 %. Monsters van beide vormen van de drug kunnen echter aanzienlijk verschillen.