(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Januari 2011 was een historische maand op internet. Toen ging de eerste ‘marktplaats’ op het zogeheten darknet open: Silk Road. Inmiddels zijn deze anonieme handelsplatforms niet meer weg te denken en al helemaal niet als we het over drugs hebben. Vooral wiet en coke doen het goed, net als Nederland, dat in de Top 3 staat van landen met de meeste online drugshandel!

Europees rapport over online drugshandel

Dinsdag werd het rapport ‘Drugs and the darknet – Perspectives for enforcement, research and policy‘ gepubliceerd. Het is een 90 pagina’s dikke pil van het European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction (EMCDDA) en de Europese politie-organisatie Europol.

De studie zoemt specifiek in op een relatief nieuw fenomeen in de drugshandel: het verkopen en kopen van drugs via websites op het verborgen deel van het wereldwijde web: het zogeheten darknet. Waar het ooit allemaal begon met Silkroad zijn er nu tientallen van dit soort illegale ‘marktplaatsen’ actief.

Nederland in Top 3 Europa (België nr 4)

Sommige bestaan maar kort en sommige enkele jaren, maar één ding blijft hetzelfde: tweederde van alles wat er op die online platforms wordt aangeboden betreft drugs, en cannabis speelt binnen die categorie weer een absolute hoofdrol qua volume en omzet.

Net als Nederland trouwens, dat samen met Groot-Brittannië en Duitsland de landenranglijst aanvoert waar het meeste in geestverruimende zaken wordt gehandeld. In ons land werd in de periode 2011 tot 2015 voor 17,9 miljoen euro aan drugs verkocht via het darknet. In de Uk was dat 20,3 miljoen en in Duitsland 26,6 miljoen euro. De nummer 4 in Europa volgt op enorme afstand van Nederland: België wist namelijk maar 4,7 miljoen euro om te zetten…

Belangrijkste conclusies

Wie alles wil weten over het hoe en wat van darknet websites als Valhalla, Dream Market, Outlaw Market, Darknet Heroes League et cetera, en waarom de EU dit soort bitcoin vrijplaatsen als ‘bedreigend’ beschouwd, verwijzen we graag door naar het complete Engelstalige rapport.

Hier op CNNBS zetten we de belangrijkste conclusies over drugs en darknet even voor je op een rijtje:

Fraai beeld van wat er verhandeld is door de Top 3 in Europa…

  • Deze grafiek met gewicht en winst van de drugsverkopen laat zien dat we het als klein kikkerlandje heel goed doen op het darknet…

    De handel in illegale drugs op het darknet is een dynamisch speelveld dat onderhevig is aan snelle veranderingen omdat marktplaatsen verschijnen en verdwijnen. Over het algemeen lijkt het belang van deze online drugshandel toe te nemen en het heeft nu op een of andere manier invloed op de meeste EU-lidstaten

  • Vergeleken met de huidige schattingen van de jaarlijkse straatwaarde van de gehele Europese drugsmarkt, zijn de verkoopvolumes op darknet markten nu nog bescheiden, maar wel significant en met groeipotentie
  • De in Europa gevestigde leveranciers zijn belangrijke spelers in het darknet ecosysteem. In de periode 2011 – 2015 tekenden zij voor 46% van alle drugsverkopen op de geanalyseerde darknet markten
  • Tussen 2015 en 2017 waren de Europese dealers op AplhaBay – toentertijd de grootste darknet marktplaats – goed voor 28% van alle drusgverkopen
  • In beide bestudeerde periodes waren Duitsland, Nederland en Groot-Brittannië de belangrijkste landen ten aanzien van de in Europa gebaseerde darknet drugsaanvoer. ‘Stimulant drugs’ (dat zijn met name xtc en speed) vormen de meerderheid van de handel

 

En de verborgen online drugshandel in de overige Europese landen…

Cannabis en coke

Europol en EMCDDA stellen ook vast dat het op het darknet vrijwel altijd gaat om kleine(re) hoeveelheden en om verkoop direct aan de consument. Grote volumes drugs vinden op andere wijze hun weg tussen aanbieders en afnemers, bijvoorbeeld via de tentakels van de georganiseerde misdaadorganisaties.

Het rapport stelt ook dat de ‘hoogste marktactiviteit in termen van het aantal transacties op retailniveau en -omzet’ geldt voor cannabis en cocaïne. Voor MDMA (xtc pillen en kristallen) en opiaten geldt dit minder en vonden er juist meer ‘mid-level sales’ plaats in plaats van retailverkopen. ‘Dit suggereert dat darknet marktplaatsen een ander rol zouden kunnen spelen in de bevoorradingsketen voor deze substanties’, concluderen de onderzoekers.

Politie en justitie

Grappig is tenslotte ook hun opmerking over het ingrijpen van politie en justitie – zoals afgelopen juli nog met het offline halen van Alphabay en Hansa. ‘Interventies van wetshandhavende instanties in de vorm van darknet market takedowns verstoren de darknet marktplaatsen, hoewel het overall ecosysteem schijnbaar redelijk veerkrachtig is met nieuwe marktplaatsen die snel worden gevestigd’.

Tja, hoelang zal het duren voordat onze duurbetaalde EU-ambtenaren en misdaadbestrijders doorkrijgen dat ook deze cyber war on drugs never nooit niet te winnen valt?

[openingsfoto:  Adrian Today/Shutterstock]
(advertentie)