- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
EU-rapport: Spanje met enorme voorsprong hét wiet- en hasj land
We hebben nog maar net (niet) gestemd voor het Europese Parlement, of het EMCDDA strooit alweer cannabis cijfertjes over het volk uit. Deze instantie, voluit European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction, signaleert dat de hasj steeds sterker wordt (meer THC erin dus), terwijl de wiet stabiel is. Wij pikken tussen al het waarschuwen en dreigen maar gewoon de leukste graphics uit dit ambtelijke werkstuk.
3,7 miljoen mensen in de EU roken dagelijks wiet
Wanneer een instantie in haar naam het woord ‘drugsverslaving’ voert, dan weet je meestal wel wat je te wachten staat. Heel veel woorden over het behandelen van cannabisverslaving dus in dit geval. Dat is namelijk de drug waarvoor probleemgevallen het meeste aankloppen bij hulpinstanties in de EU.
Maar dat is natuurlijk ook volstrekt logisch, aangezien wiet en hasj veruit de populairste drugs zijn die Europeanen consumeren! Uit nationale onderzoeken naar cannabisgebruik blijkt dat naar schatting 8% van de Europese volwassenen (22,8 miljoen in de leeftijd van 15 tot 64 jaar) het afgelopen jaar cannabis heeft gebruikt.
Voor cocaïne, de nummer 2 drug, zijn er geen totaalcijfers te vinden bij het EMCDDA. Wel weten ze daar dat er binnen de leeftijdsgroep 15-34 jaar zo’n 2,5 miljoen mensen zijn die in het afgelopen jaar coke hebben gesnoven. Dat is nog flink minder dan het aantal mensen dat dagelijks cannabis nuttigt: ongeveer 1,3% van de volwassenen in de Europese Unie (3,7 miljoen mensen).
Bang voor edibles en power planten
Voor we wat grafieken over wiet en hasj in de EU laten zien, nog even een voorbeeld van hoe het EMCDDA cannabisgebruik ‘problematiseert’. Probeer dit maar eens te lezen:
En zo emmert dat Europese drugsrapport nog een tijdje verder over (vermeende) gezondheidsrisico’s en behandelopties. Slaan wij lekker over, veel interessanter zijn de cijfertjes over de smokkel, het THC-gehalte en welk land het ‘goed doet’ qua canna-business.
Viva España
Om met dat laatste te beginnen: het is Spanje all over the place wat dit betreft! Over de rol van Spanje in de (illegale) cannabiswereld schrijft men o.a. het volgende:
“In deze context is het ook interessant om op te merken dat sinds 2019 de hoeveelheid in beslag genomen cannabis in Spanje aanzienlijk is toegenomen. In 2022 was Spanje goed voor 69 % van alle in beslag genomen hasj, 47 % van alle in beslag genomen wiet en 81 % van het totale aantal gemelde cannabisplanten die in de Europese Unie in beslag zijn genomen, wat de belangrijke rol van Spanje onderstreept, zowel als doorvoerland voor cannabishandel als als productiegebied.”
Hasj in Europa
In 2022 was het gemiddelde THC-gehalte van cannabishars a.k.a. hasj in de Europese Unie 24,8%. Dit is meer dan twee keer zo hoog als dat van wiet met 10,1%. Geïndexeerde trends laten zien dat het gemiddelde THC-gehalte van hasj de afgelopen 10 jaar is verdubbeld en blijft stijgen, terwijl dat van wiet over het algemeen stabiel is gebleven gedurende het grootste deel van die tijd.
Hieronder zie je de ontwikkeling van de prijs en de potentie (THC%) van hasj in de Eu sinds 2012:
Hieronder zie je welke landen groot zijn in de hasjhandel, afgemeten aan het aantal inbeslagnames van deze lekkernij in het jaar 2022:
Wiet in Europa
Voor wiet zien de grafiekjes van prijs/potentie en inbeslagnames van de laatste tien jaar binnen de EU er als volgt uit:
Zoals jullie zien komt narcostaat Nederland helemaal niet meer voor in de bovenste regionen als het om cannabis gaat. We zijn geen echt grote producent, geen echt grote smokkelaar (afgemeten aan in beslag genomen hoeveelheden wiet en hasj) en al helemaal geen grote afzetmarkt.
Kortom, waarom maken onze autoriteiten zich eigenlijk nog zo druk over cannabis hier? Legaliseren die handel, de thuisteelt en de focus van politie & justitie verleggen naar die andere, veel schadelijkere drugs – rommel waar Nederland wel een hartig economisch woordje in mee spreekt binnen de Europese Unie.
Gluren in de urine van de buren
Laten we eens afsluiten met een grappige graphic, die over drugsresten – in dit geval natuurlijk de drug cannabis – in het rioolwater. Blijkbaar kun je daar ook trends aan aflezen. Welnu, succes ermee!
Het volledige rapport ‘Cannabis – the current situation in Europe (European Drug Report 2024)’ vind je HIER