- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Ex-bierbobo ziet kansen voor legale wiet in… België
Terwijl minister van Volksgezondheid Maggie de Block zich de volkswoede op het lijf haalt door categorisch medicinale cannabis af te wijzen, bruist het ook in haar België van de wietplannen. Zo wil een Limburgs concern zo snel mogelijk 5000 (!) kilo mediwiet gaan kweken. En maakt een ex-topman van biergigant InBev bekend dat hij volop kansen ziet voor zowel medicinale als recreatieve wiet, mits België die gaat legaliseren natuurlijk.
Eerste legale wietplantage in België?
Vorige week maakte het bedrijf Rendocan in Kinrooi bekend dat het staat te trappelen om grootschalig medicinale cannabis te gaan kweken op Belgische bodem. En dat niet alleen, de oprichters willen ook het grootste onderzoekscentrum voor medicinale cannabis van Europa erbij bouwen. Op grond die in samenwerking met de Universiteit van Leuven geëxploiteerd wordt, kan dan jaarlijks 5.000 kilo mediwiet geoogste worden. Voor binnenlands gebruik indien de Belgische staat ooit zo wijs wordt om het te legaliseren, maar vooral ook voor de lucratieve export naar met name Duitsland.
Klik op onderstaan fragment en dan kan je de VTM-reportage erover bekijken.
Van bier naar wiet
Een tweede opmerkelijk plan met legale wiet komt van voormalig AB InBev-topman Chris Burggraeve. Hij heeft 8 jaar in Noord-Amerika gewerkt en daar als biermagnaat met eigen ogen kunnen aanschouwen hoe de legale cannabizz kansen biedt voor investeerders en ondernemers. Zelf heeft ie alvast geld gestoken in 2 Amerikaanse ondernemingen. Allereerst in Toast, dat wietsigaretten op de markt brengt (zonder tabak welteverstaan). en ook in de Greenrush Group zit al Belgisch geld, dit bedrijf wordt ook wel de Amazon van de wietsector genoemd en brengt op zijn platform honderden zakelijke partijen bij elkaar. Ook is men actief in het thuisbezorgen van cannabisproducten.
Opinieonderzoek
Dat kunnen we in België ook, dacht de teruggekeerde marketingmanager. Om zijn ideeën houvast te geven liet hij dit voorjaar zelfs een opinieonderzoek uitvoeren door onderzoeksbureau InSites Consulting onder 1001 Belgen van 15 jaar en ouder. Daaruit blijkt dat 56 procent van de Belgen voor de legalisering van medicinale cannabis is, en 26 procent voor de legalisering van wiet voor recreatieve doeleinden. Zo’n 38 procent van de Belgen wil dat cannabis op dezelfde manier als alcohol gereguleerd wordt. Overigens is wiet al bijna 100 jaar illegaal in België.
Politiek is aan zet
Burggraeve vindt het dus terecht onzinnig dat wiet zo wordt gedemoniseerd (samen met de 17% van de mensen die het uit eigen ervaring kennen), zeker ten opzichte van wel schadelijke zaken als alcohol en tabak. ‘Volgens hem moet er voor een legalisering een juiste balans gevonden worden tussen ethiek en winstbejag. Hij is voorstander van een transparante markt en geeft toe dat je niet van vandaag op morgen de zwarte markt van de Belgische cannabishandel volledig kan omtoveren in een witte markt. Als het van hem afhangt, gebeurt dat tegen 2021, honderd jaar nadat cannabis illegaal werd in België’, zo schrijft de site Newsmonkey.
Tja, met de huidige regering is het wat cannabis betreft zwaar kersen eten in België, net als in Nederland eigenlijk. Het geloof in de war on drugs lijkt met name in de Lage Landen nog springlevend – en eigenlijk alleen nog maar in de Lage Landen. Maar ooit zal ook daar het licht gaan schijnen en het is aan mensen als Burggraeve om aan die vastgeroeste kar te blijven trekken…