- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Expositie ‘Cannabis Cuisine’ in Hash Museum Amsterdam
Met medicinale cannabis revolutie – en met name de immense populariteit van CBD ‘voedingssupplementen’ – en de vers verworven status van hennep als superfood is het logisch dat er een tentoonstelling komt over eten en cannabis. Vanaf vrijdag 1december te zien in het Hash Marihuana & Hemp Museum in Amsterdam!
Hennep en wiet, wie eet het niet…
Hennepzaad is tegenwoordig bij iedere supermarkt verkrijgbaar. CBD-olie heeft de afgelopen jaren een indrukwekkende opmars gemaakt als voedingssupplement. Spacecake uit Amsterdamse coffeeshops is wereldberoemd. Woensdag nog bekende de wereldberoemde Chinese kunstenaar Ai Weiwei dat ie een plak spacecake had gegeten en ‘daardoor droombeelden had over tijd en ruimte. Dit is een vreemde stad. Als je er bent, verandert je begrip van tijd volledig’. De cannabisplant is vooral bekend vanwege het roken van haar bloemen, maar ze blijkt ook een veelzijdige voedingsbron.
In de tentoonstelling Cannabis Cuisine (1 december – 25 februari 2018) verkent het Hash Marihuana & Hemp Museum in Amsterdam de geschiedenis van cannabis in voeding, zet zij de gezonde kwaliteiten van hennep op een rij en volgt de laatste trends op het gebied van high cuisine.
Hennep(zaadjes) zijn superfood
De levensverwachting van bewoners in het Chinese dorp Bama Yao ligt ruim boven de 100 jaar. Wetenschappers menen dat het geheim achter deze lange levensduur onder meer in hun dieet ligt, dat veel hennepzaad bevat. Met een bijna perfecte balans tussen omega 3 en omega 6, ijzer, vitamine E en alle essentiële aminozuren, wordt hennepzaad dan ook beschouwd als een superfood.
Hennepzaadjes groeien in cannabisbloemen. Bronnen uit de Oudheid en de Middeleeuwen vermelden dat het eten van te veel hennepzaad een duizelig gevoel in het hoofd veroorzaakt, wat misschien kwam door het mede consumeren van de THC-rijke hars op de bloemen. Tegenwoordig is dat effect ondervangen door moderne oogstmethoden. Het consumeren van hennepzaad heeft geen geestverruimende werking vanwege het verwaarloosbare percentage psychoactief tetrahydrocannabinol (THC).
In exclusieve recepten vormen haute cuisine en geestverruimende kruiden samen een gevaarlijk lekkere cocktail
De supergezonde zaden kunnen ongepeld of gepeld, rauw of geroosterd, puur of gearomatiseerd gegeten worden. Van de zaden wordt ook olie geperst (voor over een salade bijvoorbeeld), en ze worden vermalen tot meel en proteïnepoeder. Ook de bladeren – heerlijk voor een kruidige thee- en de bloem van de hennepplant zijn eetbaar en gezond. Ze bevatten onder andere cannabidiol (CBD) en worden verwerkt in voedingssupplementen.
High cuisine
Voeding waarin THC-rijkere cannabisbloemen (buds, toppen) worden verwerkt, dienen vooral medicinale, recreatieve en spirituele doeleinden. Zo is bhang een romig en smaakvolle kruidendrank die al eeuwen wordt gedronken in India, met cannabis als onmisbaar ingrediënt. Tegenwoordig experimenteren chefkoks over de hele wereld ook op hoog niveau met de bloemen en bladeren van de cannabisplant. In exclusieve recepten vormen haute cuisine en geestverruimende kruiden samen een gevaarlijk lekkere cocktail.
Hash Marihuana & Hemp Museum
De collectie van het Hash Marihuana & Hemp Museum bestaat uit meer dan 12.000 voorwerpen die allemaal met cannabis te maken hebben. De collectie is te zien in twee vestigingen: een grachtenpand in hartje Amsterdam en een stadspaleis in de kenmerkende Modernisme stijl in Barcelona. Naast het museum in Amsterdam bevindt zich Hempstory, een winkel gespecialiseerd in hennepproducten.
Cannabis Cuisine – tijdelijke expositie
Organisatie: Hash Marihuana & Hemp Museum Amsterdam/Barcelona
Adres: Oudezijds Achterburgwal 131, Amsterdam
Data: vrijdag 1 december 2017 t/m 25 februari 2018
Openingstijden: 10.00 – 22.00 uur
Toegang: gratis met een entreeticket van het museum