(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Onze columnist bezoekt het altijd gezellige Tilburg om bij de legendarische coffeeshop Toermalijn de allereerste legale wietproef-wiet van kweker Q-Farms te proberen. Een feestje zoals de cannabisgoden het moeten hebben bedoeld!

Al dertig jaar vaste gast bij Toermalijn

Hoe lang kom ik al bij de Tilburgse coffeeshop Toermalijn? Een jaar of dertig, denk ik. Ik nam “De Toer” op in De Revu Koffieshop-test die ik als stagiair bij dit weekblad in de jaren negentig maakte. Ik was erbij toen mijn vriend Joep Oomen en zijn zoon er in mei 2012 het ingezetenen-criterium overtraden om een rechtszaak tegen de wietpas uit te lokken.

En ik was er afgelopen vrijdag, toen wietproef teler Q-Farms zijn eerste batch producten presenteerde. Niet alleen een historisch moment voor onze cannabiscultuur, maar ook een mijlpaal voor mijn vriend en High Tea Potcast cohost Rens Hoppenbrouwers.

Mauro probeert de Q-Farms vape-pen en Rens kijkt goedkeurend toe…

Een cannabisbedrijf als een platenlabel

Rens werkte een paar jaar als budtender bij de Toermalijn en was betrokken bij hun poging om aan de wietproef mee te doen. Vertice Industries trok nummer 17 bij de loting. Toen Rens die teleurstelling te boven was, kon hij als freelancer aan de slag bij een teler die meer geluk bij de loting had gehad, Q-Farms in Veendam.

Hier kreeg Rens de kans om zijn visie werkelijkheid te laten worden: een cannabisbedrijf als een platenlabel, met de breeders (cannabis veredelaars) als de artiesten. Die artiesten had hij al op het oog. Door hun HomeGrown Cup  kennen Rens en Mauro excellente kwekers, veredelaars en concentraatmakers uit heel Europa.

De eerste Q-Farms extracten in de Tilburgse coffeeshop Toermalijn.

Internationaal cannabis sterrenensemble

Zo kwamen La Chanvrière (Frankrijk), Lady Sativa Genetics (Engeland), Grateful Seeds (Spanje) en de hasjmakers van cannabis social club La Kalada in Barcelona bij Q-Farms terecht. Met de Nederlandse kweker Van Oranje vormen zij het sterrenteam. Zo werden ze vorige maand ook gepresenteerd in de Q-Farms stand op Spannabis in Barcelona: Our Legends.

Sindsdien was het stressen en overuren draaien om de eerste oogst binnen te halen en in zijn geheel tot hasj te verwerken. Het La Kalada extractieteam maakt dry sift, ice-o-lator en live rosin. De stress duurde tot de dag van het First Drop feestje op 11 april. Een stickermachine met kuren dreigde op het laatste moment roet in het eten te gooien.

Vorige maand presenteerde wietteler Q-Farms zijn ‘Legends’ op de cannabisbeurs Spannabis in Barcelona.

420 gemist en niemand vindt het erg

De presentatie begon dus flink later dan 16.20 uur (420!), zoals gepland, omdat de producten en hun makers nog onderweg waren tussen Veendam en Tilburg. Niet dat iemand dat erg vond. De zon scheen uitbundig in de grote Toermalijn achtertuin, er waren hapjes en het wemelde van de cannabista’s die net zo graag over wiet lullen als ik. Ideale omstandigheden dus.

Toen het gezelschap arriveerde, Q-Farms directeur Claas van Os, Rens en de mannen van La Kalada, kwamen een hoop draadjes samen. De strijd voor legalisering, de HomeGrown Cup, de clubs in Barcelona, de legacy traditie van de Toermalijn, Tilburg als stad waar de politieke discussie over de achterdeur ooit begon, het VOC als verbindende factor…

Q-Farms directeur Claas van Os en Marianne Vugs van Toermalijn.

Blowing Minds

Even later stonden ze er dan, keurig uitgestald: de zwarte potjes met live rosin en ice-o-lator van Frosted Sunsetz (Frosted Onionz x Sunsetz) en Joyfulness (Superbuff Cherry x Fruitjoy). Ze werden uitgebreid bekeken, besnuffeld en geproefd. De superverse extracten geurden buitengewoon. Maar als fan van La Chanvrière’s Sunsetz ben ik niet helemaal objectief.

Claas van Os, in zwarte hoodie met grote Q en de slogan ‘Blowing minds’ achterop, toonde trots de eerste vape pennen met rosin. Als ouwe joint-roker heb ik daar niks mee, maar ik kan moeilijk ontkennen dat verdampen beter voor je longen is dan verbranden. En na een hijs op standje rood kan ik evenmin ontkennen dat je lekker high kan worden van zo’n pen.

De Toermalijn bezoekers staan in de rij om de Q-Farms extracten te proberen in coffeeshop Toermalijn.

Aan kinderziektes ontkomt de wietproef niet

Willem Vugs van de Toermalijn was optimistischer over de wietproef dan ik had verwacht. Hij is een van de meest deskundige en gepassioneerde ondernemers in het experiment en neemt nooit een blad voor de mond, al formuleert hij zijn kritiek altijd zorgvuldig en met nuance.

Vugs erkende dat de aanvoer van “hardlopers” als Amnesia en White Widow regelmatig stokt, dat bestellingen soms niet kloppen en dat de telers de zaken misschien iets te positief hebben voorgesteld. Maar hij beschouwt dat als kinderziektes, waar je niet aan ontkomt.

Willem Vugs (rechts) op het First drop feestje van Q-Farms in zijn coffeeshop Toermalijn.

Legale Marokkaanse hasj in onze coffeeshops?

We bespraken het voorstel om legaal geproduceerde Marokkaanse hasj aan de wietproef toe te voegen. Een groep experts, onder wie Nicole Maalsté en Pien Metaal van Transnational Institute, heeft dit voorstel begin april aan de burgemeesters van de tien wietproef gemeenten gestuurd.

Hoe geweldig zou het zijn als een kabinet met de PVV de legale import van Marokkaanse hasj voor onze coffeeshops mogelijk zou maken. En is ons land niet groot geworden dankzij de import van exotische waren uit verre streken?

(advertentie)