- Droog je wiet tot perfectie met de 16/60 methode
- Gefjon kweekt Kush van de Barney’s boerderij (#12)
- Millennials kopen meer voorgedraaide joints dan wie dan ook
- Biologisch je eigen wiet kweken? Start hier!
- Dima kweekt Mohammed in de Minigrow One kweekkast (#2)
- Duimen voor stekken & Bubba Diesel met kleine hoofdtoppen
Floral Induction + Emerson effect = meer & eerder oogsten!
Licht is gewicht. Deze aloude wijsheid onder kwekers is een waarheid als een koe. En naarmate de LED technologie beter en beter wordt, kunnen we als hobbykwekers ook profiteren van rood en ver rood licht. Daarmee kun je de bloei sneller opwekken en meer wiet oogsten, dankzij Floral Induction en het Emerson effect.
Er is niet veel ver rood licht nodig om je wietplanten sneller te laten bloeien en te profiteren van Floral Induction. Toch loont het zeer de moeite want je geeft je wietplanten er in feite een langere donkere periode mee, terwijl je toch gewoon een 12/12 lichtschema aanhoudt. Combineer je daarnaast rood licht (660nm) met ver rood licht (730nm) dan profiteren je wietplanten ook nog van een efficiëntere fotosynthese. Dit is dankzij het Emerson effect, vernoemd naar de wetenschapper Robert Emerson die het ontdekte.
Floral Induction
Floral Induction is in principe gewoon het opwekken van de bloeifase. Iets dat kwekers doen wanneer ze het lichtschema voor hun wietplanten van 18/6 naar 12/12 terugbrengen. In de donkere uren worden namelijk bloei-hormonen aangemaakt. Door de langere donkere periode van 12 uur in plaats van 6 uur worden genoeg bloei-hormonen aangemaakt, en zal de plant dus gaan bloeien. Met ver rood licht kunnen we dit systeem van moeder natuur binnen nóg beter nabootsen, waardoor de bloei eerder begint.
Fytochromen
Je moet weten dat de aanmaak van de bloei-hormonen bij fotoperiode-gevoelige wietplanten wordt opgewekt door lichtgevoelige cellen die fytochromen genoemd worden. Deze cellen zijn ’s nachts inactief en overdag actief. Als het licht aan het einde van de dag uitgaat, duurt het echter ongeveer twee uur voordat deze cellen inactief worden, en is de staat van de cellen dus eigenlijk maar 10 uur inactief.
Wanneer je de lichte periode echter afsluit met een kwartiertje waarin de plant alleen (rood en) ver rood licht krijgen, dan schakelen de cellen in 15 minuten van actief naar inactief. Veel sneller dus, waardoor de inactieve staat niet 10 uur maar de volle 12 uur duurt. Hierdoor kunnen de planten dus meer bloei-hormonen aanmaken, en zullen ze eerder in bloei gaan.
Langere nachten, eerder klaar
Door de lichtgevoelige fytochromen met rood licht sneller in hun inactieve staat te brengen, profiteren de planten dus eigenlijk van langere donkere periodes. Dit zorgt ook voor een snellere topontwikkeling en uiteindelijk zal je hierdoor ook eerder kunnen oogsten. Omdat de planten eerder met bloeien beginnen, duurt de strekkende fase ook een week korter, en zullen wietplanten dus ook minder strekken aan het begin van de bloeifase.
Het Emerson effect
Het Emerson effect heeft ook alles te maken met de fotosynthese, en werd in 1957 ontdekt en gepubliceerd door een Amerikaanse wetenschapper genaamd Robert Emerson. Hij ontdekte dat rood licht en ver rood licht samen voor een exponentiële toename van de fotosynthese zorgt. Geef je planten met andere woorden licht met een golflengte van 660 en 730 nm dan zorgt dat voor een fotosynthese die sneller verloopt dan de fotosynthese-snelheid die de twee lichtbundels afzonderlijk opwekken, bij elkaar opgeteld.
Het Emerson effect kan verklaard worden als we gaan kijken hoe fotosynthese werkt in het bladgroen (chlorofyl). Dat is namelijk een proces dat twee stappen doormaakt. Bladgroenkorrel 1 neemt bijvoorbeeld rood licht op in een elektron, waarna het elektron wordt doorgegeven aan bladgroenkorrel 2. Deze neemt ver rood licht op in hetzelfde elektron en voltooit de cyclus.
Omdat de processen samenwerken, zo ontdekte Emerson, verloopt de fotosynthese veel sneller wanneer je planten tegelijk blootstelt aan rood en ver rood licht.