- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Fors lagere straffen voor recreatieve drugs – o.a. wiet – bij sporters
Het nieuwe jaar is voor sportend Nederland goed begonnen. Nee, niet met de traditionele duik in ijskoud Noordzee-water, maar met nieuwe dopingregels. Die gelden trouwens in heel de wereld, aangezien het gaat om het nieuwe reglement van het Wereld Anti-Doping Agentschap (WADA). Cannabis is voortaan 1 van de 4 recreatieve drugs waarvoor je niet langer gestraft wordt met een schorsing van 2 jaar maar met ‘slechts’ drie maanden.
Schorsing van 24 naar 3 maanden
Het beleid van WADA was tot nu toe vrij rigoureus: voor het gebruik van zowat alle verboden middelen – waar recreatieve drugs ook onder vallen – gold een soort standaardschorsing van 2 jaar. Dus ook als je in een vrij weekend op een feestje misschien een keertje aan de waterpijp had gehangen in een onbezonnen bui…
Gelukkig is de WADA per 1 januari 2021 wat verstandiger geworden en geldt die standaardschorsing van 2 jaar niet meer voor alle – al dan niet prestatiebevorderende – ‘drugs’. Wanneer een sporter nu buiten wedstrijdverband (dat nog wel) betrapt wordt op het gebruik van cannabis, MDMA, heroïne en cocaïne wacht nog slechts een schorsing van 3 maanden.
Drugsgebruik heeft weinig met sport van doen
Goed, met dit illustere viertal heb je inderdaad wel de meest populaire drugs gecoverd, al hadden wij persoonlijk liever amfetamine (speed) in plaats van heroïne gezien. Maar goed, laten we een gegeven renpaard niet in de schuimende bek zeiken nu.
Op de website van de NOS reageert voorzitter Herman Ram van de Nederlandse Dopingautoriteit ook redelijk positief op de veranderde (spel)regels. De Dopingautoriteit vindt al jaren dat drugsgebruik een maatschappelijk probleem is en weinig te maken heeft met het verbeteren van een sportprestatie, aldus de omroep.
Ram: “Elke zaak staat op zichzelf. Cannabis werd meestal al lichter bestraft dan het gebruik van cocaïne omdat de omstandigheden van het gebruik vaak anders zijn. Nu is voor een aantal middelen de strafmaat verlaagd, iets waar wij blij mee zijn.”
Ook wordt er sinds Nieuwjaar verschil gemaakt tussen top- en amateursporters, waarbij die laatste er dus met een lagere straf vanaf komen.
Hulp zoeken wordt extra ‘beloond’ (minder bestraft)
En de recreatief blowende, snuivende, slikkende of spuitende sporter kan zelfs nóg blijer worden, zo leren we van Herman Ram op de NOS. ‘Als een sporter besluit hulp te zoeken voor zijn of haar drugsprobleem, dan kan de straf zelfs verlaagd worden naar een maand.’
Kijk, dat begint ergens op te lijken. Een knalfeestje bijwonen en er ook echt volop aan meedoen en dat bekopen met 1 maandje schorsing… ach, we zijn wel ergere dingen gewend in deze coronatijden.
Mocht je precies willen weten wat er nu wel en niet mag qua stimulerende middelen a.k.a. drugs en sporten, dan moet je HIER de complete WADA dopinglijst 2021 maar eens checken!