- CannaTommy vindt opnieuw schimmel in zijn Bedrocan wiet!
- Wietman laat Sneeze bloeien (en een beetje vergelen…)
- Zes nuttige toepassingen voor je cannabis knipafval (trim)
- Ook in cannabisland is het Black Friday: sla je slag!
- Gefjon kweekt Kush van de Barney’s boerderij (#13)
- Naar het zuiden des lands voor een verse Sweet Tini
Foxtails of tweede internode bloei
Een van de verschijnselen die bij binnenplanten regelmatig voorkomt, maar waar veel kwekers toch nog raar van op staan te kijken is de tweede, en soms zelfs de derde internode bloei. Als het je overkomt mag je jezelf op de schouder kloppen, want alleen gelukkige wietplanten gaan vaker dan eens in bloei.
Wanneer wietplanten na 6 of 7 weken nog altijd onbevrucht zijn, maar het binnen wel ontzettend naar hun zin hebben, maken ze soms duidelijk zichtbaar nieuwe bloemtrossen aan. Deze nieuwe bloemen worden ook wel foxtails genoemd en groeien dan uit de bestaande toppen, maar hoe ontstaat dat nou precies? En moet je zo’n tweede internode bloei afwachten voor je kunt oogsten?
Een gezonde tweede internode bloei aan een sativadominante soort
Neem een vrouwelijke wietplant in de vrije natuur, die in het voorjaar begint aan haar groeistadium. Door het hogere aantal lichturen vormt de plant groeihormonen en gaat ze uitsluitend voor groei. Op het moment dat de dagen weer korter worden gaan de planten automatisch bloeihormoon aanmaken. Als de planten dan na een week of zes niet bevrucht zijn – omdat er geen mannelijke plant bij staat – hebben ze pech en komt er geen zaad. De plant sterft zonder zich voortgeplant te hebben. Het waarom is duidelijk: de dagen worden steeds korter, de grondtemperatuur wordt steeds kouder en de zon staat verder aan de hemel en geeft meer rood dan blauw licht. De plant weet dan als het ware dat het geen zin meer heeft en zaad vormen niet meer gaat lukken. Dus maakt ze ook niet opnieuw bloeihormoon aan.
Extreme foxtails
Wanneer je plant echter extreem lange foxtails aanmaakt dan is er meestal iets anders aan de hand. Zulke extreem lange dunne sprieten van bloemen worden namelijk veroorzaakt door stress, en meestal is dat teveel hitte. Je weet dat het om een stress foxtail gaat wanneer het alleen gebeurd op die delen van de plant die het dichtst bij een warmte- of lichtbron groeien. Dit soort sprieten zijn heel dun en worden maar zelden dikker. Hieronder zie je zo’n extreme foxtail.
Extreme foxtails zijn meestal het gevolg van teveel warmte
In een binnensituatie ligt het echter anders. Je zet je planten op 12 uur licht/12 uur donker om de bloei te initiëren. Die planten gaan dan direct bloeihormonen aanmaken. Op het moment dat ze zes tot zeven weken bloeien en goed gezond zijn, zien we een bijzonder fenomeen. Omdat de dagen niet korter worden, de planten nog in een goed en voedingrijk medium staan en de temperatuur ook nog oké is, grijpen ze hun kans en ontwikkelen ze opnieuw bloeihormoon. Hierdoor zul je zien dat zich nieuwe bloemtrossen ontwikkelen over de aanvankelijke bloei heen. En dat alles omdat ze niet bevrucht werden. Een goed teken, want als ze niet gezond zijn doen ze dat niet.
Bij extreme soorten als bijvoorbeeld Mexican Haze kun je vier of vijf internodes bloei bespeuren in de 16-18 weken die ze nodig hebben, en dan is meerdere keren oogsten op een cyclus raadzaam. Het is wel zo dat het inschatten van het moment van oogsten er wat moeilijker door wordt. Maar tijd in een binnenkweekruimte is kostbaar en als je na 9 tot 9,5 week (gemiddeld) denkt dat ze klaar zijn, laat je dan door die nieuwe aanmaak niet verleiden om ze serieus langer te laten staan. Het is namelijk niet echt de moeite waard qua extra gewicht.
(advertentie)