- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Friese wietoorlog – stel met dieren en al naar koeienstal!
Dinsdag 12 juni wordt geen fijne dag voor het Friese stel Tabe Koopmans en Brigitte Boomsma. Ze verhuizen dan met hun dieren naar een koeienstal. Niet vrijwillig uiteraard, maar omdat hun gemeente De Fryske Marren hun huurwoning 3 maanden dicht timmert omdat er 45 wietplanten + 120 back-up stekken in de tuin stonden. Die waren lang niet allemaal voor persoonlijk medicinaal gebruik, het koppel kweekte ook mediwiet voor anderen. Ruimhartig als ze waren lieten Tabe en Brigitte ook derden hun plantjes in hun tuin zetten. Niet voor de handel en niet voor recreatief gebruik, voor alle duidelijkheid.
Maar we leven in een raar landje en dus gaat hun woning in het kader van het gevreesde Damocles-beleid op slot. Want volgens de gemeente is er sprake van commerciële drugshandel. ‘Wij dachten alleen maar dat wij mensen hielpen. Ze zijn hier niet eens geweest om te kijken of er overlast was’, zegt een verbijsterde Brigitte tegen Omroep Friesland. Ook procederen, tot aan de Raad van State toe, mocht niet baten, het stel moet met dieren en al drie maanden verkassen.
Tabe over zijn nieuwe onderkomen: ‘Daar hebben wij eerst een halve meter stront uitgehaald en ik heb met een hogedrukspuit alles schoongemaakt. Daar gaat ons bed straks naartoe, want dan zij wij toch nog dicht bij onze dieren.’ Deze gang van zaken toont maar weer eens aan dat er met mensen die wietplanten kweken vreemd wordt omgegaan in ons land. Veel vreemder dan met echte criminelen in ieder geval, want die hoeven nooit hun huis uit als ze iemand verkracht, vermoord of in puin hebben geslagen.
Toch blijven de mediwiet-telers uit De Fryske Marren strijdbaar en geloven ze nog steeds in de goede zaak. ‘We willen een statement maken: het kan zo niet langer in Nederland, wij deden niets verkeerd.’
(advertentie)