- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Geef ik mijn wietplanten te veel water?
Soms staan je wietplanten er eigenlijk best wel mooi bij maar twijfel je als kweker of je het wel helemaal goed doet. Vooral het inschatten van de hoeveelheid water blijkt lastig. En laat watermanagement, zoals Pjotr het zelf noemt nou net een van de meest belangrijke zaken zijn voor een succesvolle kweek. Dat weet Lieve Muna natuurlijk als geen ander!
Ik heb geluk want Pjotr heeft me deze week een hoop schrijfwerk uit handen genomen. Ik denk eigenlijk dat hij stiekem ook een beetje op wilde scheppen over zijn kweek, want die mag er zijn. Toch is hij niet helemaal zeker van zijn zaak op het gebied van het watermanagement. En aangezien Willem-Alexander geen kweekvragen beantwoord, mailde hij zijn vragen naar mij. Lees zelf maar.
|
Watermanagement op peil brengen
Hoi Pjotr, bedankt voor je mail en de extra foto’s die je nog even nastuurde. Je hebt een hele leuke kweekkast ingericht als ik dat even mag zeggen. Ik weet dat Mars Hydro kweeklampen een uitstekende prijs/kwaliteit verhouding hebben maar over de lampjes van AliExpress kan ik niet veel zinnigs zeggen. Maar goed, daar gaat je vraag ook helemaal niet over, want die gaat over het watermanagement. Als ik het even samen mag vatten twijfel je eigenlijk of je niet te veel water geeft.
Aan het gewicht van de potten te voelen zit er nog genoeg water in, schijf je. Ga er dan ook maar vanuit dat er ook genoeg water in de potten zit. Dat is mijn persoonlijke mening eerlijk gezegd ook, als ik naar de foto met de laag groeiende en hangende bladeren kijk. Deze bladeren hangen niet omdat je planten te droog staan, maar omdat ze te nat staan.
Toch hoef je je wat mij betreft niet zoveel zorgen over deze bladeren te maken. Zoals je zelf al aangeeft valt er niet veel licht op deze bladeren, het is dan ook normaal dat je planten ze laten hangen. Je kunt ze gerust weghalen want ze doen ook eigenlijk niets meer voor je planten. De topontwikkeling ziet er verder goed uit voor de 172 Watt aan kweeklicht en zeker gezien je pas 3,5 weken in de daadwerkelijke bloei zit. Het enige dat je wel op orde zou moeten krijgen is inderdaad het ‘watermanagement’.
Het kan goed zijn dat de wortels onder in de potten niet helemaal optimaal ontwikkeld zijn, doordat ze een tijd te nat hebben gestaan na het verpotten. In de bloeifase komen er nog wel wortels bij maar niet meer zoveel maar je kunt je kweek natuurlijk wel prima afmaken.
Ik vermoed zelf dat het meeste water onderin de potten zit. Je kunt eens een pot optillen en dan via een van de afwateringsgaten kijken of je merkt dat de aarde daar te nat is. Als dat inderdaad zo is, geef dan de volgende waterbeurt een keer geen water, maar dek je potten aan de bovenkant eens af met een stukje folie. Het water van onder in de pot zal zich hierdoor beter over de hele pot verdelen. Op deze manier kunnen je planten het opnemen en verbruiken ze het oude water, en hoef je niet nog meer water te geven.
Als het watermanagement zich dan herstelt heeft, kun je weer bij gaan wateren maar misschien moet je dan wel wat minder geven voortaan. De temperatuur is oké, maar misschien wat aan de lage kant. Hierdoor verbruiken (verdampen) de Red Mandarines waarschijnlijk minder water dan je denkt.
Succes met de dames Pjotr!
-xxx- Muna
(advertentie)