- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Geef wietplanten een beetje lucht
Naast licht, water en meststoffen is lucht een van de belangrijkste elementen voor gezonde wietplanten. En aangezien gezonde wietplanten het meeste wiet produceren kun je ze maar beter op een lekker briesje trakteren. Het maakt stammen steviger, toppen dikker en voorkomt schimmelproblemen.
Dikwijls krijgen wij vragen van lezers over hun wietplanten. Vooral wanneer daar iets aan schort weten ze onze mailbox te vinden. Veel problemen met wietplanten hebben, in tegenstelling tot wat kwekers zelf denken, te maken met een slecht klimaat. Licht, water, voeding en lucht moeten namelijk allemaal in de juiste verhouding aanwezig zijn om wietplanten binnen goed te laten gedijen.
Laat lucht circuleren
De meeste kwekers weten wel dat licht de belangrijkste factor is, en dat er naast water en voeding, ook voldoende aanvoer van frisse lucht moet zijn. Maar ook de luchtcirculatie in een kweekruimte is belangrijk, zonder dat kan frisse lucht de kweekruimte net zo hard weer verlaten als ze binnenkomt. Daarnaast zorgt een goede luchtcirculatie ervoor dat stammen steviger worden en dat er geen microklimaatjes ontstaan die voor schadelijke schimmelproblemen kunnen zorgen. Een goede luchtcirculatie kan bovendien de warmte van een kweeklamp afvoeren – in de zomer ook niet geheel onbelangrijk. Bovendien is het algemeen bekend dat wiettoppen die veel wind vangen, daardoor dikker worden.
Cannabis is een plantensoort die door de wind bestoven wordt. Vandaar dat de plant geëvolueerd is om zoveel mogelijk wind op te vangen. In de natuur concurreren wiettoppen dan ook voor een hoog plekje in de wind, en zullen wiettoppen die het meeste wind opvangen ook de meeste kans maken om bevrucht te worden. Een beetje wind maakt toppen dus ook dikker.
Een ventilator voor iedere kweekruimte
Het maakt niet uit of je nou klein kweekt, zoals bijvoorbeeld in een CNNBS G-Kit, of op een vierkante meter in een kweektent. Wietplanten hebben altijd een briesje nodig, maar dan wel een briesje op maat. Gelukkig heeft Stadvergroening.com allerlei verschillende ventilators te koop voor micro- en macrokwekers.
Wie zijn eigen (medicinale) wiet kweekt in een klein kastje, heeft natuurlijk geen ruimte voor een grote zwenkventilator. Een zogenaamde clip on ventilator is dan een uitkomst. Deze fans zijn voorzien van een krachtige knijper zodat je ze op iedere stang of tentstok kunt vastknijpen. Het voetstuk en ook de bovenkant zijn alle kanten op te draaien zodat je hem altijd in de beste richting kunt laten blazen. Speciaal voor de zomer heeft Stadvergroening er een in de aanbieding; van 17,95 nu voor maar 10 euro.
Wanneer je iets meer ruimte hebt, kun je gebruik maken van een zwenkventilator. Deze zijn nóg beter voor wietplanten. Omdat ze niet continue op één plek gericht staan, maar heen en weer draaien, kun je ze op de planten zelf richten en zullen die daardoor in beweging gezet worden. Je bereikt daardoor met één ventilator alle planten in je kweektent. De wind op de planten zorgt voor stevige stammen die gemakkelijk dikke toppen kunnen dragen. Ook de zwenkventilators zijn in de aanbieding, van 29,95 nu voor 20 euro.
Heb je geen ruimte voor een zwenkventilator, maar wil je toch een briesje dat van links naar rechts in je kweektent blaast, dan is een torenventilator een uitkomst. Omdat deze alleen om zijn eigen as draait en geen bladen, maar een rotor heeft neemt ie aanzienlijk minder ruimte in beslag. Alle planten krijgen hierdoor de lucht die ze zo hard nodig hebben, zonder dat het ten koste van de ruimte gaat. Normaal kosten deze torens bijna 45 euro, maar ze zijn nu voor maar 30 euro te bestellen.
Maak je kweektent zomerklaar met een van deze drie binnentuin-windmolens.
[Openingsbeeld: Eric Limon, Stadsvergroening, Shutterstock]
(advertentie)