- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Gefjon kweekt Kush van de Barney’s boerderij (#5)
We hebben een weekje overgeslagen, dus je bent vast heel benieuwd hoe de Kush planten van Gefjon erbij staan. Ze worden ontzettend verwend, want Gefjon is aan het automatiseren. De planten genieten dan ook van prachtige zonsopkomsten, en met de winter op komst worden ze ook weer automatisch warm gehouden ’s nachts. Je speelt toch een beetje voor moeder natuur binnen.
Hey hallo, hier ben ik weer met een verslag over de Kush dames. Het is een frisse zondagochtend en de dames zullen morgen (maandag) aan hun eerste week van de effectieve bloeifase beginnen. Ik heb een joint met Power Plant en luister naar de muziek van Haymaker op de achtergrond. En daar gaan we weer!
De eerste bloeiweek?
De eerste week van de effectieve bloei wil bij mij zeggen, de tweede week op 12/12. De eerste week (of 10 dagen eigenlijk) na de switch naar het 12/12 lichtschema tel ik niet mee. Dit omdat de planten dan in een overgangsperiode zitten. Ze gaan immers niet direct van de ene dag op de andere in bloei, dus vandaar dat ik die dagen niet mee tel.
Ik zal vandaag beginnen met de OG Kush. Die hebben hier en daar al kleine beginnende topjes, en de planten zijn ook al serieus wat gestrekt door de verandering van lichtschema. De Pink Kush is eigenlijk net hetzelfde verhaal, met overal beginnende topjes die tevoorschijn komen.
Misschien weet je nog dat de Bubba Kush plantjes wat kleiner waren. Die had ik dan ook niet getopt, en heb de indruk dat ze daardoor wel iets meer omhoog schieten. Deze zullen later dus ook maar één hoofdtop hebben in plaats van meerdere kleinere toppen.
Mijn pH-waarde is ook terug op peil, want bij de nieuwe bladeren heb ik geen gele puntjes of randen meer gezien. Dat lag dus echt wel aan de pH-meter die weer gekalibreerd moest worden (ja, dat is soms iets dat ik wel eens over het hoofd zie).
Ontbladeren, dieven en automatiseren
Daarnaast hebben we deze week ook de eerste keer gedefolieerd/ontbladerd. Ik bedoel daarmee dat ik de grote schutbladeren die onderaan veel licht wegnemen weg heb gehaald. Later zal ik ook nog dieven, dus de onderste takken verwijderen, omdat daar amper iets aan komt. Samen met het ontbladeren zorgt dit ook voor een betere luchtcirculatie en dat verkleint de kans op toprot aan het einde. Dus ja, de dames staan er iets kaler bij maar daar hebben ze eigenlijk geen last van.
Dan had ik een probleem met mijn controller want die werkte niet. Inmiddels is dat gelukkig goed gekomen dankzij de lieve mensen van Greensell. Zij hebben exact hetzelfde systeem gemaakt dat ik gebruik, om het probleem te kunnen achterhalen. En inderdaad; bij hun werkte het ook niet.
Na contact met de producent bleek het probleem gelukkig makkelijk op te lossen. Ik moest alleen wat kabels verwisselen (de LED moest op de CO2 poort in plaats van de out1). Ik vermoed ergens een foutje in de fabriek of zo met poortjes die op een verschillende plek zitten. Maar inderdaad, toen ik dat veranderde werkte alles ineens wel, dus kon ik mijn timer ook instellen.
De zon simuleren
En wat nog leuker is, is de zonsopgang en zonsondergang die ik nu kan instellen. De LED gaat nu langzaam aan en uit, dus ’s ochtends wordt het licht langzaam sterker en ’s avonds steeds wat zwakker. Net als bij een echte zonsopkomst en -ondergang eigenlijk. Heel leuk om te zien, en ik heb de indruk dat de dametjes het ook heel leuk vinden! Heel fijn dat de shop mij zo geholpen heeft om het op te lossen.
Wat ik nog in de toekomst zal aanschaffen, is een soort camera die ik in de tent hang en op de controller aan kan sluiten om mijn VPD-waarde te meten en aan te passen. Dus als de camera bijvoorbeeld aanvoelt dat de druk te hoog is, dan zal hij de lamp dimmen tot de perfecte condities. En dat is dus heel handig allemaal, want meten is weten!
En omdat je binnen zelf voor moeder aarde speelt, wil je natuurlijk alleen het beste voor je dametjes. En dus hou je alles goed in de gaten en verander je het indien nodig.
Temperatuur ook onder controle
Wat nu al veranderd is door de koude temperaturen ’s nachts, is mijn aanvoer van verse lucht. Die zit nu niet direct meer in de tent maar in de ruimte waar de tenten staan. De minimum temperatuur die ik had gemeten ’s nachts, was 14,5 graden, dus een tikkeltje te koud. En met nog koudere nachten in het vooruitzicht, zal ik deze week ook de isolatiematten weer op de vloer in de tent leggen. Zo staan ze niet meer op de koude ondergrond ’s nachts.
Ook staat het kacheltje al klaar om aan te sluiten. Deze schakelt automatisch in als de temperatuur onder de 15 garden komt, en gaat ook weer vanzelf uit als de temperatuur weer daarboven is.
Zo, dit was het weer voor deze week. Volgende week zal ik met jullie ook nog eens de Bubba Kush van dichterbij bekijken, en dan zijn we de eerste week effectieve bloei gepasseerd. Ook heb ik nog een paar mooie plaatjes van de White Truffle van Growers Choice Nederland, en over hen heb ik binnenkort ook nog iets te vermelden maar dat is voor later. Geniet nog van de plaatjes, en dan zien wij elkaar weer volgende week.
Groene groet, Gefjon Grow 🙏
(advertentie)