- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Gefjon legt uit: zo maak je dry sift & je eigen XXL pollen shaker
Voor de kerst zet Gefjon liever een lekker stukje hasj dan een gevulde kalkoen op tafel. Dat maakt hij gewoon zelf van zijn knipafval en overgebleven gruis, en dat kan jij ook doen als je wil. In dit verhaal legt hij je namelijk precies uit hoe hij te werk gaat, en hoe jij ook je eigen extra extra large pollen shaker kunt maken. Het worden knetterstonde kerstdagen dit jaar!
Hey hallo, ben ik weer maar niet met een kweekverslag deze keer. Ik wil je namelijk eens uitleggen hoe je dry sift hasj maakt, en hoe je heel voordelig je eigen XXL pollen shaker kan maken 😁 Zoals jullie weten mag ik graag een stukje hasj roken in de morgen bij de koffie. En omdat ik hier niet de mogelijkheid heb om in een shop een lekker stukje hasj te kopen als ik er zin in heb, ben ik dus genoodzaakt om het zelf te maken 😁
Ik heb al eens een artikeltje geschreven over ice-O-lator. Nu; dit gaat voor een deel hetzelfde maar is naar mijn mening iets gemakkelijker en minder gedoe. Met deze methode kun je al na een paar uur een lekker stukje zelfgemaakte hasj roken. Dit in tegenstelling tot de ice-O-lator methode, want dan heb je wel een weekje of misschien zelfs twee weken de tijd nodig. En zeg nu zelf? Wie wil er nu niet meteen proeven van zijn eigen hasjies 😁
Wat is dry sift?
Voor dry sift heb je ook geen ijs of machines en zeefzakken nodig. Nee, deze manier is véél gemakkelijker maar laten we beginnen met een woordje uitleg. Wat is dry sift precies?
Wel, als je dry sift vertaalt kom je op de woorden ‘droog’ (dry) en ‘zeven’ (sift ) en dat kan je eigenlijk vrij letterlijk nemen, want het komt erop neer dat je je gedroogde materiaal (dat even in de diepvries heeft gelegen 😁) gaat zeven met een zeef. Dat is in dit geval een pollen shaker die je zelf kunt maken. Maar voor ik je uitleg hoe je die maakt, zal ik eerst even vertellen hoe het in zijn werk gaat.
Er zullen veel manieren zijn om dry sift te maken maar dit is de manier waarop ik het doe, en jij het ook eens kunt proberen thuis 😁 Eigenlijk komt het erop neer dat je je gedroogde gruis, kleine topjes of suikerblaadjes invriest (tot zover de overeenkomst met ice-O-lator 😊) en het vervolgens met verschillende zeefrekken gaat zeven.
De verschillende zeefrekken hebben net zoals de ice-O-lator zakken verschillende maaswijdtes in microns. De maten liggen doorgaans tussen de 220 micron (grof) en 38 micron (zeer fijn). Dus eerst zeef je het op de grofste zeef van 220 micron, en vervolgens ga je steeds fijner te werk. Wat je na de 220 micron zeef hebt, zeef je vervolgens met bijvoorbeeld de 150 micron zeef, daarna pak je bijvoorbeeld de 90 micron en zo werk je van grof naar fijn.
Hasj maken met een hete fles
Uiteindelijk zal je op iedere zeef een heel fijn hoopje trichomen overhouden. Dit is de ‘kief‘ zoals ze dat noemen. Dat kun je al meteen roken als je wil maar om er hasj van te maken, gebruik ik weer de hot bottle technique van Frenchi Cannoli, die ik in het tweede deel van mijn ice-O-lator verhaal heb uitgelegd. Ik leg de kief tussen een dubbelgevouwen vel bakpapier of huishoudfolie, en rol er met een glazen fles gevuld met heet water (kokend heet, dus gebruik wel handschoenen oid) overheen. De kief smelt dan aan elkaar en vormt een plakje hasj. De ‘hot bottle’ behandeling herhaal je een paar keer om een mooie donkere hasj te krijgen 😊
Maak je eigen pollen/hasj shaker
De zeefnetten kan je online bestellen maar ik heb zelf iets voordeligers gemaakt. Misschien heb je weleens een pollen shaker of hasj shaker gezien. Dat is een potje met onderaan een zeefje waarin je dan je gruis of topjes kan doen. Dan zet je hem even in de vriezer en kun je de kief scheiden door te schudden. Onder het zeefje zit een opvangbakje waar de trichomen in vallen zodat je ze kan verzamelen om erna hasj mee te maken 😁
Nu had ik ergens nog een oud ice-O-lator net liggen van 38 micron, waarmee ik mijn eigen XXL pollen shaker gemaakt heb. Hiervoor heb ik twee identieke emmers (lege emmers waar mais voor de kippen heeft gezeten) gezocht, en uit eentje de bodem verwijderd. Over het gat heb ik met duct tape mijn zeefgaas gespannen.
Vervolgens heb ik de geprepareerde emmer in de nog hele emmer geplaatst, met het zeefgaas aan de onderkant. Om wat extra ruimte voor de kief over te houden heb ik de emmers niet helemaal in elkaar geschoven maar een centimeter of vijf ruimte gehouden. Het is daarbij wel belangrijk dat de emmers elkaar goed afsluiten. Als dat niet zo is kun je de binnenste emmer met het gaas wat verbreden met een laag duct tape. Dit natuurlijk zodat er geen kief ontsnapt als je vrolijk staat te schudden.
In de bovenste emmer (de emmer met het gaas) stop je je gedroogde en bevroren cannabis (of knipafval), deksel erop en schudden maar! Je zal verbaasd staan van wat je nog hebt aan trichomen onderin je nieuwe pollen shaker overhoudt 😁 Dat verzamel je dan met een schone tandenborstel of bankpas voor degenen die daar meer ervaring mee hebben 😝🤣 Daarna kun je los met de hete glazen fles om er hasj van te maken 😁
Zeefdruk doek
Heb je nou geen oud net van een ice-O-lator zak, dan zou ik zeker geen nieuwe kapotsnijden (kan natuurlijk wel he 🙈🤣 maar zou ik niet aanraden). Er zijn namelijk veel goedkopere alternatieven, zoals bijvoorbeeld een zeefdruk doek, die kan je gewoon online bestellen. Ze komen meestal in twee verschillende maten, en je moet de fijnste maat nemen, waarmee ze de fijne afwerkingen doen van prenten op textiel. Dat kun je ook op rol kopen voor hele grote shakers als je wil, en kost niet zoveel. Emmers om dan dat doek aan te bevestigen kan je natuurlijk overal wel vinden 😁
Zo, dat was het weer. Probeer het zeker eens en wees niet bang om er zelf nog andere manieren of toepassingen op te vinden, die misschien voor jou wel gemakkelijker zijn. Je zou het bijvoorbeeld machinaal met een boormachine kunnen laten draaien in plaats van het schudden. Het kan allemaal en zeker met een beetje fantasie 😊
En laat het je vooral smaken, want je hebt het tenslotte zelf gemaakt en dat smaakt altijd een beetje beter 😊
Groene groet, Gefjon Grow 🙏
(advertentie)