- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Gekker wordt het niet: Jamaicaanse wiet in Duitse apotheken
De wereld van medicinale cannabis wordt steeds internationaler nu er simpelweg ook steeds meer landen zijn waar mediwiet – en de teelt daarvan – legaal is. Maar toen we hoorden dat er nu buitenwiet uit Jamaica voor patiënten klaarligt in Duitse apotheken, stonden we toch heel even met de oortjes te flapperen. Watskeburt?
Australië-Duitsland-Jamaica
‘Cantourage brings the first medical cannabis flowers from Jamaica to the European market via its Fast Track Access Platform’, luidt de kop van het persbericht dat onlangs de wereld in werd geslingerd door het in Berlijn gevestigde medicinale cannabisbedrijf Cantourage (een geinige samentrekking van de woorden ‘cannabis’ en ‘entourage’ natuurlijk, wie zei daar dat de Duitsers geen humor hebben?)
Om het internationale aspect nog maar eens te benadrukken; voor het importeren van Jamaicaanse wiet werken de Duitsers weer samen met het bedrijf Cannim, dat de hoofdvestiging in Australië heeft. Maar de wietplantages van deze onderneming liggen ook op het Caribische eiland Jamaica, dat wereldwijd net zo’n faam geniet onder cannabismensen als pak ‘m beet Nederland.
‘Niet gebruikelijk’
Cannim verkoopt vanaf 19 augustus jongstleden hun Jamaicaanse wiettoppen – die de merknaam ‘Lumir’ dragen – via het zogeheten Fast Track Access Platform van Cantourage in Duitsland. Dat verkoopproces van mediwiet noemen de Duitsers dan weer heel kek een ‘end-to-end solution’. Of zoals het persbericht het stelt: ‘Terwijl Cannim focust op de cultivatie van hoog-kwalitatieve producten, zal Cantourage alles controleren ten aanzien van import, bewerking en distributie naar apotheken in het buitenland.’
De Duitsers geven trouwens ook toe dat dit allemaal behoorlijk niet-normaal is, wiet uit Jamaica halen. We citeren het persbericht nogmaals: ‘Hoewel Jamaica beroemd is voor zowel zijn historische roots in cannabis als zijn unieke cannabisproducten, is het niet gebruikelijk dat je die laatste buiten het Caribische land aantreft.’
Meer aanbod, goedkopere prijzen
Co-CEO Philip Schetter van Cantourage is dan ook trots op de primeur met de ‘potente Jamaicaanse cannabis’. ‘We zijn verheugd om Cannim’s hoog-kwalitatieve indica dominante Lumier toppen in Europa aan te bieden, en om verdere toegang tot de Europese medicinale cannabismarkt te creëren voor wiet uit de hele wereld via ons platform.’
Dat platform is overigens bijna net zo vers als de wiet; het is pas in juni van dit jaar gelanceerd. Met hun (verkoop)platform willen de Duitsers naar eigen zeggen het monopolie van de schaarse bestaande aanbieders van legale mediwiet doorbreken (hallo Bedrocan), meer aanbod voor patiënten creëren en dat bovendien nog eens tegen goedkopere prijzen. Inmiddels gebruiken volgens Schetter meer dan 14 cannabisproducenten het Fast Track Access Platform.
Zes keer wiet oogsten per jaar op Jamaica
Uiteraard ook blije gezichten aan de Australisch-Jamaicaanse kant van de deal. Cannim’s Chief Commercial Officer Stuart Marsh ziet het als een bevestiging van de kweekkwaliteiten van zijn mensen dat de toppen voldoen aan de strenge Duitse kwaliteitseisen.
En over de aanvoer hoeven ze zich in Europa geen zorgen te maken ook. ‘Met onze 200 hectare grote plantage en meer dan 6 kweekcycli per jaar (zes wietoogsten op Jamaica, red.) verzekert Cannim een continue voorraad medicinale cannabis het hele jaar door. Ons partnerschap met Cantourage maakt het mogelijk dat wij onze producten op de Europese markt introduceren en patiënten van nieuwe therapie-opties voorzien.’Over de cannabis merknaam Lumir
Dan nog even over die naam voor de toppen uit Jamaica: Lumir. De wiet is vernoemd naar professor Lumír Ondřej Hanuš, een analytische scheikundige uit Tsjechië wiens ervaring in cannabisonderzoek bijna 50 jaar geleden begon.
Eén van zijn meest fameuze bijdragen aan de cannabiswereld is de isolatie van de endocannabinoïde ‘anandamine’. Hij publiceerde 16 studies over wiet en kreeg voor zijn werk in 2018 nog de Lifetime Achievement Award op de beurs CanEx op… Jamaica.