- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Wat zijn gele vlekken op wietbladeren, en wat doe je eraan?
Plantenziektes kunnen extreem lastig te herkennen zijn. Toch is het stellen van een goede diagnose uitermate belangrijk om er wat aan te kunnen doen. Zo veroorzaakt de bladvlekkenziekte gele vlekken op wietbladeren wat door kwekers vaak verward wordt met meeldauw of een plaag, maar in feite een schimmelziekte is.
Bladvlekkenziekte
Bladvlekkenziekte wordt veroorzaakt door twee schimmels genaamd Septoria cannabis en S. neocannabina. Deze schimmels zijn specifiek gericht op cannabisplanten en vormen een extra grote bedreiging wanneer de lucht vochtig is, en de temperatuur hoog. Planten met een stikstoftekort vallen ook sneller ten prooi aan deze schimmels.
Wanneer je op de lager groeiende bladeren van wietplanten witte, grijze, bruine of gele ronde puntjes ontdekt, heeft je wietplant wellicht last van de bladvlekkenziekte. Ga na of de condities erbij passen; een hoge luchtvochtigheid in combinatie met een hoge temperatuur, eventueel met een stikstoftekort. Als van deze condities sprake is, en je ook geen ongedierte kunt ontdekken, dan heb je waarschijnlijk met de bladvlekkenziekte, oftewel blad septoria te maken.
De bladvlekkenziekte brengt schade toe aan de bladeren en soms ook de stammen van wietplanten. Wietplanten zullen er niet direct aan doodgaan, maar het zal de groei vertragen en je oogst zeker verminderen. De vlekjes beginnen als kleine ronde puntjes en groeien steeds groter. Aangetaste bladeren drogen uit op de vlekken en als je er niks aan doet zullen de vlekken uiteindelijk in gaten veranderen.
Symptomen van bladvlekkenziekte
- Witte, gele, grijze puntjes op laag groeiende bladeren
- Geen ongedierte aanwezig
- Hoge temperatuur, hoge luchtvochtigheid
- Stikstoftekort
Bestrijding
Het is beter om de bladvlekkenziekte te voorkomen dan te genezen, al zullen de meeste kwekers een artikel als dit meestal pas lezen wanneer ze de gele plekjes op hun planten ontdekken. Mocht je de plekken ontdekken, begin dan met het veranderen van de omstandigheden. Het is duidelijk de vochtig en te heet in je kweekruimte.
De schimmels verspreiden zich voornamelijk via de aangetaste bladeren die op de aarde vallen. Dus ruim die direct op. De sporen van de schimmels kunnen ook via water en de lucht verspreiden. Buiten komt de ziekte vaker voor dan binnen, maar ook binnen kunnen je planten door de bladvlekkenziekte aangetast worden.
Heb je buiten eenmaal last van de schimmels, dan is het een goed idee om je planten volgend jaar op een andere plaats te planten. De ziekte overwintert namelijk op dood plantmateriaal in de grond. Kun je geen andere plaats voor je wietplanten regelen, zorg er dan voor dat je alle resten van je wietplanten na de oogst compleet verwijdert. Graaf de grond goed uit en zeef zoveel mogelijk van de overgebleven resten weg.
Mix vervolgens nieuw compost door de grond en voeg nuttige schimmels zoals trichoderma aan de aarde toe. Het compost is een bron van stikstof voor volgende plantengeneraties en de nuttige schimmels beschermen toekomstige planten tegen de septoria. Maak je gereedschap ook even goed schoon met een sopje van chloor en water.
Heb je binnen last van de bladvlekkenziekte, dan kun je proberen om de aangetaste bladeren en de grond met een mengsel van water, biologische appel cider azijn en zuiveringszout te behandelen. Maak een spray van een liter water, twee theelepels biologische appel cider azijn en een theelepel zuiveringszout en spray dat dagelijks op de bladeren en de grond. Zorg tegelijkertijd voor een goede verluchting tussen de planten door en probeer de luchtvochtigheid en de temperatuur te verlagen.
Mochten je planten ook een stikstoftekort hebben, ga dan na of dat een echt tekort is of dat de pH-waarde niet in orde is. Meet de pH-waarde van de grond en het voedingswater en pas die zonodig aan. Heb je een pH probleem uitgesloten, geef je plant dan extra stikstof door gebruik te maken van een goede basisvoeding. Bewater je planten aan het begin van de dag en probeer alles zo droog mogelijk te houden. Verwijder en vernietig aangetaste bladeren, want als je dat niet doet, zullen de schimmels zeker op de rest van je planten overstappen.
(advertentie)