- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Gemeenten met staatswiet bekend – wietpas terug in 2 steden
Almere, Arnhem, Breda, Groningen, Heerlen, Hellevoetsluis, Maastricht, Nijmegen, Tilburg en Zaanstad. Dat zijn de 10 gemeenten waarin alle 79 coffeeshops vanaf 2021 staatswiet gaan verkopen. Lang niet alle shops zijn daar blij mee, maar ze kunnen kiezen: verplicht meedoen of de tent sluiten. En voor Breda en Heerlen betekent het ook de herinvoering van het I-criterium ofwel de wietpas. Buitenlandse klanten zijn niet welkom, iets wat in Maastricht overigens al het geval is.
Grote vier doen niet mee – wietpas ook in Amsterdam?
De kogel is dus door de kerk, vandaag (donderdag) brengt de commissie Knottnerus haar advies uit aan de regering en dan weten we officieel welke 10 gemeenten vanaf 2021 meedoen aan het experiment met gereguleerde wietteelt en -verkoop. De lijst stond per ongeluk woensdag al online, vandaar dat iedereen nu al zeker weet welke steden meedoen.
De grote vier – Amsterdam, Utrecht, Rotterdam en Den Haag – zitten daar niet bij, want zij zagen vooraf al te veel haken en ogen bij de opzet van de wietproef. Maar of Amsterdam rustig kan slapen is nog maar de vraag. Woensdag verscheen op verzoek van burgemeester Halsema een rapport over drugscriminaliteit en daarin staat onder meer het advies om daar ook de wietpas in te voeren. Dagjesmensen en toeristen zouden dan niet langer in de hoofdstedelijke shops kunnen kopen.
De ene grens is de andere niet
Terug naar de 10 van de 26 aangemelde gemeenten die zich mogen gaan voorbereiden op het wietexperiment. Drie daarvan zullen eveneens het I-criterium – verkoop alleen aan ingezetenen dus – moeten gaan handhaven, aangezien ze door de commissie als ‘grensgemeenten’ worden aangemerkt. En dat terwijl ze nu geen ‘wietpas’ hanteren in Heerlen en Breda. Gek genoeg is Tilburg, dat net zo dicht bij de Belgische grens ligt als Breda, dan weer niét als een grensgemeente bestempeld door de wijze heren van de commissie.
Alleen in ‘grensgemeente’ Maastricht zijn ze dat onding van voormalig fraudeur en justitieminister Ivo Opstelten trouwens altijd trouw gebleven.
Opvallend is ook dat de Gelderse steden Nijmegen en Arnhem ook niet als grenssteden aangemerkt door Knottnerus, terwijl die echt niet veel verder van de grens liggen dan Breda of Heerlen. Maar misschien dat de commissie Duitsers anders beoordeeld dan Belgen en Fransen, wie zal het zeggen in deze gekke tijden?
Wietproef, wat was dat alweer?
Het gaat te ver om hier (opnieuw) alle voorwaarden en eisen te melden waaraan gemeenten, coffeeshops, telers en vervoerders moeten voldoen. In plaats daarvan doen we dit ‘wietproef-voor-dummies’-filmpje van RTL Nieuws maar even om het door veelvuldig cannabisgebruik aangetaste kortetermijngeheugen (geintje natuurlijk) op te frissen:
Gemeenten blij, coffeeshops verdeeld
De reacties van coffeeshops en gemeenten zijn wisselend. In Groningen bijvoorbeeld zijn ze ‘niet blij’ volgens het Dagblad van het Noorden. Zo zegt een medewerker van coffeeshop Metamorphose: “Marokkaanse hasj is gewoonweg niet in Nederland te kweken. Dat is wel wat veel van mijn klanten kopen. Zij zullen naar de dealers gaan die daar weer handig op inspelen.” En dan praat je toch over een kwart van de omzet die verloren gaat.
Burgemeester Depla van Breda is vooral blij, blij dat er afstand wordt genomen van het ‘halfslachtige gedoogbeleid’ en dat de consumente eindelijk weet wat er in zijn wiet zit. tegen de NOS zegt hij dat de markt nu gedomineerd wordt door criminelen. “Het is bijna hetzelfde als dat je in een café wel bier mag kopen, maar dat het niet mag worden gebrouwen. Dan zou er morgen een illegale brouwerij opstaan.”
Wiettelers volgen later
De Bond van Cannabis Detaillisten (BCD) reageert bij monde van woordvoerder Joachim Helms op BNR. Hij is vooral bang dat de kwaliteit van wiet in gevaar komt door de wietproef. “‘Heel erg belangrijk dat de tien telers die een vergunning krijgen met wiet van goeie kwaliteit komen.” De BCD ziet dan ook graag een langere overgangstijd voor de shops die verplicht moeten gaan meedoen aan de proef, een periode waarin ze zowel de legale als de huidige illegale wiet mogen verkopen. “Op die manier kunnen de telers hun bestaande aanbod aanpassen en kunnen consumenten wennen aan het nieuwe aanbod”, aldus de coffeeshopbond.
Wie de 10 kwekers worden die onder strenge voorwaarden wiet en hasj mogen maken met staatszegen, wordt later dit jaar bekendgemaakt. Er staat al een aantal op geld beluste wolven zakenmannen te trappelen, ook al hebben de meeste nog nooit een wietplant of joint van dichtbij gezien.
Maar er zijn gelukkig ook initiatieven vanuit ‘onze wereld’ in gang gezet, waaronder dat van de Stichting JoinUS:
Nou ja, we gaan het allemaal horen en daarna zien. Vanaf 2021, legale wiet in 10 stukjes Nederland, zoveel is inmiddels wel zeker…