(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Het coffeeshopdebat werd dinsdag uitgesteld omdat minister Opstelten een 250-pagina’s dik rapport 1 dag van tevoren aan de Kamerleden gaf. Een aantal gemeenten – o.a. Eindhoven en Heerlen – vindt het zo welletjes en zet de reguleringsplannen door.

RollingStoned heeft deze week al 2 berichten gepubliceerd over het Radboud-rapport dat minister Opstelten van Justitie in elkaar liet flansen om zijn eigen gelijk te bevestigen. Zie ‘Opstelten liegt vrolijk verder’ en de column van het VOC ‘poppenspeler Opstelten’. We nemen aan dat beide koppen niets aan duidelijkheid te wensen over laten.

Eindhoven en Heerlen zijn het zat

Rob van Gijzel is Ivo's spelletjes beu

Rob van Gijzel is Ivo’s spelletjes beu

Blijkbaar denkt een aantal gemeenten in Nederland er inmiddels ook zo over. Niet geheel toevallig zijn dat Eindhoven en Heerlen bijvoorbeeld, de voortrekkers van het Joint Regulation-initiatief. Maar ook in Leeuwarden gaan de voorbereidingen door. Dat gemeentelijk plan om de achterdeur van de coffeeshops te regelen door experimenten met legale wietteelt toe te staan, is inmiddels al door 53 plaatsen ondertekend. Uiteraard heeft Opstelten het al direct afgeknald en zal hij liever een joint roken dan het toestaan, dus besluiten de dapperste gemeenten nu om dan maar zonder Ivo’s steun verder te gaan.

“Aan de ene kant mag je wiet wel verkopen, maar de teelt ervan is illegaal. Hierdoor werk je criminaliteit juist in de hand”, maakt de Heerlense burgemeester Paul Depla – een van de initiatiefnemers van Joint Regulation – het dilemma van de gemeenten duidelijk. In Eindhoven – waar burgemeester Van Gijzel zetelt, ook een van de initiatiefnemers – zijn ze nog duidelijker. “Wij gaan door omdat wij ons gesteund voelen door meer dan 50 burgemeesters die allemaal last hebben van dit beleid”, zegt woordvoerder Monique Parijs.

Colorado is voorbeeld geworden

Paul Depla heeft ballen

Paul Depla heeft ballen

Paul Depla ziet het meeste in een model waarin een geselecteerd aantal wietkwekerijen, onder toezicht van de overheid, cannabis produceert voor de coffeeshops. In de krant Metro noemt hij de Amerikaanse staat Colorado een goed voorbeeld. “Colorado geeft aan geleerd te hebben van de fouten die Nederland heeft gemaakt.” Met ander woorden: door de teelt in Nederland niet te legaliseren en de achterdeur van de coffeeshops wagenwijd open te laten staan voor criminele organisaties hebben we ‘een crimineel monster’ geschapen. Door de wietteelt te reguleren killen we dat monster nu eindelijk, denk Depla.

Negatieve reactie van ministerie Justitie

Het was na deze uitspraken uiteraard niet lang wachten op een negatief commentaar van de ambtenaren van Ivo Opstelten. “Als er wordt geteeld zonder ontheffing op de Opiumwet is er sprake van een strafbaar feit en kan het Openbaar Ministerie de gemeenten vervolgen”, dreigt Sentina van der Meer, woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid. En ze lepelt daarna ook braaf de leugens van haar baas op dat regulering van internationale verdragen niet zou mogen…

Waarop Paul Depla die – het moet gezegd, over een paar aardige ballen beschikt – droogjes antwoordt: “Verdragen zijn heel belangrijk, maar als je criminaliteit wil aanpakken moet je ze soms aanpassen.”

(advertentie)