- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Gemeenten hekelen verplichte wietpas bij wietproef
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) reageert niet onverdeeld positief op de door het kabinet bekendgemaakte opzet van de wietproef. Rutte III stuurde donderdag een 66 pagina’s tellend document naar de Tweede Kamer en het is precies daar dat de VNG nu gehoord wil worden over hun bezwaren. Voornaamste kritiekpunt: de verplichting om buitenlandse gasten te weigeren.
Twijfels over uitvoerbaarheid
De partij die de nu al roemruchte wietproef van de regering in de praktijk moet gaan uitvoeren – de gemeenten dus, verenigd in de VNG – zien dat nog steeds niet erg zitten. “De VNG behoudt twijfels over de praktische uitvoerbaarheid van het experiment”, melden de verzamelde gemeenten in een officiële reactie op de definitieve AMvB rond het wietexperiment.
De ambtenaren website Binnenlands Bestuur is nog wat stelliger in het aankondigen van de bezwaren van de gemeenten tegen de wietproef van Rutte III en kopt: ‘VNG: WIETEXPERIMENT NU PRAKTISCH ONUITVOERBAAR‘.
Deels is die onuitvoerbaarheid te wijten aan het aantal deelnemende gemeenten. Ooit stonden die massaal in de rij om mee te doen, maar die vlieger is wel gevlogen als we naar de burgemeester van Tilburg luisteren in actualiteitenprogramma EenVandaag. Theo Weterings zegt namens de VNG dat hij bang is dat er nu niet meer genoeg gemeenten mee willen doen en of je nog wel conclusies mag trekken dan uit het experiment. Ofwel: “Als te weinig gemeenten meedoen, is het experiment gedoemd te mislukken.”
Twee bezwaren van VNG tegen wietproef
De afgelopen maanden heeft de VNG naar eigen zeggen ‘goede gesprekken gevoerd met de ministers over de vormgeving van het experiment’. Daardoor heeft de burgemeester straks bijvoorbeeld ‘zwaarwegend advies’ over de teeltlocaties, en komt er meer aandacht voor preventie.
Maar dat is klein bier, want er zijn twee zaken die tot onvrede blijven leiden. Zaken waarover de VNG nu in een heuse hoorzitting met/in de Tweede Kamer wil verder discussiëren:
Altijd weer die wietpas…
Oftewel, die vervloekte wietpas. Een gedrocht uit de koker van voormalig minister van justitie Ivo Opstelten, die zoals bekend liever cannabiszaken flest dan fatsoenlijk beleid uitvoert. Maar op een of ander manier is het gedrocht na al die jaren nog steeds alive and kicking, want het weigeren van buitenlanders in coffeeshops in gemeenten die meedoen aan de wietproef (in officiële ambtenarentaal: het handhaven van het ingezetenencriterium) is niets meer of minder dan de wietpas van Opstelten…
Nou ja dat dus, plus de verplichting dat alle shops mee moeten doen in de uitverkoren (*ahum) gemeenten. Kunnen we ook een heel verhaal over ophangen, maar niemand die de gemeentelijke bezwaren hiertegen zo mooi verwoordt als Ahmed Aboutaleb, burgermeester van Rotterdam. “Je pakt een vlieg, maakt hem vleugellam en gaat bewijzen dat hij niet kan vliegen.”
In verwachting
Ofwel, vergeet het maar kabinet dat op deze manier de grenssteden en grote steden meedoen aan die wietproef van jullie!
Als laatste (?) redmiddel om er toch nog wat van te maken met zijn allen (alle ambtenaren van rijk en gemeenten bedoelen we), moet er dus een hoorzitting komen in het parlement. “Tijdens de hoorzitting wil de VNG nogmaals aandacht vragen voor deze essentiële punten en de Kamer oproepen om het voorstel hierop te wijzigen, zodat er een praktisch uitvoerbaar experiment komt, waaruit we bruikbare resultaten kunnen verwachten.”
Haha, wij verwachten inmiddels helemaal niets meer, zoals je al kon lezen in ons commentaar op de AMvB van Rutte III: ‘Ken je die mop van dat kabinet met de wietproef?’
Maar oordeel vooral ook zelf en check die 66 pagina’s AMvB – die letters staan trouwens voor ‘Algemene Maatregel van Bestuur’ – over de wietproef: klik HIER