- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Geprobeerd: dampen en dabben met Linx Eden
Wiet verdampen is gezonder dan wiet roken, en verdampen wint dan ook gestaag terrein onder blowers. Er komen meer en meer nieuwe verdampers op de markt, en met ingang van vandaag gaan wij die één voor één voor jou testen. We beginnen met de nieuwe Linx Eden, een strakke vaporizer waarmee je kunt verdampen en dabben, en ook nog eens tegelijkertijd als je dat zou willen.
Even een korte introductie, aangezien dit toch de eerste CNNBS vaporizer-review van mijn hand is. Ik ben Mauro en je kent mij misschien van thestonedsociety.com of de Homegrown Cup. Ik ben ook werkzaam voor het Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod (VOC). Voor CNNBS schreef ik al een tweewekelijkse column, en daar komt nu dus ook een tweewekelijkse vaporizer review bij. Te beginnen met de Linx Eden.
De Linx Eden is de tweede verdamper van het merk Linx dat ik in handen krijg; mijn eerste Linx was de Gaia, een voordelig geprijsde verdamper voor kruiden. Net als de Gaia, komt mijn Linx van vaporizer-specialist VapoShop; de levering was zoals gebruikelijk al binnen twee dagen.
In de doos
Zo op het oog doet de Eden me overigens denken aan de Storm vaporizer, met dezelfde cilindervorm en glazen mondstuk. Maar eerst eens kijken wat we in het doosje aantreffen, dat overigens prachtig opengaat als een boek. Met aan de binnenkant een tekst die benadrukt dat fabrikant Linx ecologisch goed bezig is.
- 1x Linx Eden vaporizer
- 1x Reinigingsborstel
- 3x glazen mondstuktubes
- 1x USB-C lader
- 3x Siliconen mondstukdoppen
- 4x Filtergaasjes
- 3x Lava plates
- 1x Magnetische dop voor het mondstuk
- 1x Siliconenkoker
- 1x Gebruiksaanwijzing (Engels/Duits/Duits/Spaans/Frans)
Volgens de gebruiksaanwijzing ontvang je alles op bovenstaande lijst wanneer je de Linx Eden bestelt. Bij mijn ‘review-versie’ waren ze na de foto’s te nemen bij VapoShop, echter vergeten de siliconen koker er terug in te doen. Die wil je er volgens mij trouwens toch niet op hebben. Het doet afbreuk aan het uiterlijk maar belangrijker nog; het is lastig aan te brengen (eraf halen is nóg lastiger). En als je het niet precies passend krijgt, blokkeert het de airflow en mag je vreselijk gaan zitten klunzen om het weer goed te krijgen.
Daarnaast zat er ook maar 1 mondstuktube in en 1 siliconen mondstukdop in de doos. Voldoende in ieder geval om een review te kunnen maken.
Specificaties
Afmetingen: | 2,4 x 11 cm | Geschikt voor: | Kruiden en/of olie |
Gewicht: | 116 gram | Manier inhalatie: | Direct |
Merk: | Linx | Opwarmtijd: | 10-30 sec |
Verwarmingstechniek: | Full convection | Instelbare temperatuur: | Ja (in vaste temperatuur standen) |
Schakelt automatisch uit: | Ja | Temperatuurbereik: | 182 – 220 ℃ |
Garantie: | 2 jaar | Verwisselbare batterij: | Nee |
Pass-through charging: | Nee | Batterijcapaciteit: | 2500 mAh |
Draagbaar / Desktop: | Draagbaar |
Het eerste gebruik
Zoals altijd is de eerste stap bij een draagbare vaporizer het opladen. Bij de Linx Eden is daarvoor een USB-C kabel geleverd. Opladen doe je via je computer en niet via een (snel-)lader. Dit duurt zo’n 3 uur van leeg naar helemaal vol.
Daarna zat ik te twijfelen of ik een bijgeleverd gaasje op de onderkant van de kamer zou leggen, maar gelukkig las ik op een forum dat dit niet de bedoeling is. Het is immers een kwarts (of quartz in het Engels) verhittingskamer. Dan moet je er juist geen metaal in doen. Die drie uur oplaadtijd bleek te kloppen, dus tijd om er wat cannabis mee te verdampen.
Gebruik
Omdat het om de een of andere reden vaak fout gaat wanneer je een nieuwe verdamper voor het eerst gebruikt, besloot ik om wat CBD-wiet te gebruiken die ik nog had liggen. Ik drukte 5 keer op de aan/uit knop, de Eden trilde even ter bevestiging en begon op te warmen. De eerste stand is blauw en is 182 ℃, maar ik besloot na een tip op het eerder genoemde forum, om direct naar de derde stand te gaan: geel (204 ℃). Ik drukte 3 maal snel op de aan/uit knop en nu knipperde de Eden groen. Dit herhaalde ik nogmaals tot het knipperende LED lampje geel werd.
Ik wachtte even op de trilling, die aangeeft dat de Linx Eden is opgewarmd. Dan stoppen ook de gele lichtjes met knipperen, en kun je de Eden gebruiken.
Volle damp met wiet
Tot mijn grote verbazing kreeg ik direct mooie, volle damp uit de Eden. Enige onderschatting dus van mijn kant, sorry Linx Eden 😉 Ik nam vier, vijf goede trekken en besloot terug te gaan zitten en dit direct op te schrijven. Daarna roerde ik wat in de verhittingskamer en kon ik op die manier nog eens vier hits nemen. Zeker bij de laatste halen proefde ik dat de wiet ‘op’ was.
En dus werd het tijd om wat échte wiet te gebruiken; het laatste beetje Tropical Lassi (wietsoort, red.) dat ik nog over had. De helft ging de vaporizer in, de andere helft deed ik ter vergelijking in een de joint. Dezelfde instelling – geel dus – en wederom met hetzelfde resultaat. Alleen dan met een betere smaak en enig effect.
Vervolgens leegde ik de Linx Eden, om het daarna opnieuw te vullen en weer op dezelfde manier te gebruiken. Ik herinnerde mezelf eraan dat je beter een langzaam trekje van 15 seconden kunt nemen, dan een snelle haal van een seconde of 5. Dat komt omdat het convectie verhitting is. Wanneer je snel inhaleert, heeft de lucht minder tijd om warm te worden. Na vier halen was het op deze temperatuur weer afgelopen, en begon het mondstuk ook wat warm te worden.
Hierna werd het tijd voor het echte werk: concentraat! Ik probeerde dit op het terras overigens, om echt de draagbaarheid van het apparaat te testen.
Ultra Glue Rosin
Ik maakte de vaporizer weer netjes schoon door hem helemaal uit elkaar te halen en het meegeleverde borsteltje te gebruiken. Daarna plaatste ik wat Ultra Glue Rosin tussen de twee ‘lava plates’. Ik raad je aan om het concentraat in het midden van de lava plates te plaatsen. Op de foto is het iets te veel naar de zijkant namelijk. Als het te veel aan de buitenkant zit, kan het in de kwarts kamer blijven plakken.
Ik veranderde de stand niet, weer geel (204 ℃). En warempel, ik kreeg er drie mooie dikke dampwolken uit. Daarna was het concentraat ook direct op. Maar het was een flinke hit, vergelijkbaar met een dab. Resulterend in twee schone lava plates, zonder dat er merkbaar iets achterbleef. Perfect!
Hieronder links een foto van het vullen, in het midden een foto met de geplaatste Lava Plates in de Eden. En rechts de schone lava plates nadat het allemaal was verdampt.
Wiet en hasjolie samen
Daarna werd het tijd om de geadverteerde dérde optie te proberen, namelijk cannabis met daarop de twee lava plates met wat van dezelfde Rosin ertussen. En ja, het werkt zoals verwacht. Maar persoonlijk zie ik niet zoveel reden om het te doen. Je krijgt er nog steeds maar vier trekjes van.
En qua batterij? Na op 4 verschillende manieren, ieder 2 sessies (dus 8 in totaal), gaf de Eden nog steeds drie lichtjes aan. Verre van leeg dus.
Boost mode
De volgende dag besloot ik de Eden ook mee te nemen naar een buiten zwem plaats. Gevuld met Sunset Gelato (geen Cali), zette ik de vaporizer op de laagste stand (blauw) en begon na de vibratie langzaam te inhaleren. Daarna deelde ik de vaporizer met iemand, maar die eerste mooie volle cloud werd niet geëvenaard. Na een zestal trekjes werd de Eden wat warm en dus besloot ik hem weer uit te zetten om te kijken of op deze stand de wiet wat minder bruin was geworden dan op de gele stand.
Wat opviel was dat aardig wat cannabis aan het gaasje van het mondstuk zat, wat verklaart waarom de eerste hit veel groter was dan de daaropvolgende. De cannabis zelf was bruin met kleine beetjes groen. En dus stopte ik het terug voor een tweede sessie om ook de ‘boost mode’ te proberen.
Boost mode zorgt ervoor dat zolang je de aan/uit knop ingedrukt houd, de temperatuur met 20 graden wordt verhoogd. Na een eerste normale haal, werd de boost mode geactiveerd en werd het laatste beetje eruit geperst. Na vier trekjes was het wel gedaan en ging de Eden automatisch uit. Batterij stand: 2 lichtjes, of 50%.
Draagbaarheid
Qua draagbaarheid past het allemaal in je broekzak. Natuurlijk niet het magnetische dopje vergeten. En om het schoonmaakborsteltje mee te nemen, evenals eventueel de lava plates en je grinder en dergelijke.
Voordelen
+ Ligt zwaar in de hand, geeft premium gevoel
+ Kwarts (Quartz) verhittings kamer
+ Geen plastic
+ Feedback vibratie
Nadelen
– Geen vervangbare batterij, levensduur vermindert
– Mondstuk kan warm worden bij langdurig gebruik
Conclusie
Met de Linx Eden kun je lekker high worden door hem op ieder van de drie manieren te gebruiken: met cannabis dus en/of hasjolie. Qua gebruiksvriendelijkheid is het apparaat vrij simpel te bedienen. De haptic feedback (vibratie) is fijn. Wel raad ik aan om de Eden na iedere sessie goed schoon te maken met het meegeleverde borsteltje. Wordt het toch vies van binnen, dan kan je het met isopropyl alcohol en wattenstaafjes snel weer goed schoon krijgen.
Qua duurzaamheid scoort de Eden minpunten. Leuk dat er geen plastic in het apparaat zit, maar de batterij is niet vervangbaar. Hierdoor kun je de verdamper weggooien als de batterij stuk gaat buiten de garantieperiode. Prijstechnisch is het een prima instapmodel en de kwarts verhittingskamer is een verademing. Helaas zit die wel aardig dicht bij je mond, waardoor het warm kan worden bij langdurig gebruik.
De batterij gaat aardig wat sessies mee, maar is dus niet te vervangen waardoor de score lager uitvalt. In totaal levert het gemiddeld een zeer prima 7 (van een maximale 10-score) op. De Linx Eden is verkrijgbaar bij VapoShop voor 99 euro.
Eindrapport
- High: 8
- Gebruiksvriendelijkheid: 8
- Duurzaamheid: 5
- Prijs: 8
- Batterij: 6
- Totaalscore (gemiddelde): 6,8