- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Geprobeerd: Linx Gaia vaporizer
Hij is nieuw, degelijk gebouwd én hij heeft een gunstige prijs onder de 200 euro. De Linx Gaia vaporizer is alleen nog niet erg bekend maar daar zal de kwartskamer en de heerlijke damp vast snel verandering in brengen. Tijd om deze verdamper aan een test te onderwerpen.
Linx zet met de prijs van de Gaia in op de onderkant van het topklasse segment vaporizers. Voor de gunstige prijs van 179 euro kun je bijvoorbeeld ook voor een AirVape Xs, Arizer Air of een Boundless CFV of CF Hybrid gaan, maar geen van die verdampers zullen je zo goed bevallen als de Gaia. Qua prestaties concurreert de Gaia namelijk zonder moeite met de grote namen zoals DaVinci, Pax en Crafty.
Stijlvolle eenvoud
Dat de Linx Gaia zo goed in de smaak valt, komt vast niet door het design want dat heeft Linx vrij simpel gehouden. Stijlvol, maar wel eenvoudig. Wel hebben ze bij Linx vol ingezet op een geweldige damp-ervaring; geen plastic onderdelen dus maar ook geen onnodige poespas die de Gaia alleen maar duurder zouden maken. Wel een verrassend handig formaat dat in de palm van je hand past en een kwartskamer die voor geweldige damp-prestaties zorgt, gegarandeerd zonder bijsmaakjes.
Wat vrijwel direct opvalt als we de verpakking van de Gaia voor het eerst openen, is dat hij ontzettend lekker in de hand ligt. De verdamper heeft een heerlijk formaat dat helemaal in de palm van je hand past en vergezeld wordt door een gewicht dat de Gaia een onverwoestbaar gevoel geeft. Ook al gebruik je hem nooit, deze verdamper wil je gewoon vasthouden!
Als we even een snelle zoektocht doen, leren we dat de Gaia niet alleen degelijk aanvoelt, maar het ook echt is. Linx heeft bij de productie namelijk geenszins bezuinigd op de materialen. De body is van zwart of zilver geborsteld aluminium en chroom en geeft nergens mee wanneer je er stevig in knijpt, dat geeft vertrouwen. Op de zijkant vinden we de aan- en uitknop en een eenvoudig maar doeltreffend digitaal scherm waarop de status en de temperatuurinstelling in heldere witte cijfers af te lezen is. Met de plus en min knoppen onder het display kun je de temperatuur eenvoudig en traploos instellen tussen de 93 en 220 graden Celsius.
Aan de onderkant van de Gaia vind je verder nog een handige geïntegreerde tool om de kruidenkamer mee te vullen en te legen, en het aansluitpunt voor de micro-usb oplaadkabel. Het tooltje is magnetisch en blijft goed in de Gaia zitten, met je nagels kun je hem gemakkelijk pakken wanneer je hem nodig hebt. Er is geen oplader, maar alleen een kabel voor de Gaia meegeleverd aangezien je iedere micro-usb oplader kunt gebruiken om de verdamper mee op te laden.
Verdampen
Goed, de Gaia voelt stevig aan en geeft een goede eerste indruk. Maar het belangrijkste zijn natuurlijk de prestaties. Wat heb je immers aan een degelijk gebouwde verdamper die het niet goed doet?
Wanneer we de magnetische verchroomde dop van de Gaia nemen, komt het glazen mondstuk tevoorschijn. Ook hier vinden we vooral veel praktische eenvoud, het mondstuk van glas is tevens de het deksel van de kwartskamer en bevindt zich dus vlak boven je cannabis. De Gaia is trouwens puur bedoeld om wiet of andere kruiden in te verdampen, en kan niet gebruikt worden voor concentraten, e-liquids of hasj.
Onder het mondstuk bevindt zich het zogeheten USP. Of met andere woorden de reden waarom je de Linx Gaia absoluut zou moeten overwegen als je een verdamper wil kopen. Dat is namelijk de kruidenkamer die helemaal bestaat uit kwartsglas, het ultieme materiaal om wiet uit te roken, of in dit geval dampen. Kwartsglas is een oersterk natuurlijk kristal dat veel hogere temperaturen kan doorstaan dan glas. De kwartskamer en het glazen mondstuk zijn volledig afgesloten van de rest van de verdamper waardoor alleen de pure smaak van de damp gewaarborgd is.
In de kwartskamer gaat ongeveer 0,25 gram wiet, liefst niet al te hard aangestampt door de geïntegreerde tool. We stellen de Gaia om te beginnen in op 200 graden, wat al direct een heerlijk smakende damp opleverde. Klein minpuntje is dat deze verdamper je alleen via het display laat weten dat hij op temperatuur is. Geen haptische feedback (trillen) dus je moet het display in de gaten houden. Opwarmen naar 220 graden duurde volgens onze stopwatch 42 seconden.
Deze verdamper verhit met een combinatie van convectie en conductietechnologie en creëert hiermee een gelijkmatige verhitting van je wiet. Dit betekent ook dat je kunt verdampen zoals je zelf wil; grote diepe halen resulteren in dikke dampwolken maar je kunt ook korte trekjes nemen en nog steeds lekkere damp binnenkrijgen.
Uiteraard hebben de eerste halen het meeste smaak, maar ook de laatste halen van een sessie zijn dankzij de kwartskamer en verhittingstechnologie nog opmerkelijk smaakvol. De Gaia produceert absoluut geen rook, wat ook een groot voordeel is. We hebben de Gaia er een avondje bij gehouden en steeds opnieuw geladen met wiet, de volgende ochtend stond er nog één streepje op de batterij. Een avondje doordampen is dus geen probleem voor de Linx Gaia.
Conclusie
De Linx Gaia is absoluut een van de beste verdampers in zijn prijsklasse, en wellicht ook daarbuiten. Hij voelt stevig en solide aan, bestaat uit hoogwaardige materialen en verdampt beter dan veel andere, meestal duurdere verdampers. Het ontwerp is simpel maar ligt heel goed in de hand en de Gaia is daardoor ook heel gemakkelijk schoon te maken. Wat ons betreft absoluut het overwegen waard!
De Linx Gaia kost 179 euro en is verkrijgbaar via Vaposhop.nl. Hij wordt compleet geleverd met mondstuk, magnetische dop en gereedschap, schoonmaakborstel, een micro-usb oplaadkabel en een volledige Europese fabrieksgarantie van twee jaar.
(advertentie)